Које дрво је најбоље за ложење шпорета и ватре

Foto:Pixabay

Foto:Pixabay

Приликом одабира дрва за огрев не препоручује се да користите свако дрво које пронађете у шуми. Било да желите да распалите роштиљ, или само правите ватру да заложите пећ, потребно је да знате да различите врсте дрвећа имају другачије калоричне вредности и да није свако дрво погодно за огрев. У даљем тексту сазнајте на шта би све требало да обратите пажњу при одабиру одговарајућег дрва.

Сирова дрва

Након што се дрво одсече, потребан је одређени временски период од 6 до 9 месеци да се дрво осуши. Сирово дрво пуно је воде, тешко се пали, има малу ефикасност и превише дими.

Величина дрва

При куповини дрва треба имати у виду какву ћете пећ ложити и које су ваше потребе. Нема потребе да узимате огромне облице ако вам нису потребне. Код огревног дрвета које је велико, требало би га исцепати на ситније комаде како би се што боље осушило. Као што је многима већ познато цепање дрва није ни мало једноставан посао, тако да, ако нисте толико вични овој радњи најбоље је да то препустите неком другом.

Врсте дрва

Бор, јела или чемпрес спадају у меканије врсте дрва, која брзо горе и производе много дима. Ако се користе дужи временски период долази до појаве чађи. Одлични су за логорске ватре, али нису адекватни када је потребно да загревате просторију дужи временски период, јер не праве пуно жара. Због смоле која се налази на кори и у самом дрвету ово дрво има карактеристичан и пријатан мирис, а управо због смоле четинари су одлични за потпалу.

Дрво из воде


Овај термин често се односи на дрво које плута морима. Такво дрво није добро јер упија много соли. Упаво због соли пламен често мења боју док гори. Код нас дрво из воде не садржи соли, и може се користити за огрев ако се добро осуши. Међутим, овакво дрво има већу вредност ако се користи за производњу намештаја него за огрев.

Отровне врсте

Све оне врсте дрва које су отровне не треба користи за огрев или за печење меса. Дим који производе могу да нашкоде људима који изложени овом диму.

За печење меса на роштиљу или за сушење меса често се користе буква, храст или шљива. Ове врсте дуго држе жар, а при печењу или сушењу меса дају пријатан укус.

 Izvor: agromedija.rs

Које дрво је најбоље за ложење шпорета и ватре

Komentari

cialis generic 5mg Heriberto iSgSjRUjybaAXKXVLLd 5 20 2022

Representative pictures showing moderate and high percentage 4 positive cells, above median of Aurora kinase B positive tumor cells buy cialis online overnight shipping

[url=http://vermox.party/]can you buy vermox over the counter[/url]

[url=https://gabapentin.party/]neurontin 300[/url]

[url=https://diflucan.science/]order diflucan online[/url]

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Zemlje sa brzorastućim privredama imaju takav poljoprivredni sektor, koji predstavlja ogledno dobro za uvođenje inovativnih tehnologija.

Na stovarištima ogreva u Beogradu ponuda uglja, drveta i peleta je slaba kako po količinama tako i po vrstama, a energenti koji se nude znatno su skuplji nego prošle godine.

Zbog nedostavljanja potrebnih informacija o seči i planu smanjenja, nominacija bukovih šuma Fruške gore za Uneskovu listu svetske baštine nije odobrena. Ovo je još jedan dokaz o prekomernoj seči drveća, kažu iz pokreta Odbranimo šume Fruške gore.

U zaštićenim područjima Kopaonika i Zlatibora više od 22 hektara šume biće posečeno radi izgradnje ili rekonstrukcije ski-staza i ski-liftova.

Šume imaju brojne funkcije, ali tri osnovne, koje najčešće srećemo u zvaničnim šumarskim dokumentima su ekonomska, ekološka i socijalna. U osnovama gazdovanja šumama, ove funkcije se navode upravo ovim redom.

Kao glavni uzrok krčenja šuma navodi se širenje poljoprivrednih površina za proizvodnju soje, govedine, palminog ulja, kafe. Za 30 godina uništeno je područje veličine EU, pa je Evropska komisija usvojila važnu meru protiv krčenja šuma.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета