Pecanje na plovak zanimljiv način ribolova
Foto: Pixabay.com
Pecanje na plovak je kod nas najzastupljeniji način ribolova, a sam plovak predstavlja najpouzdaniju vezu između ribe i ribolovca. Mnogi greše verujući da je ribolov plovkom ribolov za početnike.
Danas postoji veoma velik broj različitih vrsta plovaka, a za koji se odlučiti zavisi od terena i vode na kojoj se peca (tekuća ili stajaća) i vrste ribe. Generalno gledano plovci koji u donjem delu imaju zadebljanje ili su kompletno okrugi sa malom antenom na vrhu najćešće se koriste za pecanje u tekućim vodama, dok plovci kod kojih je telo cilindričnog oblika i polako se sužava idući prema dnu bio bi pravi izbor za pecanje na stajaćim vodama.
Pribor koji je potreban za ovu tehniku pecanja je svakako štap, mašinica, plovak, olovo i udica. Na našim vodama najrasprostranjeniji su teleskopski štapovi dužine od 3m do 6m, a sve više se koriste i štapovi sa mašinicama u slučaju klizećih plovaka. Sistem koji se postavlja za tehniku pecanja sa fiksnim plovcima je sledeći: Na najlon se provuče plovak i fiksira se za njega, a na donjem kraju najlona se napravi kukica za koju se kači podvez sa udicom. Potrebno je reci da podvez treba da bude tanji od glavnog najlona. U zavisnosti od težine plovka postavlja se otežanje u vidu olova kako bi on potonuo do odredjene granice. Ima različitih načina postavnjanja olovica na najlon. Jedan od njih je da se više lakših olovica rasporedi izmedju udice i plovka, drugi bi bio da se jedna teža olovica stavi na kukicu do podveza. Ja sa pristalica ovog drugog sistema jer tako lakše udica sa mamcem pada na dno.
Drugi sestem je slican prethodnom samo za razliku od njega na donji kraj najlona se postavlja olovica, a iznad nje se kači podvez sa udicom. Ovaj drugi sistem se veoma često koristi za pecanje štuke.
Sama tehnika pecanja se razlikuje u odnosu na to da li se peca na tekućoj ili stajaćoj vodi. Na stajaćim vodama se sistem baca na fiksno mesto i ne zahteva stalno vadjenje i bacanje kako bi se sistem stalno držao na hranjenom mestu. U zavisnosti od dubine vode i u kom sluju vode zelimo da pecamo ribu tako postavimo plovak i čekamo. Na tekućim vodama potrebno je često vaditi i bacati sistem jer nakon zabacivanja voda počinje da nosi plovak nizvodno. Pri ovakvom pecanju potrebno vrhom štapa pratiti kretanje plovka i držati najlon što je moguće zategnutije kako bi mogli lakše da udarimo kontru kad riba počne da podvlači plovak pod vodu.
Izvor:bajke.blog.rs
Komentari
Ostavi komentar
Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.
Повезане вести
Nova studija istraživala je navike dece kada je ishrana u pitanju i pokazala da neke namirnice utiču na razvoj mozga i bolje rezultate u školi.
Nije baš svaka vrsta ribe zdrava kao što većina misli. Neke su posebno rizične za trudnice, decu, ali i odrasle ljude.
Ribu treba često jesti, ne samo kada je post. Ovaj recept za prženog šarana je nešto zaista posebno. Pripremićete ga lako i brzo, a poseban ukus ribi će dati svinjska mast.
Srbija bi ponovo mogla da bude veliki izvoznik kavijara, ocenjuju domaći analitičari, kao pre više decenija kada je u SAD i druge zemlje godišnje izvoženo dve do tri tone ovog specijaliteta po ceni od 900 dolara za kilogram i ostvarivan prihod veći od 2,5 miliona dolara.
Pred Veliki petak beleži se značajan porast cena ribe u ribarnicama i marketima.
Riba je vrlo zdrava, ali je vreme njenog čuvanja dosta kraće od mesa toplokrvnih životinja. Ovome u značajnoj meri doprinosi velika količina vode u ribi, a u tom mislu je vrlo značajno razlikovati svežu od ribe koja nije pogodna za ishranu.
Речник Народних Израза за Људске Особине и Карактере
Реч/Појам - Позната је чињеница да ће читалац бити спутан правим читљивим текстом на страници када гледа њен распоред. Поента коришћења чињеница да ће читалац бити спутан правим читљивим.
Речник израза за људске особине и карактере
Пратите наш портал
Временска прогноза
Курсна листа
Анкета