Braon pirinač: Superhrana ili skriveni rizik

Foto:freepik
Namirnice koje nam se najčešće plasiraju kao izuzetno zdrave ne moraju nužno to biti. Upravo je to slučaj i sa braon pirinčem, koji ako se jede u velikim količinama može dovesti do kontaminacije toksinom koji se u njemu sadrži.
Mnogi veruju da je braon pirinač zdravija alternativa običnom, belom - bogat je vlaknima, mineralima i drugim hranljivim sastojcima, pa je i češći izbor onih koji vode računa o ishrani. Međutim, najnovija istraživanja mogla bi da poljuljaju njegovu dobru reputaciju, jer braon pirinač sadrži znatno veće količine arsenika, toksične materije poznate po tome što je nekada bila omiljeno sredstvo za trovanje u krimi romanima.
Zbog čega je braon pirinač potencijalno manje zdrav od belog
Do ovog zaključka naučnici su došli pošto su analizirali različite uzorke pirinča i ustanovili da braon pirinač sadrži čak 40 procenata više neorganskog arsenika od belog pirinča, kao i da se upravo taj oblik arsenika dovodi u vezu sa malignim oboljenjima, problemima sa varenjem i kožnim bolestima, kao i sa povećanim rizikom od razvoja dijabetesa i kardio-vaskularnih oboljenja.
Razlog zbog koga braon pirinač sadrži višu količinu arsenika leži u samom zrnu. Naime, ovaj hemijski element se najviše zadržava u spoljašnjim slojevima zrna, koji ostaju sačuvani kod braon pirinča, dok se kod belog uklanjaju prilikom njegove prerade. Tako, uz sve korisne sastojke, dobijamo i veći unos ovog toksičnog hemijskog elementa. Ipak, nema potrebe za panikom, prenosi Njujork Post.
Kako smanjiti rizik od kontaminacije arsenikom iz braon pirinča
Istraživanje je pokazalo da u većini slučajeva izloženost arseniku nije dostigla nivo koji može predstavljati ozbiljnu pretnju po zdravlje. Ono što stručnjaci preporučuju jeste umerenost i naravno - raznovrsnost u ishrani. To znači da nije potrebno u potpunosti izbaciti braon pirinač iz ishrane, ali ga treba povremeno zameniti drugim žitaricama poput belog pirinča, kinoe, prosa ili ječma.
Takođe, određene tehnike pripreme mogu znatno smanjiti količinu toksina u pirinču: dobro ispiranje zrna pre kuvanja i kuvanje u većoj količini vode, koja se posle baci, smanjuju nivo ove supstance u samom zrnu i čine ga manje opasnim po zdravlje, čak iako se unosi u većim količinama. Ovo je posebno važno kod pripreme hrane za decu i trudnice, jer su oni najosetljiviji na moguće negativne efekte.
Agroinfo.rs/R02S
Komentari
Ostavi komentar
Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.
Повезане вести
Zahvaljujući mastima i nezasićenim masnim kiselinama ona je mnogo korisna za mozak, kožu i kosu
Borovnice su toliko blagotvorne, da zaslužuju mesto u ishrani čak i kada su van sezone. Da biste uživali u njima tokom svih 12 meseci u godini, možete da zamrznete sveže ili da kupite već smrznute bez dodanih sastojaka
Republička direkcija za robne rezerve oglasila je prikupljanje pismenih ponuda za razmenu belog i šarenog pasulja kao i belog glaziranog pirinča za odgovarajuću količinu pasulja i pirinča iz poslednjeg mogućeg roda, radi obnavljanja postojećih zaliha.
Dijeta koja je razvijena za regulisanje visokog pritiska, masnoće i šećera u krvi već godinama važi za jednu od najzdravijih i preporučuje se i ljudima koji jednostavno žele da smršaju bez velikih promena u načinu ishrane.
Od ovoga će ceo dom predivno mirisati
Mnogo je recepata za zdrave smutije i napitke koji nam daju snagu i vitalnost, a čuvena glumica Žaklin Smit, zvezda "Čarlijevih anđela" je otkrila recept za svoj "čarobni napitak".
Речник Народних Израза за Људске Особине и Карактере
Реч/Појам - Позната је чињеница да ће читалац бити спутан правим читљивим текстом на страници када гледа њен распоред. Поента коришћења чињеница да ће читалац бити спутан правим читљивим.
Речник израза за људске особине и карактере
Пратите наш портал
Временска прогноза
Курсна листа
Анкета