ALJMA ili ZIMSKI LUK: Kada i kako se sadi?

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Višegodišnja aljma odlikuje se blažim ukusom i mirisom u odnosu na cmi luk. To je botanički dvogodišnja vrsta koja se gaji kao jednogodišnja, dvogodišnja i višegodišnja vrsta.

Japanski ili orijentalni bokorasti luk nastao od ove vrste danas je poznato istočnjačko povrće. Ova, inače višegodišnja biljka obično se gaji kao jednogodišnja ili dvogodišnja i može da se bere u svim fazama rasta, od mladih izdanaka do odrasle biljke. Može biti bela i crvena. Obično je otpornija i produktivnija od aljme.

Procvetala aljma dobro izgleda u saksiji i može biti atraktivna kao zelenaivica oko povrtnjaka. Između redova japanskog luka mogu se sejati među usevi.

U ZAŠTIĆENOM PROSTORU
Posejte aljmu u ćelije u aprilu; prilagodite je uslovima sredine i presadite oko 6 nedelja kasnije.

NA OTVORENOM
Posejte seme na proleće ili leto. Sejte u plitke redove po 3-4 semenke na svakih 5 cm ostavljajući po 20cm razmaka između redova. Presadite u redove 23 x 30 cm, ili u kućice 20 x 20 cm. Kad se obrazuju bokori, izdelite ih i ponovo posadite mlađe spoljne delove bokora.

Da bi ste brali mlade lisnate izdanke, sejte seme u zaštićenom prostoru cele godine; na otvorenom od proleća do jeseni. Sejte gusto u široke redove. Vadite luk kad dostigne visinu oko 15 cm, 30-40 dana posle setve.

Da bi ste brali manje bokore, cele godine sejte seme u zaštićenom prostoru; na otvorenom od proleća do početka jeseni. Sejte retko u široke redove pa proređujte ostavljajući rastojanje od 4 cm, ili posejte po 6 semenki u jednu saksijicu za presađivanje. Vadite luk kad dostigne visinu oko 30 cm, posle 60-80 dana.

Da bi ste brali veće bokore, sejte u ćelije na proleće i početkom leta. Presadite posle 4-8 nedelja za kasnu letnju/jesenju berbu. Da biste imali rod narednog proleća posejte seme krajem leta i presadite biljke početkom jeseni. Rastojanje između redova 7,5 x 30 cm, u kućicama 20 x 20 cm.

 Listovi su tamnozeleni. dugi oko 30 cm. Listovi, osim što sadrže C vitamin, sadrže i karotin, zbog toga su bogatiji i kvalitetniji od crnog luka.

Izvor:medjimurje.hr

ALJMA ili ZIMSKI LUK: Kada i kako se sadi?

Komentari

generic name for cialis Kamagra Oral Jelly And Alcohol

stromectol otc Buying Amoxicillin

Drug Zithromax stromectol online kopen

cheapest cialis available Knowing the pattern of working also helps you get the best of the pills

priligy tablet Also, if your parcel gets lost or stuck in customs, we will reship it for free or give you a full refund if preferred

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Jedna od najzdravijih i najjeftinijih namirnica biće nam dostupna cele jeseni, a izvanredan je dodatak svakom ručku.

U jeku turističke sezone, otkupljivači su prestali da kupuju paprike i krastavce od povrtara sa područja Virovitice.

Za kilogram semenske je potrebno između 3 i 5 kilograma merkantilne pšenice

Poljoprivrednike u Srbiji ovih dana, uz žegu i očigledno sušnu sezonu, muči i nabavka veštačkog đubriva za jesenju setvu. Izvesno je da cene neće pasti, a naročito zabrinjava to što im je prošle godine za tonu veštaka trebalo oko 45.000, a sada ih to košta i do 145.000 dinara.

Verovatno vam se desilo da slučajno ostavite povrće poput krompira u kesi u nekoj posudi u špajzu. Posle izvesnog vremena, jedino sto možete videti jeste da je on zarastao u klice.

Poskupljnenja se beleže na svim nivoima, a muku muče i poljoprivrednici jer je setva kukuruza, soje, suncokreta ove godine skuplja za 45 odsto nego lane.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета