Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Stevija je u poslednje vreme sve popularnija. Posebno je popularna ukoliko uzmemo u obzir činjenicu da naučnici sve više nalaze dokaze protiv konzumiranja šećera.

Stevija je slatki list, odnosno biljka iz porodice suncokreta, koja vodi poreklo iz Severne i Južne amerike. Ovaj slatki list je upravo zamena za šećer i zato se stevija koristi kao prirodni zaslađivač. Specifičan je stevijin ukus, ali dugotrajan. Stevija može da bude čak 300 puta slađa od običnog šećera, što znači da se koristi u mnogo manjim količinama. Međutim, nije samo stvar u količini koja se koristi. Poenta je da stevija ima mnogo malo kalorija, daleko manje od šećera. 

Steviju mogu da koriste dijabetičari, sportisti i svi oni koji žele da šećer zamene nekim drugim prirodnim zaslađivačem.

Sadrži C vitamin, kao i vitamin A, magnezijum, gvožđe i cink, između ostalog. Pojedina naučna istraživanja su pokazala da stevija pomaže kada da se stabilizuje nivo šećera u krvi, kao i da može da utiče na regulaciju visokog krvnog pritiska. Dobra je za naše organe, posebno za jetru i slezinu.

Optimalni raspon temperature za rast stevije je od 15 do 30°C, premda biljka može izdržati temperature od 0 do 2°C. Životni vek ove biljke iznosi 4 do 5 godina. 

Stevia je heliofitna biljka koja voli sunce jer je biljka razvijena u toploj, vlažnoj i sunčanoj klimi. Optimalna količina vode, koja je potrebna za uzgoj stevije iznosi od 1500 do 1700 mm godišnje. U takvim uslovima nije potrebo dodatno navodnjavanje. Suša negativno utječe na razvoj listova.

U ranoj fazi uzgoja, obrezane biljke stevije su pokazale puno veću biomasu nego u prirodnim populacijama, a činjenice sugeriraju da s odgovarajućim primenama prakse možemo očekivati bujne usjeve s najvećim potencijalom.

Steviju je potrebno tretirati kao povrće. Žetva stevije zavisi od podneblju u kojem se uzgaja. Pojava cvetova govori nam da je biljka ušla u svoju ''odraslu'' fazu i spremna je za žetvu.
Početak cvatnje opet zavisi od klimatskim uslova u kojem je biljka uzgajana. 

Šećer može da se karamelizuje, ali stevija ne.

Izvor:zena.blic.rs

STEVIJA ZAMENA ZA ŠEĆER

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Listovi stevije mogu se koristiti sveži ako se list baci u posudu s limunadom ili šoljicu čaja, ali sušenje lišća stevije omogućava vam da svoju berbu sačuvate za kasniju upotrebu.

Svuda čujemo i čitamo da je voće jako zdravo i da ga treba što više jeste, da su voćni sokovi bez kalorija jedino zdravi. Mleko treba zameniti mlekom od soje. Ovo su samo neke od zabluda koje vladaju u carstvu (ne)zdrave hrane.

Иако је народи Јужне Америке користе већ вековима, стевија је тек недавно постала хит. Садржи природне заслађиваче, такозване стевоил гликозиде, који су и до 300 пута слађи од шећера, а не садрже калорије, тако да би могла имати значајну улогу у дијетама за контролу телесне тежине.

  • Најновије
  • Најчитаније

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета