Lipov med i njegove karakteristike
Foto: Pixabay.com
Ovaj med izgleda vrlo ukusno i u svežem i u kristaliziranom obliku.
Miris i ukus proizvoda od lipe su idealni: čak i u aromi možete čuti slatkoću, a u ukusu - blagu gorčinu stečenu od susednih biljaka. Kristalizacija ovog proizvoda dolazi 3-4 meseca nakon žetve. Zbog tečnosti, monosaharidi se brzo oslobađaju. Dotični proizvod se vrlo brzo usisa u teglu. Pre toga, bistra, lagana tečnost se zamuti nakon mesec dana, postane gušća i kristali počinju da se talože u njoj. Još dva meseca med se pretvara u šećernu masu. Njegova svojstva se neće pogoršati kao rezultat. Proizvod se smatra lekovitim, a njegov efekat olakšava tok mnogih bolesti. Postoji čak i takva stvar kao što je lečenje (medicinska terapija).
Upotreba lipovog meda u prevenciji i lečenju mnogih bolesti tela odavno je poznata.
- disajni putevi - dijaforetski, antiinflamatorni, antipiretični i ekspektoransi;
- gastrointestinalni trakt - antibakterijska svojstva pomažu u ublažavanju zapaljenskih procesa u unutrašnjim organima i poboljšanju njihovog rada;
- kardiovaskularni i nervni sistem - poboljšava metabolizam i pomaže protiv stresa i nesanice;
- kožne bolesti - spoljna upotreba pomaže u suzbijanju osipa, ekcema, gnojnih upala, efekata opekotina.
Mnogo je popularnih recepata u kojima se lipov med koristi kao glavni ili jedan od glavnih sastojaka. S obzirom na činjenicu da svi imaju dugu istoriju, njihova upotreba je opravdana.
Respiratorne bolesti mogu se medom lečiti na sledeće načine:
- kod upale nazofarinksa, pomešajte sa sokom aloje u omjeru 2: 1, potopite nedelju dana na tamnom mestu i svakodnevno nanosite kašiku;
- od prehlade, ubacivanje svake nozdrve sa 5-6 kapi 30% rastvora meda u svež sok od cvekle će pomoći;
- u borbi protiv bronhitisa možete mleti listove aloje i dodati med u omjeru 5: 1, dva žumanca i bocu kahrana - koristite kašiku ujutru i uveče;
- kada kašljete pravite kolače - dodajte brašnu med, biljno ulje, suvu senficu, umesite testo i stavite ga na prsa. Svi sastojci se uzimaju u jednakim razmerama.
Pacijenti sa alergijama i dijabetičari treba da ograniče ili potpuno isključe upotrebu pčelinjih proizvoda.
Agroinfo.rs/hr.vomturmhaus
Komentari
Ostavi komentar
Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.
Повезане вести
Poboljšava mišićne reflekse i pamćenje. Smanjuje nervnu razdražljivost. Lek protiv rasejanosti
U narodnoj medicini kao jedan od odličnog prirodnog leka za većinu zdrastvenih tegoba a posebno za holesterol, stres i plućne bolesti je svakako kombinacija meda i đumbira.
Dobijanje evropske oznake zaštićenog geografskog porekla za ariljsku malinu, što se očekuje do kraja 2021, značiće višu cenu i zaštitu srpskog „brenda“.
Kozje mleko je na vrhu liste najzdravijih proizvoda. Po sastavu i hemijskoj strukturi veoma je slično majčinom mleku.
Мед је одавнина познат као храна и лек.
Речник Народних Израза за Људске Особине и Карактере
Реч/Појам - Позната је чињеница да ће читалац бити спутан правим читљивим текстом на страници када гледа њен распоред. Поента коришћења чињеница да ће читалац бити спутан правим читљивим.
Речник израза за људске особине и карактере
Пратите наш портал
Временска прогноза
Курсна листа
Анкета