Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Ovaj med izgleda vrlo ukusno i u svežem i u kristaliziranom obliku.

Miris i ukus proizvoda od lipe su idealni: čak i u aromi možete čuti slatkoću, a u ukusu - blagu gorčinu stečenu od susednih biljaka. Kristalizacija ovog proizvoda dolazi 3-4 meseca nakon žetve. Zbog tečnosti, monosaharidi se brzo oslobađaju. Dotični proizvod se vrlo brzo usisa u teglu. Pre toga, bistra, lagana tečnost se zamuti nakon mesec dana, postane gušća i kristali počinju da se talože u njoj. Još dva meseca med se pretvara u šećernu masu. Njegova svojstva se neće pogoršati kao rezultat. Proizvod se smatra lekovitim, a njegov efekat olakšava tok mnogih bolesti. Postoji čak i takva stvar kao što je lečenje (medicinska terapija).

Upotreba lipovog meda u prevenciji i lečenju mnogih bolesti tela odavno je poznata.
- disajni putevi - dijaforetski, antiinflamatorni, antipiretični i ekspektoransi;
- gastrointestinalni trakt - antibakterijska svojstva pomažu u ublažavanju zapaljenskih procesa u unutrašnjim organima i poboljšanju njihovog rada;
- kardiovaskularni i nervni sistem - poboljšava metabolizam i pomaže protiv stresa i nesanice;
- kožne bolesti - spoljna upotreba pomaže u suzbijanju osipa, ekcema, gnojnih upala, efekata opekotina.
Mnogo je popularnih recepata u kojima se lipov med koristi kao glavni ili jedan od glavnih sastojaka. S obzirom na činjenicu da svi imaju dugu istoriju, njihova upotreba je opravdana.

Respiratorne bolesti mogu se medom lečiti na sledeće načine:

- kod upale nazofarinksa, pomešajte sa sokom aloje u omjeru 2: 1, potopite nedelju dana na tamnom mestu i svakodnevno nanosite kašiku;
- od prehlade, ubacivanje svake nozdrve sa 5-6 kapi 30% rastvora meda u svež sok od cvekle će pomoći;
- u borbi protiv bronhitisa možete mleti listove aloje i dodati med u omjeru 5: 1, dva žumanca i bocu kahrana - koristite kašiku ujutru i uveče;
- kada kašljete pravite kolače - dodajte brašnu med, biljno ulje, suvu senficu, umesite testo i stavite ga na prsa. Svi sastojci se uzimaju u jednakim razmerama.

Pacijenti sa alergijama i dijabetičari treba da ograniče ili potpuno isključe upotrebu pčelinjih proizvoda.

Agroinfo.rs/hr.vomturmhaus

Lipov med i njegove karakteristike

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Poboljšava mišićne reflekse i pamćenje. Smanjuje nervnu razdražljivost. Lek protiv rasejanosti

U narodnoj medicini kao jedan od odličnog prirodnog leka za većinu zdrastvenih tegoba a posebno za holesterol, stres i plućne bolesti je svakako kombinacija meda i đumbira.

Dobijanje evropske oznake zaštićenog geografskog porekla za ariljsku malinu, što se očekuje do kraja 2021, značiće višu cenu i zaštitu srpskog „brenda“.

Kozje mleko je na vrhu liste najzdravijih proizvoda. Po sastavu i hemijskoj strukturi veoma je slično majčinom mleku.

Мед је одавнина познат као храна и лек.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета