Žitarica FONIO smatrana semenom svemira

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Žitarica iz porodice prosa, koja stiče široku popularnost zbog svoje hranljivosti, bogatog sadržaja vitamina a da pri svemu tome sprečava nastanak GOJAZNOSTI.

Fonio je žitarica bogata cinkom, magnezijumom, gvožđem, tiaminom, sadrži riboflavin i niacin koji si neophodni za funkcionisanje nervnog sistema. Njegovo celo zrno deluje blagotvorno i sprečava nastanak metaboličkih bolesti. Od svih namirnica fonio je najbogatiji kalcijumom. Biljnih proteina i amino-kiselina ima u izobilju i potpomaže elastičnost kože, rast kose i noktiju. Sadrži gvožđe, folnu kiselinu, esencijalne amino-kiseline cistin i metionin.

Može se naći dve sorte beli i crni fonio. Beli fonio ili „gladna riža“ je najvažnija od svih vrsta ove žitarice koje se beru u savanama zapadne Afrike. Beli fonio može dostići visinu od 30–80 cm (11,8–31,5 in) u zavisnosti od sorte i jednogodišnja je biljka, bere se nakon jedne sezone rasta. Crni fonio koji ima sličan usev i gaji se u Nigeriji, Beninu, Togu i Nigeru. Ova šitarica ima najsitnije seme od svih prosolikih žitarica. Vrlo je slična kinoi, te ima blag, orašasti ukus što je čini svestranim sastojkom. Takođe spada u najbrže rastuće žitarice, jer dostiže zrelost za samo 6 do 8 nedelja. Potrebno joj je vrlo malo vode za napredovanje, raste u polusušnim područjima. Jedina mana im je što se zrno teško odvara od ljuske. 

Fonio nije široko dostupan, ali ga možete kupiti na internetu. Poput svih ostalih žitarica, možete da ga kuvate kao prilog glavnom jelu, te kombinujete sa različitim povrćem i začinskim biljem. Osim toga, ukoliko ga sameljete dobićete ukusno brašno bez glutena, odlično za pečenje. Jednostavan je za kuvanje, samo treba da ga pustite da provri u vodi a potom mu dodajte ostale željene sastojke. 

Zrno fonio može se koristiti za kuvanje piva, a slama kao stočna hrana. Uslovi čuvanja: Čuvati na suvom i hladnom mestu. 

Agroinfo.rs

Žitarica FONIO smatrana semenom svemira

Komentari

Bilateral oophorectomy in 1 of them later induced a 2nd remission best generic cialis Use of Plant- Based Therapies and Menopausal Symptoms A Systematic Review and Meta- analysis

levitra es efectivo my Dr doesn t seem concerned at all but I m freaking out

Continued clinical studies have resulted in further information which better indicates the incidence of adverse reactions with Tamoxifen Acdima Tamoxifen Acdima citrate as compared to placebo avanafil vs viagra

Feasibility and midterm outcomes of percutaneous transhepatic balloon angioplasty for symptomatic Budd Chiari syndrome secondary to hepatic venous obstruction cialis with dapoxetine e Gap index in confluent cells as in c

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Bulgur potiče od ispucalih zrna celog zrna pšenice koja se skuvaju i osuše pre pakovanja. Kao rezultat toga, oni se kuvaju mnogo brže od drugih sorti integralne pšenice. Bulgur je je najjeftiniji od svih vrsta žitarica.

Ova drevna žitarica naziva se još i rumenika, šćir ili štir, a po izgledu dosta podseća na proso.

Naučnici su otkrili da jedna porcija kokica ima oko 300 miligrama antioksidanata, što je skoro dvostruko više od 160 miligrama, koliko sadrži porcija bilo kojeg voća. Najzdravije su napravljene na starinski način. Dakle, treba staviti zrna kukuruza kokičara na malo vrelog ulja, posoliti, poklopiti.

Proso je žitarica veoma bogata vitaminima i mineralima. Veoma je pristupačna, hranljiva i zdrava, a osim toga može rešiti probleme uzrokovane peskom i kamenom u bubregu. U nastavku saznajte kako da prirpemite napitak koji će vam biti od velike pomoći.

Stara sorta žitarica, hranljivija i slađa od pšenice, biološki potpuno čista i sa nedirnutim genetskim kodom od kako postoji. Odgovara osobama osetljivim na gluten

Proso je žitarica bogata mineralima, pre svega fosoforom i magnezijumom, ali i kompleksom vitamina B. Do nas je došao iz Afrike i Azije i nekada se koristio kao deo beskvasnih hlebova, pre nego što je postao hrana za ptice i stoku.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета