Purpurni kukuruz kao superhrana i šta ga čini tako zdravim

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Ovaj kukuruz sadrži brojne fitonutrijente uključujući i velike količine polifenola i antocijanina koji štite krvne sudove i podstiču regeneraciju vezivnog tkiva.

Purpurni kukuruz je peruanska superhrana sa više antioksidanasa nego borovnica. Istraživanja pokazuju da biljke sa najviše fenolnih sastojaka i antocijanina imaju i najveću antioksidansnu aktivnost. Antocijanini su vrsta složenih flavonoida koji biljkama daju plavu, purpurnu ili crvenu boju. Antocijanini deluju protivupalno i podstiču regeneraciju vezivnih tkiva. Takođe, kao moćni antioksidansi, antocijanini mogu da stabilizuju i zaštite kapilare i krvne sudove od oštećenja koja nastaju usled delovanja slobodnih radikala, podstiču proizvodnju kolagena (što je blagotvorno za kožu), poboljšavaju cirkulaciju i snižavaju holesterol
Istraživanja pokazuju da ishrana bogata polifenolnim sastojcima snižava rizik od kardiovaskularnih bolesti i određenih vrsta raka.

Nedavna istraživanja, i na životinjama i na ljudima, pokazala su da povećan unos polifenola može da:
* zaštiti od ateroskleroze;
* snizi pritisak;
* smanji pojavu krvnih ugrušaka;
* podstakne antioksidansni kapacitet krvi.
Istraživanje iz 2003. (Tsuda i saradnici) otkrilo je efekte purpurnog kukuruza na gojaznost i dijabetes. Dve grupe ispitanika su 12 nedelja konzumirale hranu bogatu mastima, ali je samo jedna grupa dobijala i purpurni kukuruz. Ovi grupa ispitanika se nije ugojila, kod njih nije došlo do hipertrofije adipocita masnog tkiva (do koje dolazi usled ishrane bogate mastima), kao ni do pojave hiperglikemije (povećan nivo šećera u krvi), povećane količine insulina u krvi (što je znak koji ukazuje na početak dijabetesa), kao ni do povećanja nivoa seruma leptina, koji takođe ukazuje na dijabetes. Grupa koja nije dobijala ekstrakt purpurnog kukuruza imala je povećanje svih pomenutih parametara.
Istraživanje Nagoja univerziteta otkrilo je da pigment u purpunom kukuruzu sprečava razvoj kancera debelog creva.

Izvor:025.rs

Purpurni kukuruz kao superhrana i šta ga čini tako zdravim

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Avokado (Avocado) spada među najzdravijem voću, pa ga nutricionisti često preporučuju,nazivajući ga i supervoćem. U jednom plodu avkoada krije se skoro 20 vitamina i minerala.

Med od kestena bogat je vitaminom C, koji je neophodan za zdrave zube, kosti i krvne sudove. Jak je antioksidant koji štiti organizam od slobodnih radikala. Tu su još i vitamin A i B koji brinu o našoj kosi, koži i noktima.

Ječmena trava ima snažno lekovito dejstvo: bogata je hranljivim materijama, čisti krv, snižava holesterol i usporava starenje.

Amla, amalaki, indijski ogrozd, (lat. Emblica officinalis) je jedna od napoznatijih biljaka tradicionalne ayurvedske medicine.

  • Најновије
  • Најчитаније

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета