Sta treba da znate za Proso
Foto:Pixabay
Proso je žitarica bogata mineralima, pre svega fosoforom i magnezijumom, ali i kompleksom vitamina B. Do nas je došao iz Afrike i Azije i nekada se koristio kao deo beskvasnih hlebova, pre nego što je postao hrana za ptice i stoku.
Lako se uzgaja, ne zahteva posebna ulaganja, pa otuda verovatno njegova pristupačna cena i povratak na naše stolove. Cena za kilogram je više nego pristupačna, ili manje, a kilogram poprilično dugo može da traje. I postoji nekoliko vrsta, što do skoro nisam znala: obično proso, muhar, bar proso i svetlo seme. Iako je proso bogato i biljnim proteinima, puno je skroba, pa bi trebalo povesti računa kada izađete iz restrikcije da li ćete i koliko ga koristiti za ručak.
Zbog visokog sadržaja salicilne kiseline proso se smatra pravim kozmetičkim preparatom – odlično djeluje na nokte, kožu, kosu i zubnu caklinu. I bez glutena je.
Negativna stvar kod prosa je to što sadrži goitrogene koji mogu da poremete rad štitaste žlezde. Nije dokazano koliko se oni kuvanjem deaktiviraju tako da ljudi koji imaju problem sa štitnjačom, moraju da obrate pažnju.
Proso ima još loših karakteristika, a jedna od njih visok glikemijski indeks, čak 70! I zato ga ne bi trebalo prečesto jesti, dok oni koji imaju problem sa šećerom treba posebno da obrate pažnju.
Ova žitarica se veoma lako vari, bogata je mnogim hranljivim materijama, te je idealna za početak dana, naročito u kombinaciji sa sjemenkama i koštunjičavim plodovima. Riječ je o rijetkoj žitarici koja uspostavlja ravnotežu oštećene crijevne flore uništene antibioticima i brzom hranom.
Izvor:hronokuhinja.rs
Komentari
However, neo angiogenesis with VEGF expression occurs within the cesarean section scar site of the uterus, which is thought to act as an endometrial cancer implant 36 generic cialis vs cialis
how to buy levitra in usa Value of cul de sac cultures and relative importance of gonococcal and other aerobic or anaerobic bacteria
Ostavi komentar
Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.
Повезане вести
Bulgur potiče od ispucalih zrna celog zrna pšenice koja se skuvaju i osuše pre pakovanja. Kao rezultat toga, oni se kuvaju mnogo brže od drugih sorti integralne pšenice. Bulgur je je najjeftiniji od svih vrsta žitarica.
Ova drevna žitarica naziva se još i rumenika, šćir ili štir, a po izgledu dosta podseća na proso.
Proso je žitarica veoma bogata vitaminima i mineralima. Veoma je pristupačna, hranljiva i zdrava, a osim toga može rešiti probleme uzrokovane peskom i kamenom u bubregu. U nastavku saznajte kako da prirpemite napitak koji će vam biti od velike pomoći.
Jedna od prvih stvari koje baštovani primete kod belog luka je kada se pojavi cvetonosno stablo. Tokom jeseni kada većina biljaka završava svoj ciklus, beli luk je spreman za sadnju. Dok druge kulture tek počinju da rastu na proleće, biljke belog luka napreduju iznenađujućom snagom.
Žitarica iz porodice prosa, koja stiče široku popularnost zbog svoje hranljivosti, bogatog sadržaja vitamina a da pri svemu tome sprečava nastanak GOJAZNOSTI.
Речник Народних Израза за Људске Особине и Карактере
Реч/Појам - Позната је чињеница да ће читалац бити спутан правим читљивим текстом на страници када гледа њен распоред. Поента коришћења чињеница да ће читалац бити спутан правим читљивим.
Речник израза за људске особине и карактере
Пратите наш портал
Временска прогноза
Курсна листа
Анкета