Korišćenje jarećeg mesa u ishrani ljudi

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Na osnovu hemijskog sastava, jareće i kozje meso u pogledu hranljive i biološke vrednosti ne zaostaje za ostalim vrstama mesa drugih vrsta stoke za klanje.

Iako kozije meso ima otprilike istu hranljivu i svarljivu vrednost kao i ovčije (belančevina ima više a masti manje u odnosu na ovčije meso), ono je ipak manje cenjeno zbog specifičnog mirisa i ukusa koji se osećaju više ukoliko je životinja starija (miris mesa podseća na miris živih koza). Boja kozjeg mesa je uglavnom svetlije crvena nego ovčijeg. U nekim su zemljama cene mesa jaradi je veće za 20% nego jagnjadi.

Istraživanja pokazuju da postoje raziike u proteinima i masnim kiselinama kod jarećeg u odnosu na jagnjeće meso, a to upravo podrazumeva bolje organoleptičke karakteristike. Osim toga, jareće meso ima manje loja nego jagnjeće. Osobito je izvanređnog ukusa pečeno jareće meso.

Da bi se postigao uzrast u povećanju telesne težine od 1 kg žive’vage u prvih 20 dana života potrebno je oko 8 kg mleka, odnosno u prvih 30 dana oko 9 kg mleka. Zahvaljujući činjenici što je jareće meso višeg kvalitete, danas se radi na stvaranju izrazito mesnate pasmine koza, koje će se jariti 2 puta godišnje, uz skraćen laktacioni period. Razumljivo, i plodnost će biti veća. Uzgoj takvih koza, kad se usklade troškovi ishrane i drugi, može imati poseban ekonomski značaj.

Uzgoj jaradi za meso obično traje 30-40 dana, pri čemu koriste po volji majčino mleko. Kod intenzivnog uzgoja, kod kojeg se koze drže zbog mleka, jarad se kolju sa 6-7 kg, odnosno sa 3 sedmice starosti za koje se vreme hrane majčinim mlekom, ili, pak, sa 8-12 kg u starosti od 5-6 sedmica uzgajani veštački. Prvog dana nakon rađanja jarad obavezno mora posisati kolostrum. Za celo vreme jaradi se daje isključivo mleko, a samo neznatno sena i koncentrata, koji neće imati uticaja na kvalitet mesa. Dodavanjem sena i koncentrata izbegava se da jare uzima stelju, što bi moglo izazvati probavne smetnje. Uzimanjem krutih stvari pospešuje se razvoj buraga, odnosno predželudaca kod jaradi.

Meso odraslih koza i jarčeva dosta je žilavo, posebnog mirisa i okusa. Međutim, meso jaraca škopaca mnogo se ceni. U našim južnim krajevima meso odraslih koza i jaraca se soli i suši i kao takvo mnogo se ceni. Služi za ishranu u zimskim mesecima.

Izvor:tehnologijahrane.com

Korišćenje jarećeg mesa u ishrani ljudi

Komentari

See Figure B [url=https://buycialikonline.com]best cialis online[/url]

[url=https://buycialikonline.com]cialis 20mg[/url] How To Buy Secure Ordering Macrobid

Priligy Generique stromectol price

Comprar Viagra Femenina Paginas Seguras ivermectin use tadalafil 10 mg

Best Prices For Cialis stromectol 12mg for sale Viagra Pfizer 100

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Ovseno mleko veoma dobro utiče na zdravlje, jer smanjuje holesterol u organizmu a takođe je bogato i vlaknima.

Iako je kravlje mleko najzastupljenije i daleko više korišćeno od drugih vrsta, kozje mleko sadrži dragocene sastojke koji ljudima pomažu u ublažavanju problema sa stomakom i kod bronhitisa.

Kozje mleko i mlečni proizvodi veoma su zdravi i važni za adekvatno funkcionisanje organizma. Danas vam predstavljamo Murciano Granadina rasu koza koja je poreklom iz Španije.

Zbog svog karakterističnog ukusa i poželjnog hemijskog sastava, kozje meso se sve više konzumira u Srbiji.

Jarenje koza i važnost kolostruma je jako važna tema. Koze se u našim klimatskim uslovima najčešće jare zimi.

Ova rasa koza je stvorena u SAD–u od španske rase ukrštene sa drugim rasama.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета