Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Med je gusta, slatka, sirupasta materija, proizvod medonosnih pčela dobijen od sabranih voćnih i drugih sokova prerađenih u pčelinjem želucu. Osim što se koristi kao poslastica, od davnina su poznata mnoga lekovita svojstva meda koja pomažu kod različitih oboljenja i poremećaja organizma.

Legenda kaže da su pčele svete životinje i rajska bića koja žive u zajednici u kojoj svaka jedinka marljivo obavlja svoj zadatak. Naučnike i dalje fasciniraju ovi insekti kao i sam med i njegova čudotvorna svojstva. Utvrđeno je da med u sebi sadrži vitamine, minerale, enzime i kiseline. To je jedini prehrambeni proizvod koji nikada ne može da se pokvari, a poznato je da isto svojstvo stiču i namirnice potopljene u med.

Korisna i lekovia svojstva meda

Skoro svi narodi na svetu, osim što koriste med kao poslasticu, koriste ovaj dar iz prirode i kao lek. Gotovo da nema boljke koju med ne može da ublaži ili čak izleči pa se tako koristi za poboljšanje probave i uklanjanje stomačnih tegoba jer se lako asimilira i ima snažno antibakterijsko dejstvo. Primjenjuje se u lečenju kašlja, upale sinusa i disajnih puteva, iscrpljenosti, različitih alergija, oštećenja jetre i žučnih tegoba, kao i srčanih oboljenja jer dobro utiče na mišiće ovog organa. Osobama koje imaju povećan holesterol savetuje se da industrijski šećer zamene medom, a svakako je zdraviji i blagotvorniji zaslađivač u šolji mlakog čaja. Med takođe poboljšava apetit, podiže imunitet, ali i krvni pritisak, smiruje razne upale i leči rane i opekotine.

Preporučljivi dnevni unos

Preporučljivo je uzimati kašičicu meda ujutru na prazan stomak sa mlakom, a ne hladnom vodom. Osim toga, vrlo je poželjno pomešati jednu kašičicu meda sa sokom jednog limuna i sve to popiti ujutru pre doručka. Ovim ćemo blagotvorno uticati na svoje zdravlje, jačanje organizma i detoksikaciju.

Boja samog meda, kao i njegov miris i ukus zavise od vrste cveća i polena koje pčele sakupljaju. Primera radi, bagremov med je prijatnog mirisa i ukusa, a može biti različite boje, od svetlobele do tamnozelene, dok lipov med miriše na prolećni cvet ovog drveta, a boja mu je vodeno-bela, svetlozelena ili zeleno-žuta.

Ukoliko se odlučite da med uvedete u svakodnevnu ishranu i upotrebu, pre same kupovine je poželjno znati od koga med kupujete, da li se radi o pravom, kvalitetnom medu koji jedino takav ima gore navedena poželjna svojstva. Osim toga, med birajte po sopstvenom ukusu tako da možete da uživate svim svojim čulima u ovoj izuzetnoj namirnici.

Agroinfo.rs

Med i njegova ČUDOTVORNA svojstva

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Pušten u rad prvi gradski medomat u Sremskoj Mitrovici, prilikom prezentacije rezultata projekta Zasnivanje ekonološki prihvatljive proizvodnje meda u blizini SRP Zasavica

Početak proleća praćen smenom obilnih kiša i visokih temperatura, smanjiće knjaževačkim pčelarima prvi prinos bagremovog meda u dolini Timoka. Ipak mnogi koji svoje košnice sele, pokušaće da to nadoknade u Gabrovnici, selu u podnožju Stare planine, gde bagrem poslednji cveta i gde košnice godinama dovoze pčelari iz drugih gradova.

Od 25 uzoraka meda na našem tržištu koji su testirani po novoj Kada je reč o novoj metodi za utvrđivanje falsifikata EIM-IRMS, predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) Rodoljub Živadinović rekao je za Biznis.rs da je to inovativna i nepogrešiva laboratorijska metoda za utvrđivanje falsifikata hrane i pići za utvrđivanje falsifikata hrane i pića, 22 nisu prošla testove autentičnosti.

Revoluciju u pčelarstvu sa košnicama cilindričnog oblika donose dva mlada nemačka preduzetnika, Filip Pothast i Fabian Visšman koji su 2021. godine osnovali start-up Hiive u Berlinu.

Aco Vujović iz sela Prilike kod Ivanjice počeo je da se bavi pčelarstvom pre skoro četiri decenije, najpre iz hobija, a od 1996. godine i profesionalno. U poslu mu pomažu supruga Milena i dvojica sinova Željko i Nenad.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета