Karanfilić ili klinčić su aromatični cvetni pupoljci
Foto: Pixabay.com
Karanfili su aromatični cvetni pupoljci stabla u porodici Myrtaceae, Syzygium aromaticum. Postojbina su im Malukuška ostrva u Indoneziji i često se koriste kao začin.
Karanfili se komercijalno sakupljaju prvenstveno u Bangladesu, Indoneziji, Indiji, Madagaskaru, Zanzibaru, Pakistanu, Sri lanki i Tanzaniji. Karanfili su dostupni tokom cele godine. Karanfilić ili klinčić ( lat. Syzygium aromaticum ), je tradicionalno omiljena zimska mirodija . Poreklom je sa Indonezijskih ostrva začina , odnosno severni Moluk . Danas se uzgaja u Brazilu , Indiji , Šri Lanci , Tanzaniji , Madagaskaru i na Pembi . Karanfilić su zapravo nezreli , neotvoreni cvetni pupoljci zimzelenog tropskog drveta iz porodice mirta. Dok su sveži ružičasti su , a osušeni menjaju boju u rđavo – smeđu . Dužine su 12-16 mm i nalikuju ekserima ( na lat. se i naziva clavus , što znači ekser ). Stabljike završavaju istaknutim četvorodelni cvetnim pupoljcima . Miris im je topao , opor i aromatičan , a ukus slatkasto – trpak i vrlo jak. Nažalost često zaboravljamo na njegova brojna lekovita svojstva. Tradicionalni kineski lekari koriste klinčić od davnina u lečenju probavnih smetnji, proliva, hernije, lišajeva, atletskog stopala i gljivičnih infekcija. Indijski ajurvedski iscelitelji njime leče disajne i probavne tegobe. Srednjovekovni nemački travari smesom klinčića borili su se protiv gihta. Rani američki lekari koristili su ga za lečenje digestivnih problema, a dodavali su ga i gorkim biljnim lekovima kako bi bili ukusniji. Oni su napravili i ulje od klinčića , kojim su masirali desni da olakšaju zubobolju .
Ispiranje usne duplje razređenim uljem ili žvakanje pupoljaka karanfilića ublažava grlobolju .
Japanski naučnici otkrili su da , poput mnogih začina , klinčić sadrži antioksidanse koji pomažu sprečiti oštećenje ćelija koje može rezultirati rakom .
Nedavno istraživanje pokazalo je da je klinčić najbolji antioksidativni začin zbog visokog nivoa fenolnih jedinjenja .
Karanfilić je stimulans , lokalni antiseptik i blagi anestetik . Ima pozitivne efekte na želudačnu sluzokožu , opušta glatke mišiće koji oblažu probavni trakt , deluje protiv povraćanja i nadutosti te uopšteno podstiče pravilan rad probavnog sistema .
Lekovito delovanje klinčića :
poboljšava probavu
pomaže kod infekcija disajnih puteva
ublažava zubobolju
uništava parazite i bakterije
prirodni je antioksidans
pomaže u lečenju gljivičnih infekcija
ima svojstva antiseptika i anestetika
deluje kao afrodizijak
pomaže kod gihta
U svrhu lečenja obično se koristi ulje ili kapsulirani prah klinčića . Uobičajeno doziranje je 2-5 grama praha klinčića dnevno .
Možete napraviti i ukusan i lekovit čaj od karanfilića i cimeta .
Izvor:zdravobiljebg.com
Komentari
Ostavi komentar
Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.
Повезане вести
Svi znamo da slatkiši nisu zdrave namirnice, pogotovo ako se konzumiraju u velikim količinama. Ako želite da se rešite ovog problema, saveti u nastavku teksta će vam itekako biti od koristi.
Zahvaljujući svojim lekovitim sastojcima karanfilić je moćan lek za mnoge bolesti, posebno raka dojke.
Ako ste se zapitali zašto je to ovako a ne znate tačan odgovor, u nastavku teksta ćemo vam objkasniti.
Ovaj mirisni začin je sposoban da izleči mnoge bolesti zbog svog jedinstvenog sastava.
Potiče sa karipskih ostrva, posebno sa Jamajke koja je i danas glavni proizvođač pimenta. Otuda i naziv jamajčanski biber.
Благотворна својства целера (Apium graveolens L) познавали су још стари народи. Многи историјски записи указују на то да се давно почео гајити и да је сматран светом биљком. Венци од целера пронађени су у египатским гробницама а правили су их и даривали и стари Грци.
Речник Народних Израза за Људске Особине и Карактере
Реч/Појам - Позната је чињеница да ће читалац бити спутан правим читљивим текстом на страници када гледа њен распоред. Поента коришћења чињеница да ће читалац бити спутан правим читљивим.
Речник израза за људске особине и карактере
Пратите наш портал
Временска прогноза
Курсна листа
Анкета