Pčelinji vosak je jedinstvena materija koja ima nekoliko prednosti za zdravlje

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Vosak je proizvod pčela, a istovremeno i reprodukcioni materijal u pčelarstvu.

Pčelinji vosak se proizvodi iz žlezda u stomaku pčela, dakle njega proizvode vredne pčele. Vosak se dobija od mladih pčela, a zatim se odstranjuje iz njihovih tela, sažvakan i pomešan sa pčelinjom pljuvačkom kao i drugim enzimima. Nakon što pčela sažvaće i obrađuje vosak, ona ga kači na saće, gde se čuva polen i gde pčele žive. Pčelinji vosak takođe pomaže bezbedno skladištenje meda proizvedenog od strane pčela, a takođe može pomoći u zaštiti košnice od infekcija i drugih neželjenih zagađivača.

Hemijski sastav i svojstva voska: Pčelin vosak se sastoji od masnih kiselina, estara, viših alkohola i ugljenih hidrata sa visokom molekularnom težinom. Specifična težina voska na temperaturi od 15oC iznosi od 0,956 do 0,969. Tačka topljenja kreće se između 56oC i 64oC.

Vosak miriše po medu biljki s kojih je sabran. Rastopljen miriše jače od krutog. Dugim stajanjem miris se gubi. Po boji vosak je žut u svim nijansama. Boja zavisi od sastojaka, od propolisa i polena u vosku. Prirodna se boja kvari topljenjem. Nakon izvesnog stajanja po komadima voska izađe izmaglica kao da je posut sivom prašinom. Brže se pojavi ako vosak stoji na vlažnom mestu. Na prelomu vosak treba da ima zrnkav izgled poput pečene bundeve. Češćim pretapanjem taj se izgled gubi.

Pčelinji vosak ima ne-alergena svojstva koja mogu da se koriste za zaštitu kože od raznih alergija iz vazduha. On takođe može pomoći da se uspori širenje lekova u telu. Pčelinji vosak je dobar električni izolator. Takođe obezbeđuje blaža anti-inflamatorna i antioksidativna svojstva koja mogu imati koristi za organizam.

Na tržištu se nalazi i falsifikovani vosak. Najviše se falsifikuje parafinom, cerezinom, stearinom, kalafonijumom, lojem i biljnim vrstama voska. Ako namočimo pčelin i sumnjivi vosak vodom, za dan dva na prvom će se vosku uhvatiti tanak sloj, nešto poput skrame, a na falsifikovanom vosku neće pa makar u njemu bila najmanja količina parafina. Falsifikovan vosak znatno se razlikuje od prirodnog po lomu: nema zrnkav izgled i puca više krivudavo. Ako falsifikovan vosak izložimo sunčevoj svetlosti, videćemo prostim okom na prelomu u njemu vrlo sitna zrnca parafina kako svetlucaju.

Iako pčelinji vosak sam po sebi nema direktan uticaj na ljudsko telo kada se jede, on se koristi u prehrambenoj industriji u korist vašeg tela. Pčelinji vosak se koristi u preradi, pakovanju i čuvanju nekih namirnica. To može da vas zaštiti od efekata kiseline u hrani, uključujući med, što pomaže u održavanju hrane zdravom i bezbednom za upotrebu. Dakle, upotreba pčelinjeg voska u ishrani ljudi nema direktan, već može se reći, indirektan blagotvoran uticaj.

Izvor:pcelica.co.rs

Pčelinji vosak je jedinstvena materija koja ima nekoliko prednosti za zdravlje

Komentari

[url=http://buycialikonline.com]cialis without a doctor's prescription[/url] We speak of atomic energy heat energy potential energy solar energy chemical energy kinetic energy we even F D FIGURE A.

acheter cialis bretagne stromectol 12mg online Drug Cost In Canada

Le Viagra Pour Les Jeunes buy stromectol 24 mg pills Baclofene Mecanisme D'Action

Silicone Lube Options soft tab cialis I have read reviews from users of those three medications and all of then talk about head aches

Although there are many products that claim to treat hair loss, there are only a few that have scientific evidence to support that they actually work order priligy online

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Borovnice su toliko blagotvorne, da zaslužuju mesto u ishrani čak i kada su van sezone. Da biste uživali u njima tokom svih 12 meseci u godini, možete da zamrznete sveže ili da kupite već smrznute bez dodanih sastojaka

Dijeta koja je razvijena za regulisanje visokog pritiska, masnoće i šećera u krvi već godinama važi za jednu od najzdravijih i preporučuje se i ljudima koji jednostavno žele da smršaju bez velikih promena u načinu ishrane.

Revoluciju u pčelarstvu sa košnicama cilindričnog oblika donose dva mlada nemačka preduzetnika, Filip Pothast i Fabian Visšman koji su 2021. godine osnovali start-up Hiive u Berlinu.

Novi praktičan i prilično jeftin uređaj za detektovanje nekih bolesti, bez biopsije i sličnih bockanja, uključuje najdragocenijeg insekta za svetu, pčelu. Neverovatna dosetljivot portugalske dizajnerke olakšaće dijagnostifikovanje i ranih faza mnogih oboljenja.

Ose, za razliku od pčela, nisu ni približno cenjene, međutim naučnici tvrde da su ovi nepravedno zapostavljeni insekti važan deo našeg ekosistema, bez kog bi svet izgledao skroz drugačije.

Mnogo je recepata za zdrave smutije i napitke koji nam daju snagu i vitalnost, a čuvena glumica Žaklin Smit, zvezda "Čarlijevih anđela" je otkrila recept za svoj "čarobni napitak".

  • Најновије
  • Најчитаније

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета