Šta je potrebno da napravite svoje pivo?
Foto: Instagram/Printscreen
Odlučili ste da napravite svoje pivo kod kuće. Čestitamo! Uključićete se u čudesan i koristan zanat star gotovo koliko i čovečanstvo.
Nemate nikakav razlog za strah. Iako su ljudi proizvodili pivo već hiljadama godina, osnovni postupak je ostao mnogo isti kroz vekove. Naravno, nekada je hranljivost piva bila na prvom mestu a danas se uživa u njegovom ispijanju. Ovaj članak će govoriti o opremi za proizvodnju domaćeg piva koja vam je potrebna kako biste započeli.
Osnovni postupak varenja
Kao prvo, domaća berba se može podeliti u dve vrste: samo žito i ekstrakt. Pivo se pravi pomoću šećera iz slađenih (delimično klijavih) zrna. U celokupnom uzgoju žita, domaći uzgajivač kroz nekoliko koraka izvlači ove šećere iz samlevenih žitarica. Sa druge strane, u pripremi ekstrakta, domaći pivar koristi gotov ekstrakt slada, preskačući postupak ekstrakcije šećera u potpunosti.
Vađenje ekstrakta je dobra polazna osnova za većinu novih domaćih pivara, jer proces zahteva minimalnu opremu i tehniku. Dok se i dalje proizvodi kvalitetno pivo. to je za početnike ključna stvar.
Oprema koja je potrebna da biste sami napravili svoje pivo
Možda znate nekoga ko je svoj celokupni podrum ili garažu pretvorio u ono što praktično izgleda kao profesionalna pivara, puna sjajnih cisterni i bačvi, zavarenih cevovoda, pulta za pranje i frižidera sa ručicama za slavine koje uvek izlivaju prelepo penasto pivo. Ali budite sigurni da nije potrebno ulagati bogatstvo da biste započeli s pravljenjem vlastitog piva. Najlakši način je da kupite samo osnovni pribor za domaću radinost. Uvek možete dokupitii skuplje i sofisticiranije uređaje za pravljenje piva nakon što ste ga neko vreme pripremili i odlučili da je to nešto što volite (a zavolećete).
Osnovni komplet za proizvodnju piva se sastoji od:
Osnovni fermenter od 25 litara sa poklopce
Kašika za flaširanje od 25 litara sa šipkom
Sredstvo za čišćenje bez ispiranja
Airlock
Postolje za sifon i flaširanje
Hidrometar
Četkica za čišćenje boce
Poklopac za flaše sa dve poluge
Termometar sa tečnim kristalima
Držač za kantu
Knjižica za pravljenje domaćeg piva
Uputstva za opremu
Trebat će vam i termometar za kuvanje i lonac za zalihe od 10-15 litara koji bi trebali da posedujete kao dodatnu opremu.
Sastojci izrade piva
Sada kada ste se pobrinuli za opremu, prelistajmo glavne sastojke piva. Postoje samo četiri: hmelj, žitarice (i / ili ekstrakt slada), kvas i voda. Pogledaćemo svaki pojedinačno.
Hmelj
Hmelj je cveće (zapravo nožice) biljke Humulus lupulus. Konus hmelja iz ženskih biljaka koristi se u varenju zato što sadrže alfa kiseline koje određuju gorčinu ove hmeljeve biljke. Što je veći postotak alfa kiseline, to je veća gorčina koju će hmelj doprineti vašem kuvanju. Tipična ključanja traju 60 ili više minuta jer alfa smole hmelja nisu lako rastvorljive u vodi i moraju se kuvati najmanje sat vremena da bi se oslobodila gorčina.
Važna napomena: Procenat kiseline hmelja varira iz godine u godinu, od sorte hmelja do sorte hmelja i regiona do regiona. Tako da je važno da vodite dobru evidenciju o varenju kako biste mogli da duplirate uspešno napravljene smese. Pročitajte šta piše na paketu u kome vam dolazi hmelj, da bi znali najtačniji procenat alfa kiseline.
Pored toga što se koristi u boci za dodavanje gorčine vašem gotovom pivu, hmelj se dodaje i na kraju kuhvanja da unese aromu i miris. Ovo je važno jer mnogo onoga što doživljavamo kao ukus dolazi kroz naš miris. Hmelj koji se koristi za kuvanje naziva se hmelj koji se gnječi (ili ključa), dok je hmelj koji se dodaje na kraju poznat kao aromatični (ili završni) hmelj.
Zrnevlje
Čak i ako kuhate sa ekstraktom slada, upotreba male količine onog što se naziva „specijalna žitarica“ može pomoći vašem pivu da doda ukus, aromu, boju i telo. Kupovina žitarica iz ugledne trgovine sa zdravom hranom, omogući će vam da imate sveže zrno koje se pravilno skladištilo.
Da bi se koristilo u pravljenju piva, zrno se prvo mora samljeti (ili drobiti). To možete učiniti kod kuće ako imate mlin ili drugu metodu/alat koji može sitno da izgnječi zrno, ili to možete učiniti možda u prodavnici zdrave hrane. Drobljeno zrno treba koristiti što je pre moguće, dok će se puna zrna mogu čuvati i do četiri meseca.
Ekstrakti slada
Upotreba ekstrakata slada može da načini proizvodnju pive i ceo taj proces mnogo lakšim i ugodnijim za nove pivare. Bez obzira da li imate iskustvo od samo nekoliko ili više od stotina seansi proizvodnje ispod svog pojasa, ekstrakti mogu proizvesti izvanredno pivo. Kvalitet ekstrakata se znatno poboljšavao tokom godina i na njega se može računati u konstantnosti i konzistentnosti rezultata.
Ekstrakt slada dostupan je u tečnom (LME) ili suvom (DME) obliku. Ali budite pažljivi: koji oblik koristite utiče na to kolikoa vam je potrebna količina za određeni recept. Možete da koristite jednostavan proračun da biste odredili koliko vam ekstrata treba - meru fermentirajućih šećera u vašem nefermentiranom pivu (sladovini) - koju možete očekivati od LME-a ili DME-a:
LME od 1 lb stvoriće 1.044 originalne gravitacije rastvorenim u 1 litru vode.
DME od 1 lb stvoriće 1.037 originalne gravitacije rastvorenim u 1 litru vode.
Pomoću ovih proračuna možete odrediti koliko vam kilograma LME ili DME treba da bi postigli poznatu originalnu gravitaciju ako ne koristite unapred pripremljeni komplet recepata.
Kvasac
Pivo se varilo milenijumima prije nego što su pivari shvatili ulogu koju kvasac igra u procesu fermentacije. Pri proizvodnji piva kvasac, koji je jednoćeliska gljiva, topi šećer iz slada i stvara alkohol i CO2.
Kao i ekstrakt slada, pivski kvasac dolazi u tečnom ili suvom obliku. Nekada je smatrano da je suvi kvasac lošeg kvaliteta i ne doprinosi puno pivu, ali danas postoji mnogo vrsta suvog kvasca koji su napravljeni posebno za različite vrste piva.
I suvi i tečni kvasac imaju svoje prednost i mane. Suvi kvasac ima dug rok trajanja i zahteva minimalnu pripremu pre upotrebe. Tečni kvasac dolazi u znatno više sorti od suvog kvasca, ali ima kraći rok trajanja i zahteva pažljivije rukovanje. Bilo kako bilo, možete postići kvalitet piva koje tražite.
Voda
Kvalitet vode sa kojom se pije je važno zato što voda čini više od 90 posto piva. U osnovi, voda koja se koristi za pravljenje piva mora biti čista i bez mirisa (tipičan primer mirisa je hlor). Ostali faktori koje treba razmotriti sa vodom uključuju njen pH i „tvrdoću“ (mineralnost). Voda za proizvodnju piva treba da bude umereno tvrda i da ima malu do umerenu alkalnost. Postoje načini za prilagođavanje hemije vode, ako je potrebno, da biste je dobili onakvu kakvu želite; međutim, mnogi domaći pivari prave savršeno dobro pivo sa vodom onakvok kakva je prirodno.
Agroinfo.rs
Komentari
Ostavi komentar
Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.
Повезане вести
Kako vam zvuči da se osvežite pivom od bundeve? Možda čudno, ali ovo piće koje prave Borislav i Zoran ima dosta svojih fanova u Srbiji, ali i stranaca koji su imali prilike da ga probaju.
Viršle su jedan od najčešćih izbora za brzinski doručak ili večeru. Ipak, da li ste se ikada zapitali da li je način na kojih ih kuvamo zaista dobar
Jedan od uzgajivača hmelja skrenuo je pažnju da pokrajina svake godine daje subvencije za uzgajanje ovog proizvoda, ali da i dalje nema zainteresovanih, iako nije potrebno mnogo muke
Stanovnici Srbije ove jeseni ponovo imaju mnogo problema sa smrdibubama koje koriste svaki otvor na prozoru ili vratima da uđu u kuću.
Riba otvara usta kako bi mogla da diše. Ona na taj način uzima vodu, koju pritom izbacuje kroz škrge – male proreze sa obe strane glave, pokrivene poklopcima.
"Tesla Motors", kompanija u vlasništvu Ilona Maska, najbogatijeg čoveka na svetu, obratila se novosadskom proizvođaču mineralne vode "Minakva" za zahtevom za saradnju.
Речник Народних Израза за Људске Особине и Карактере
Реч/Појам - Позната је чињеница да ће читалац бити спутан правим читљивим текстом на страници када гледа њен распоред. Поента коришћења чињеница да ће читалац бити спутан правим читљивим.
Речник израза за људске особине и карактере
Пратите наш портал
Временска прогноза
Курсна листа
Анкета