Foto:Pixabay.com

Foto:Pixabay.com

Suočeni smo sa sve većim brojem veštačkih proizvoda, na koje vremenom postajemo imuni. Povezanost sa prirodom je nešto najbolje što možemo učiniti za naše zdravlje.

Propolis ili pčelinji lepak je namirnica koja opravdava svoj kvalitet i cenu.Odavno je prepoznatljiv kao proizvod kod oporavka osoba koje su u dužem vremenskom periodu bile izložene zračenju i radijaciji, leči stomačne problem (gastritis i čireve), a dokazano je da njegovom redovnom upotrebom, sprečavaju se pojedini oblici raka (dojka, grlić materice…).

Na polju medicine brojni autori su dokazali da propolis ima preko 300 lekovitih svojstava, a zahvaljujući svom glavnom sastojku – flavonoidu on je izuzetno lekovit. On prevashodno sadrži 50% smole, 30% voska, 10% eteričnih ulja, 5% cvetnog praha, brojne vitamine i minerale, polifenole i organske kiseline.

Koristi se za lečenje i prevenciju brojnih bolesti: različitih upala jer poboljšava rad respiratornog sistema (pa se uspešno bori sa brojnim prehladama i virusima), sprečava upalu desni i zuba, uspešno rešava dermatološke probleme (crvenila, psorijaza, perutanje kože glave i lica), ubrzava zarastanje rana, popravlja krvnu sliku, čini imuni sistem jačim, snižava povišen pritisak, a ujedno poboljšava i cirkulaciju krvnih sudova. Odavno je prepoznatljiv kao proizvod kod oporavka osoba koje su u dužem vremenskom periodu bile izložene zračenju i radijaciji, leči stomačne problem (gastritis i čireve), a dokazano je da njegovom redovnom upotrebom, sprečavaju se pojedini oblici raka (dojka, grlić materice…). 

MED

Naši propisi, u suštini, propisuju tri grupe meda: cvetni med (dobijen od soka brojnih cvetonoša – kadulja, ruzmarin, bagrem), crnogorični med (dobijen od produkata takozvanih crnogorica – smreke, bora i ostalih), kao i medljikovac (dobijen od medne rose, medljike, koja se javlja na lišćarima).

Poznata je i podela na regionalne, florističke i tehnološke medove, odnosno podela prema ovim navedenim osnovama. Ono što je uglavnom svima  poznata podela jeste sledeća:

1. Lipov med, se izuzetno preporučuje kod virusnih prehlada i bilo kojih tegoba respiratornog sistema. Podstiče rad probave, kao i znojenje prilikom izbacivanja štetnih toksina iz organizma. Međutim, lipov med je zabranjen za konzumaciju od strane srčanih bolesnika!

2. Planinski med, jer je prva asocijacija na ovu vrstu meda izuzetno zdravi sastojci, odnosno čisto i nezagađeno planinsko, divlje bilje, pa je upravo zbog njihovog lekovitog dejstva izuzetno tražen.

3. Bagremov med, izuzetno tražen med koji je prepoznatljiv po svojoj svetloj boji i skoro pa neutralnom ukusu. Preporučuje se za prevenciju protiv kardiovaskularnih bolesti, za pušače koji žele da smanje ili u potpunosti izbace ovu naviku, kao i za svaku vrstu anksioznog stanja: nesanicu, nervozu i uplašenost.

4. Livadski med,  je produkt dobijen od različitih vrsta cveća, pa je zbog toga opijajućeg, odnosno aromatičnog ukusa,preporučuje za podizanje imuniteta, za bilo koju vrstu alergije, a naročito kod sezonske astme.

5. Šumski med, je proizvod tamne boje i nezaboravnog ukusa. Doktori posebno preporučuju njegovu konzumaciju za respiratorne probleme i osobama koje imaju anemične tegobe, odnosno nizak nivo gvožđa u krvi,preporučuje se i trudnicama.

6. Lavandin med, sam proizvod je intenzivnog mirisa, ukusa i boje, omogućava bolju apsorciju vitamina, kalijuma, kalcijuma i gvožđa iz hrane. Preporučuje se trudnicama, ljudima koji imaju hronične probleme sa visokim krvnim pritiskom, osteoporozom i zubima.

U poslednjih nekoliko godina unazad, naučnici su postepeno razvili novu disciplinu, takozvanu –apiterapiju, koja se bavi pravilnom primenom pčelinjih proizvoda u svrhe lečenja i preventive. 

Izvor:.fitpass.rs

Najzdraviji prirodni proizvod!

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Pušten u rad prvi gradski medomat u Sremskoj Mitrovici, prilikom prezentacije rezultata projekta Zasnivanje ekonološki prihvatljive proizvodnje meda u blizini SRP Zasavica

Početak proleća praćen smenom obilnih kiša i visokih temperatura, smanjiće knjaževačkim pčelarima prvi prinos bagremovog meda u dolini Timoka. Ipak mnogi koji svoje košnice sele, pokušaće da to nadoknade u Gabrovnici, selu u podnožju Stare planine, gde bagrem poslednji cveta i gde košnice godinama dovoze pčelari iz drugih gradova.

Borovnice su toliko blagotvorne, da zaslužuju mesto u ishrani čak i kada su van sezone. Da biste uživali u njima tokom svih 12 meseci u godini, možete da zamrznete sveže ili da kupite već smrznute bez dodanih sastojaka

Od 25 uzoraka meda na našem tržištu koji su testirani po novoj Kada je reč o novoj metodi za utvrđivanje falsifikata EIM-IRMS, predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) Rodoljub Živadinović rekao je za Biznis.rs da je to inovativna i nepogrešiva laboratorijska metoda za utvrđivanje falsifikata hrane i pići za utvrđivanje falsifikata hrane i pića, 22 nisu prošla testove autentičnosti.

Dijeta koja je razvijena za regulisanje visokog pritiska, masnoće i šećera u krvi već godinama važi za jednu od najzdravijih i preporučuje se i ljudima koji jednostavno žele da smršaju bez velikih promena u načinu ishrane.

Aco Vujović iz sela Prilike kod Ivanjice počeo je da se bavi pčelarstvom pre skoro četiri decenije, najpre iz hobija, a od 1996. godine i profesionalno. U poslu mu pomažu supruga Milena i dvojica sinova Željko i Nenad.

  • Најновије
  • Најчитаније

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета