Braon pirinač: Superhrana ili skriveni rizik

Foto:freepik

Foto:freepik

Namirnice koje nam se najčešće plasiraju kao izuzetno zdrave ne moraju nužno to biti. Upravo je to slučaj i sa braon pirinčem, koji ako se jede u velikim količinama može dovesti do kontaminacije toksinom koji se u njemu sadrži.

Mnogi veruju da je braon pirinač zdravija alternativa običnom, belom - bogat je vlaknima, mineralima i drugim hranljivim sastojcima, pa je i češći izbor onih koji vode računa o ishrani. Međutim, najnovija istraživanja mogla bi da poljuljaju njegovu dobru reputaciju, jer braon pirinač sadrži znatno veće količine arsenika, toksične materije poznate po tome što je nekada bila omiljeno sredstvo za trovanje u krimi romanima.

Zbog čega je braon pirinač potencijalno manje zdrav od belog
Do ovog zaključka naučnici su došli pošto su analizirali različite uzorke pirinča i ustanovili da braon pirinač sadrži čak 40 procenata više neorganskog arsenika od belog pirinča, kao i da se upravo taj oblik arsenika dovodi u vezu sa malignim oboljenjima, problemima sa varenjem i kožnim bolestima, kao i sa povećanim rizikom od razvoja dijabetesa i kardio-vaskularnih oboljenja.

Razlog zbog koga braon pirinač sadrži višu količinu arsenika leži u samom zrnu. Naime, ovaj hemijski element se najviše zadržava u spoljašnjim slojevima zrna, koji ostaju sačuvani kod braon pirinča, dok se kod belog uklanjaju prilikom njegove prerade. Tako, uz sve korisne sastojke, dobijamo i veći unos ovog toksičnog hemijskog elementa. Ipak, nema potrebe za panikom, prenosi Njujork Post.

Kako smanjiti rizik od kontaminacije arsenikom iz braon pirinča
Istraživanje je pokazalo da u većini slučajeva izloženost arseniku nije dostigla nivo koji može predstavljati ozbiljnu pretnju po zdravlje. Ono što stručnjaci preporučuju jeste umerenost i naravno - raznovrsnost u ishrani. To znači da nije potrebno u potpunosti izbaciti braon pirinač iz ishrane, ali ga treba povremeno zameniti drugim žitaricama poput belog pirinča, kinoe, prosa ili ječma.

Takođe, određene tehnike pripreme mogu znatno smanjiti količinu toksina u pirinču: dobro ispiranje zrna pre kuvanja i kuvanje u većoj količini vode, koja se posle baci, smanjuju nivo ove supstance u samom zrnu i čine ga manje opasnim po zdravlje, čak iako se unosi u većim količinama. Ovo je posebno važno kod pripreme hrane za decu i trudnice, jer su oni najosetljiviji na moguće negativne efekte.

 

 

Agroinfo.rs/R02S

Braon pirinač: Superhrana ili skriveni rizik

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Zahvaljujući mastima i nezasićenim masnim kiselinama ona je mnogo korisna za mozak, kožu i kosu

Borovnice su toliko blagotvorne, da zaslužuju mesto u ishrani čak i kada su van sezone. Da biste uživali u njima tokom svih 12 meseci u godini, možete da zamrznete sveže ili da kupite već smrznute bez dodanih sastojaka

Republička direkcija za robne rezerve oglasila je prikupljanje pismenih ponuda za razmenu belog i šarenog pasulja kao i belog glaziranog pirinča za odgovarajuću količinu pasulja i pirinča iz poslednjeg mogućeg roda, radi obnavljanja postojećih zaliha.

Dijeta koja je razvijena za regulisanje visokog pritiska, masnoće i šećera u krvi već godinama važi za jednu od najzdravijih i preporučuje se i ljudima koji jednostavno žele da smršaju bez velikih promena u načinu ishrane.

Mnogo je recepata za zdrave smutije i napitke koji nam daju snagu i vitalnost, a čuvena glumica Žaklin Smit, zvezda "Čarlijevih anđela" je otkrila recept za svoj "čarobni napitak".

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета