STEVIJA ZAMENA ZA ŠEĆER
Foto: Pixabay
Stevija je u poslednje vreme sve popularnija. Posebno je popularna ukoliko uzmemo u obzir činjenicu da naučnici sve više nalaze dokaze protiv konzumiranja šećera.
Stevija je slatki list, odnosno biljka iz porodice suncokreta, koja vodi poreklo iz Severne i Južne amerike. Ovaj slatki list je upravo zamena za šećer i zato se stevija koristi kao prirodni zaslađivač. Specifičan je stevijin ukus, ali dugotrajan. Stevija može da bude čak 300 puta slađa od običnog šećera, što znači da se koristi u mnogo manjim količinama. Međutim, nije samo stvar u količini koja se koristi. Poenta je da stevija ima mnogo malo kalorija, daleko manje od šećera.
Steviju mogu da koriste dijabetičari, sportisti i svi oni koji žele da šećer zamene nekim drugim prirodnim zaslađivačem.
Sadrži C vitamin, kao i vitamin A, magnezijum, gvožđe i cink, između ostalog. Pojedina naučna istraživanja su pokazala da stevija pomaže kada da se stabilizuje nivo šećera u krvi, kao i da može da utiče na regulaciju visokog krvnog pritiska. Dobra je za naše organe, posebno za jetru i slezinu.
Optimalni raspon temperature za rast stevije je od 15 do 30°C, premda biljka može izdržati temperature od 0 do 2°C. Životni vek ove biljke iznosi 4 do 5 godina.
Stevia je heliofitna biljka koja voli sunce jer je biljka razvijena u toploj, vlažnoj i sunčanoj klimi. Optimalna količina vode, koja je potrebna za uzgoj stevije iznosi od 1500 do 1700 mm godišnje. U takvim uslovima nije potrebo dodatno navodnjavanje. Suša negativno utječe na razvoj listova.
U ranoj fazi uzgoja, obrezane biljke stevije su pokazale puno veću biomasu nego u prirodnim populacijama, a činjenice sugeriraju da s odgovarajućim primenama prakse možemo očekivati bujne usjeve s najvećim potencijalom.
Steviju je potrebno tretirati kao povrće. Žetva stevije zavisi od podneblju u kojem se uzgaja. Pojava cvetova govori nam da je biljka ušla u svoju ''odraslu'' fazu i spremna je za žetvu.
Početak cvatnje opet zavisi od klimatskim uslova u kojem je biljka uzgajana.
Šećer može da se karamelizuje, ali stevija ne.
Izvor:zena.blic.rs
Komentari
Ostavi komentar
Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.
Повезане вести
Listovi stevije mogu se koristiti sveži ako se list baci u posudu s limunadom ili šoljicu čaja, ali sušenje lišća stevije omogućava vam da svoju berbu sačuvate za kasniju upotrebu.
Svuda čujemo i čitamo da je voće jako zdravo i da ga treba što više jeste, da su voćni sokovi bez kalorija jedino zdravi. Mleko treba zameniti mlekom od soje. Ovo su samo neke od zabluda koje vladaju u carstvu (ne)zdrave hrane.
Иако је народи Јужне Америке користе већ вековима, стевија је тек недавно постала хит. Садржи природне заслађиваче, такозване стевоил гликозиде, који су и до 300 пута слађи од шећера, а не садрже калорије, тако да би могла имати значајну улогу у дијетама за контролу телесне тежине.
Речник Народних Израза за Људске Особине и Карактере
Реч/Појам - Позната је чињеница да ће читалац бити спутан правим читљивим текстом на страници када гледа њен распоред. Поента коришћења чињеница да ће читалац бити спутан правим читљивим.
Речник израза за људске особине и карактере
Пратите наш портал
Временска прогноза
Курсна листа
Анкета