Црвени лук – све о узгоју

Foto:Pixabay

Foto:Pixabay

Црвени лук је двогодишња биљка са разгранатим кореновим системом али са јако мало коренових жилица што му даје слабу моћ упијања. Луковица је атрактивна на пресек, листови су меснати и сочни.

Пера су му шупља, док се цветоносно стабло развија у другој години. Цваст је у лоптастом облику и може имати чак до 1 000 цветова. Тражи доста светла, не прија му сенка.
Све савремене сорте лука потичу из средње Азије. Црвени лук има високу храњиву вредност, велики проценат етеричних уља, и лековита је биљка. Посебно је благотворан за рад црева, пробаву, дисајне органе…

Црвени лук се гаји на неколико начина, али за башту је препоручљив узгој из арпаџика. Најсигурније је набавити материал за садњу од проверених расађивача како бисмо избегли појаву болести.
Садња: Црвени лук се сади се што раније у пролеће, и то на размак од 20 пута 10 до 15 цм.

Пошто је отпоран према ниским температурама, ниче и на 3 до 5 °Ц, али је оптимална температура за клијање 15 °Ц. Она се може постићи помоћу стајњака који својом разградњом ослобађа топлоту. Лук иначе споро ниче, и тражи често заливање.

Земљиште треба да буде хумусно и прозрачно, а у случају да је песковито – неопходно је интензивно наводњавање.

Црвеном луку не одговарају кисела тла. Не сме се гајити на истој површини до 5 година због заједничких болести и штеточина. Препоручене предкултуре су: пшеница, јечам, уљана репица и детелина када је реч о летњој сетви. За пролећну садњу то су пасуљ и кромпир.

Обраду земљишта за јесењу садњу лука треба обавити одмах после скидања преткултура. Тло се оре до дубине од 30-35 цм, погноји се и потом припреми за садњу тањирањем. Производња лукаје рентабилнија из семена јер је принос већи, а процес производње у потпуности је механизован. Количина потребног семена је 6 до 7 кг/ха. Дубина сетве је 1,5 до два центиметра.


Нега и одржавање засада
Наводњавање лука могуће је системом „кап по кап“ .Лук тражи више воде током сувог времена. Тражи редовно чишћење од корова нарочито у фази формирања биљке. Окопавање треба да је плитко.

Гнојидба: За основну гнојидбу примењује се 600-800 кг НПК у корист азота и калијума, а 0,5 вредност фосфора. Пре сетве треба унети још 300-400 кг НПК 7:14:21. Прихрањивање се врши и до два пута и то у фази 3 листа дк у фази стварања главица те треба бити опрезан с азотом јер продужава вегетацију и утиче на квалитет луковице.

Берба црвеног лука
Црвени лук се вади онда кад стабљике полегну, најбоље када око 70 одсто стабљика полегне. У зависности од сорте, то је од почетка до краја августа. Што је главица дуже у земљи, смањује јој се квалитет и теже се чува. Вађење се обавља по сувом времену, може се вадити механички а пре складиштења, љуште му се сувишне овојне љуске. Најбоље се пакује у плетене полиетиленске кесе. Температура за складиштење је од 0-2 ºЦ уз релативну влажност ваздуха од 70-75 %. У тим условима, лук ће бити добро очуван целе године.

Приноси црвеног лука: Из семена директном сетвом принос лука може бити од 40-50 т/ха.

Izvor: /seoski poslovi

Црвени лук – све о узгоју

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Jedna od najzdravijih i najjeftinijih namirnica biće nam dostupna cele jeseni, a izvanredan je dodatak svakom ručku.

U svakodnevnim kućnim aktivnostima, ponekad nam je potrebno otkriti neke nekonvencionalne trikove. Često se oslanjamo na hemikalije, ne shvatajući koliko mogu biti štetne za nas i našu okolinu.

Leblebija se koristi za pripremu variva, a od sušene leblebije se pravi brašno, koje se može koristiti za zapršku u jelima ili za izradu namaza.

Savršeno kao prilog uz recepte za meso i žitarice, ova jela od luka su lagana, ukusna i laka za pravljenje.

Kombinacija aroma belog i crvenog luka je neodoljiva, nije jaka ni teška već naprotiv vrlo ukusna aroma koja će vas iznenaditi i oduševiti.

Pege se kod nekoga pojavljuju tokom života, a neko ih ima na licu i telu od najranijeg detinjstva. Iako su nam kod takvih ljudi ove 'tačkice' često simpatične, mnogi od njih su sigurno nekad ipak poželeli da imaju čisto lice. U nastavku vam pružamo savete kako da se rešite različitih vrsta pega na prirodan način.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета