Vinobojka
Foto:Pixabay.com
Zbog njene karakteristične boje cveta i ploda, nekada se koristila za bojenje vina (po čemu je i dobila ime), ali i kolača. Iako su se nekada prolećni izdanci obilato koristili u ishrani ljudi, treba biti oprezan, jer čim uđe u pozniji deo vegetacije, svi delovi vinobojke postaju otrovni.
Ova lekovita biljka doskora se smatrala samo otrovnim korovom, međutim, posle najnovijih istraživanja – njen koren, list i bobice koriste se za lečenje svih „novih“ bolesti današnjice, poput leukemije, side, atipičnih dermatitisa.
Iako raste svuda kao korov neprijatnog mirisa, poznavaoci tradicionalne medicine se ne libe da aptovinu (Sambucus ebulus) uberu, jer se za njena izuzetna lekovita svojstva zna od davnina. Plod je sličan ukusu borovnice, ali je pomalo gorak, može da se jede svež, ne izaziva gađenje. Male, crne bobice u cvasti podsećaju na crnu zovu, listovi su veliki perasti i sitno nazubljeni. Iako se cvetanje završava do septembra, lišće i bobice se beru u oktobru za lekovite svrhe, kada se vadi i koren. Svi delovi se zatim suše.
U narodnoj medicini koren se koristi kod reumatskih obolenja, išijasa, neuralgija, psorijaze. Izgnječene, zrele bobice, izazivaju znojenje i čiste organizam. Ostavljaju se da odstoje pet dana, zbog fermentacije, a zatim se sadržaj procedi. Dobijeni sok se sladi medom, uzima se jedna kašika tri puta dnevno pre jela. Terapija bi trebalo da traje tri do četiri nedelje, da bi se organizam potpuno pročistio.
List je dobar za detoksikaciju jetre, reguliše funkcije bubrega, snižava temperaturu i ubrzava zarastanje rana.
Branje: Verovatno nijedna lekovita biljka ne propada brže i celovitije ako stoji, kao što je slučaj sa vinobojkom. Stoga je neophodno iskopati svež koren i upotrebiti ga u pripremi preparata za svaki tretman. S druge strane, moguće je sveže iskopan koren staviti u tečni ekstrakt ili tinkturu čim pre je izvađen i očišćen. Mladice vinobojke koje se beru u proleće mogu da se kuvaju i jedu slično kao što se priprema spanać, špargla i slično povrće. Listove treba brati uoči samog sazrevanja bobica, a same bobice beru se kada su potpuno zrele u periodu od avgusta do oktobra.
Izvor:miniekozona.com
Komentari
Ostavi komentar
Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.
Повезане вести
Pravila vezana za boravak u prirodi nisu tu da nas ograniče i spreče da uživamo, već da nas podsete da čuvanjem prirode dajemo lični doprinos i za očuvanje planete.
Branje šumskih plodova je solidan izvor prihoda u Topličkom kraju gde veštiji i organizovaniji berači mogu dnevno da zarade i do 100 evra. Otkupljivači kažu da ovde berba traje desetak dana i za to vreme se može zaraditi lep novac.
Samo se mini paradajz veličine jagodičastog voća iz holandskog uzgoja čuva na australijskom i okeanskom tržištu. Potražnja za novitetom nazvanim Tomberri je ogromna.
Egzotična biljka sa veličanstvenom zelenom krunom. Ime se može prevesti kao „strelica“. Njegovi vrhovi podsećaju na minijaturne jezgre cveća. Ardisia pripada porodici mirsin. Raste u Japanu, Južnoj Aziji i na pacifičkim ostrvima.
Potiče iz Severne Afrike i umerenih područja Azije. Biljka žutika se u narodnoj medicini najčešće koristi za lečenje jetre i žučne kese.
Dren (Cornus mas) je vrsta voća u porodici Cornaceae iz južne Evrope i jugozapadne Azije. Poznat je pod nazivima drenjina, bela svibovina, rumeni dren, drenjula, drin, drinika, drinovina, drenić.
Речник Народних Израза за Људске Особине и Карактере
Реч/Појам - Позната је чињеница да ће читалац бити спутан правим читљивим текстом на страници када гледа њен распоред. Поента коришћења чињеница да ће читалац бити спутан правим читљивим.
Речник израза за људске особине и карактере
Пратите наш портал
Временска прогноза
Курсна листа
Анкета