Foto:Pixabay.com

Foto:Pixabay.com

Malo je poznato da je kakao vrlo lekovita biljka.

Danas kakao je naravno najpoznatiji kao osnovni sastojak najpopularnijeg slatkiša na svetu, čokloade. Kakao je tradicinalni lek za jačanje organizma i protiv malokrvnosti. U tu svrhu sirovi, organski kakao treba pomešani sa tahinijem (pastom od susama), medom i semenom koprive. Zahvaljujući kofeninu stimuliše centralni Zahvaljujući kofeninu stimuliše centralni nervni sistem i pojačava budnost. 

Kakao podiže nivo serotonina, neurotransmitera koji izaziva osećanje sreće. 

Sastav kakao praha

Sadrži veliku količinu magnezijuma. Zbog toga je izuzetno pogodan kao terapija kod oboljenja koja nastaju nedostatkom magnezijuma. Kao posledica nedostatka magnezijuma može se javiti stres i nervoza, grčevi u mišićima nogu, a obzirom da je magnezijum važan za gotovo sve procese u organizmu nedostatak ovog minerala može da ugrozi i rad srca, mozga, gastrointestinalnog trakta i sl. Korišćenjem kakaa nadoknadićete gubitak magnezijuma.

Kakao sadrži i veliki broj antioksidanasa koji štite organizam od slobodnih radikala i jačaju imunitet. Najvažniji antioksidanti koji se nalaze u kakau su:

Polifenoli
Katehini
Epikatehini
Pored antioksidanasa kakao sadrži i velike količine gvožđa, vitamina A, B, C, E, zatim hroma, mangana, cinka.

Sa 100 grama kvalitetnog kakao praha zadovoljavamo dnevne potrebe organizma za sledećim mineralima i oligoelementima:

13% dnevnih potreba za kalcijumom
20% dnevnih potreba za selenom
Duplo više mangana nego što nam je potrebno
45% dnevnih potreba cinka
73% dnevnih potreba fosfora
Tek 1% natrijuma
Oko 80% dnevnih potreba za gvožđem
19% dnevnih potreba za ugljenim hidratima
150% dnevnih potreba za dijetetskim vlaknima
Nešto oko 3 % šećera
40% dnevnih potreba za proteinima
20% dnevnih potreba za mastima

Kakao buter je jedna od osnovnih sirovina u kozmetičkoj industriji. Koristi se za negu suve i ispucale kože, a od njega se prave i specijalne masti koje dojilje upotrebljavaju za lečenje ispucalih bradavica. 

Raskošna kremu za lice od kakao butera, bademovog ulja, smilja i ruzmarina

Iznad suda sa ključalom vodom, u čistoj i suvoj posudi, rastopite 30g kakao butera, skinite sa pare, dodajte 30ml bademovog ulja i 5 kapi esencijalnog ulja smilja i 3 kapi esencijalnog ulja ruzmarina. Sve dobro promešate drvenom kašikom i sipajte u čistu i suvu kutijicu za kremu. Ostavite da se stegne u frižideru 2 sata. Krema se nanosi uveče na potpuno čistu i vlažnu kožu. Važno je da koža bude vlažna da bi se na licu stvorila emuzija i da bi krema lepo upila.

Zašto je dobar kakao?

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Ren ubrzava metabolizam, otklanja umor i podstiče razvoj dobrih bakterija u stomaku.

Danas je kajgana sa slaninom većini omiljeni doručak, navika i potreba.

Grčevi u mišićima mogu da se jave u toku aktivnosti, mirovanja, čak i da probude iz sna, te da budu vrlo neprijatni i bolni. Ove prirodne namirnice će vam rešiti problem sa grčevima.

Većina vitamina koja nam je potrebna za svakodnevno funkcionisanje se nalazi u hrani koju jedemo. Potpuno je drugačija situacija sa mineralima koji su deficitarni i koje često moramo unositi u vidu suplemenata.

Vrlo vredan proizvod za zdravlje ljudi, koji se koristi za prevenciju i lečenje bolesti, na području Krasnodarske teritorije, Sibira i Kavkaza raste cvet kandika ili eritronijum.

Guščija mast razbija i pretvara u tečnost sekret koji se nakuplja u plućima, a zatim ga mi tako izbacujemo iz sebe. Pored ovoga, guščija mast je dobra i za omekšavanje napukle kože i zaštitu kože od hladnoće.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета