Pravilno čuvanje propolisa u kućnim uslovima

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Propolis jedinstven pčelinji proizvod sa odličnim lekovitim svojstvima. Kako bi se njegova vrednost sačuvala što duže, neophodno je stvoriti optimalne uslove.

Pčele ga proizvode za  dezinficiranje dezinfekciju ćelijskih ćelija i zaptivanje stranih predmeta u košnici. Kada je toplo, ima ljepljivu konzistenciju, čija boja može varirati od smeđe do tamnozelene. S padom temperature, propolis stvrdne, potamni i gubi izraženu aromu medenog voska. Pčelari povremeno sakupljaju lepak, počev od jula, tokom pregleda pčelinjih društava. Stružu se pomoću pčelinjih dleta sa dasaka i gornjih šipki, zidova košnica, drvenih plafona, posebnih rešetki izrađenih u obliku okvira. Takođe se mogu dobiti uklanjanjem sa impregniranog posebnog malog platna.

Danas je u apotekama i specijalizovanim prodavnicama proizvod predstavljen u različitim oblicima: suv, u obliku perli, alkoholnih tinktura ili masti. Svaka vrsta ima svoj rok trajanja. Stručnjaci preporučuju da se infuzija izlije u posudu od tamnog stakla i stavi u tamnu sobu, u kojoj preovladavaju stabilne temperature i pokazatelji prosečne vlažnosti. Propolis se može upotrebiti u obliku alkoholne infuzije 4-5 godina.

Čvrsti lepak ima najduži rok trajanja, a on varira od 5 do 10 godina. U ovom slučaju potrebno je stvoriti sledeće uslove:

- stabilni indikatori sobne temperature unutar + 20 ... + 25 ° C;
- suvo, tamno mesto, pouzdano zaštićeno od uticaja sunčevih zraka i naglih promena temperature;
- u sobi ne sme biti mirisa, treba čuvati hemikalije, posebno hemikalije za domaćinstvo ili đubriva;
- preporučuje se umotavanje supstance u suv oblik za skladištenje pergamentom i stavljanje u posudu od drveta.

Prostor u kojem će se čuvati pčelinji lepak treba da ima indikatore prosečne vlažnosti, inače će se brzo pokvariti povišenim parametrima. Propolis mast koja se preporučuje da se čuva na suvom, dovoljno hladnom i tamnom mestu, na temperaturnim parametrima + 15 ... + 22 ° C. Rezervoar za mazivo mora biti daleko od direktnog izlaganja sunčevoj svetlosti, visokoj vlažnosti i nagli skokovi temperature. S obzirom na sve uslove skladištenja, rok trajanja proizvoda je 6-8 godina. Ako se mast priprema ručno, njen rok trajanja ne prelazi tri meseca. Uprkos činjenici da većina potrošača više voli da drži pčelinji lepak u frižideru, ovo nije pogodno mesto za konzerviranje. Činjenica je da proizvod na niskim temperaturama gubi gustinu i elastičnost, a visoka vlažnost u frižideru brzo negira sva njegova lekovita svojstva.

Što ako se propolis pokvari
O stanju propolisa možete saznati po njegovom izgledu i konzistenciji: ako se počne drobiti, postaje vrlo krhk i poprima neprirodnu boju - proizvod nije prikladan za upotrebu. Neprihvatljivo je koristiti pokvareno pčelinje ljepilo za lečenje, jer to može biti opasno za ljudsko zdravlje.  Takav proizvod nema lekovita svojstva, a reakcija tela na njegovu konzumaciju može biti nepredvidiva: od pojave alergijskih reakcija do teške intoksikacije.

Rok trajanja čistog propolisa može trajati do 10 godina.

 

Agroinfo.rs/vomturmhaus.com

Pravilno čuvanje propolisa u kućnim uslovima

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Propolis ima dokazano delovanje na niz kožnih oboljenja, pomaže osobama koje pate od dermatitisa, žuljeva i ekcema.

Suočeni smo sa sve većim brojem veštačkih proizvoda, na koje vremenom postajemo imuni. Povezanost sa prirodom je nešto najbolje što možemo učiniti za naše zdravlje.

Прополис или пчелињи лепак је смоласта супстанција, пријатног мириса етарских уља, коју пчеле израђују од продуката биљних пупољака.

  • Најновије
  • Најчитаније

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета