Јесења сетва озимих сточних житарица - предности и мане

Foto:Pixabay

Foto:Pixabay

Узгој сточних житарица може бити профитабилна опција за ратаре и за све који имају стоку. У јесен се могу садити озима зоб, озима пшеница, озими јечам, озима раж и житарице тритикале. Које су то предности и мане озимих сточних житарица можете прочитати у овом чланку.

Озима пшеница

Уобичајено време садње озиме пшенице је у октобру али се може садити и почетком новембра, само тада треба повећати норму семена за 10%. Да би преживела зиму и дала добре приносе, озима пшеница треба до уласка у зиму да развије коренов систем и вегетативну масу, зато треба сејати раније сорте пшеница, које су отпорније на мразеве. У каснијем року сетве треба је сејати на парцелама које се налазе на јужним и источним странама.

Озиму пшеницу можете сејати за испашу и производњу зрна, у такозваним системима двоструке намене. Овакве врсте система су обично избалансиране између добијања добре сточне хране и доброг приноса зрна без максимирања приноса на обе стране. Пшеница двоструке намене обично се сади са већом стопом сетве и најмање две седмице раније од пшенице која се сади само за зрно.

Озима зоб
Озима зоб, односно овас, сади се крајем августа и ако се тада посади произвешће много више јер ће добро да се убокори и лако ће да презими. Озима зоб има нешто дупло дужи вегетациони период, око 270 дана, у односу на јару зоб, којој треба 70-120 дана.

Овас је веома погодан за гајење у планинама. Користи се као прекрупа за животиње и може се стоци давати у зеленом стању јер је мекана и сочна. Слама може да се искористи као простирка за животиње.

Зоб иначе није отпорна на сушу и неће се добро развити, нити дати добар принос ако је земља сува зато је сигурније садити озиму зоб. Раж и јечам су отпорнији на сушу него зоб.

Зоб је изузетно осетљива на хербицид атразин, те треба водити рачуна после чега се сади јер постоји ризик од преношења хербицида, који може убити биљке.

Озими сточни јечам

Сада су на располагању нове, побољшане сорте озимог јечма за исхрану стоке, са бољом отпорношћу на зимске хладноће. Многе новије сорте такође дају више крме од старијих сорти. Јечам у јесен под повољним условима даје добар принос и има одличну отпорност на сушу и топлоту. Озими сточни јечам је обично најукуснија храна за стоку, а квалитет хране је највећи.

Озима раж

Озима раж брзо успоставља пашњаке. Расте у северним крајевима и најбоље подноси ниске температуре. За клијање озиме ражи довољан је 1°Ц, а кад нема снежног покривача може издржати и до -35°Ц.

Раж представља одличну замену за пшеницу у сушним периодима. Није захтевна култура и не сметају јој ни ниске, ни високе температуре, а не тражи ни превише воде. Може да успе готово на свим земљиштима.

Како је раж мање укусна и садржи више влакана него пшеница или јечам, стока има више користи током испаше од овса, пшенице, тритикала и јечма него од ражи.

Зимски тритикале

Тритикале је хибрид настао укрштањем пшенице и ражи. Поседује жилавост ражи, а квалитет пшенице и родност му је већа од свих осталих жита. Интересантан је као крмна култура јер може да се гаји на песковитим земљиштима и да замени јечам и овас. Сади се нешто раније од пшенице односно у првој половини октобра.

На нашим просторима је одличан за узгој на брдско планинским подручјима где је производња озиме пшенице и јечма доста несигурна.

Одликује се високом отпорношћу и на зиму и на сушу. Боље презимљава од пшенице, отпорнији је на нагла отапања снега. Јако брзо расте у пролеће. Зрно и зелена маса се користе за исхрану стоке, мада се зрно користи и у пекарској индустрији.

Izvor: agromedija.rs

Јесења сетва озимих сточних житарица - предности и мане

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Jesenja setva pšenice u Srbi se bliži kraju, zasejano je manje parcela nego prošle godine, zemljište je nedovoljno nađubreno, seme je korišćeno sa "tavana", a ne deklarisano, pa se dogodine ne može očekivati dobar rod, rekli su danas poljoprivrednici

Ove godine je definitivno da kvalitet neće biti izvanredan, objašnjavaju stručnjaci

Poljoprivrednike u Srbiji najviše muče višak mleka i mlečnih proizvoda na zalihama, kao i pad cene pšenice koji je došao iz Evrope, izjavila je ministarka poljoprivrede napominjući da su dogovorene mere usmerene na prevazilaženje tih problema

U Srbiji pšenica predstavlja jednu od najvažnijih poljoprivrednih kultura. Ipak, rat u Ukrajini uzrokovao je globalne poremećaje na tržištu, pa su tako i silosi u našoj zemlji još uvek puni, uprkos tome što se bliži nova žetva.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета