Foto:Print screen instagram

Foto:Print screen instagram

Tolstolobik (Hypophthalmichthys) je vrsta ribe, pripada porodici Šarana (Cyprinidae)

Tolstolobik živi u slatkovodnim područjima, na temperaturi od 6 do 28 oC, mada može da izdrži izvestan period i u slanoj vodi kao i vodi sa niskim sadržajem kiseonika. Obično se nalazi u rukavcima velikih reka ili jezera, a karakteristišno je za tolstolobika da često pliva blizu površine vode. Leti tolstolobik boravi u zaraslim delovima reka i jezera, te ga tu treba i tražiti. Zimi se povlači u korita reka u kojima se nalazi. Prapostojbina tolstolobika su vode oko Istočne Azije, danas je ova riba rasprostranjena po celom svetu. 

Izgled
Telo tolstolobika je dugačko,sa strane spljošteno, a glava široka sa debelim čelom i očima spuštenim ispod uzdužne osovine tela. Zato je dobio ime debeločelac (na ruskom tolstij lob-debelo čelo) ili glavonja. Donja čeljust mu je izbačena i ide na gore. Po sredini trbuha mu se nalazi greben od grla do analnog otvora. Leđa su mu tamnosiva, bokovi srebrnasti,a trbuh beličast, nepravilno je prošaran bordobraonkastom bojom. 
Prsna peraja dopiru do trbušnih, spljoštena su i idu prema nazad. Repno peraje je izrazito veliko i duboko urezano. Le࣡đno peraje je kratko i izdignuto. Peraja su siva a nekada i sa bordocrvenim senkama. Krljušti su male i tanke. Tolstolobik brzo raste, ali mnogo jede. Crevo tolstolobika je 15 puta duže od tela odrasle jedinke. Tolstolobik je vrlo značajan za održavanje kiseoničkog režima vode, jer čisti vodenu površinu od zatravljenja.

Vrste Tolstolobika

U Srbiju je tolstolobik donet iz Kine, reke Amur. Naselio je Dunav i njegove pritoke a gaji se i u ribnjacima. Kod nas su rasprostranjene dve vrste, beli i sivi.
Beli tolstolobik (Hypophthalmichthys molitrix) karakterišu veliki razmeri. Može imati više od 20 kilograma. Telo mu je pljosnato i obojeno srebrnom bojom. Prekriveno je malim i tankim krljuštima. Matični primerci ženke tolstolobika mogu da nose čak 2 miliona jaja. Nakon 5 meseci, larve tolstolobika porastu i do 8 cm i počinju intenzivnije da se hrane. Tolstolobik dostigne zrelost nakon 4 godine nakon čega su sposobni za reprodukciju.

Sivi tolstolobik (Hypophthalmichthys nobilis) dolazi sa Dalekog Istoka. Ima veću glavu od belog tolstolobika. Oči mu se nalaze na donjem delu glave. Obično je sivi tolstolobik obojen svetlobraon bojom, a leđa su mu tamnija. Kod nekih primeraka su prisutne tamnije fleke i sa strana. Ovo zavisi od svetlosti konkretnog ribnjaka, koje riba obitava. 

Uzgoj tolstolobika

Tolstolobik se uspešno gaji u mnogim ribnjacima. Može da živi sa drugim vrstama ribe, jer ne predstavlja opasnost po njih. Čak im nije ni konkurent za hranu. Osim toga, ne iziskuje prisustvo posebnih algi u ribnjaku u kome živi. Jedini uslov je da u vodi ima fitoplanktona.


Ribolov tolstolobika
Beli i sivi tolstolobik se kod nas mogu naći u skoro svim veštačkim i prirodnim jezerima, kao i u rekama Dunav i Sava. Kao mamac za tolstolobik se mogu koristiti ekspeler, mekinje i hleb. Meseci, u kojima je ova riba fizički najaktivnija, su meseci koji su najpogodniji za ribolov. Možete pripremiti udice poslednjih dana jula, tokom avgusta i početkom septembra. Tokom zime se takođe mogu uloviti, ali će Vam za ovo biti potrebno da nađete mesto gde se ribe kriju.

Nakon toga je potrebno da im privučete pažnju specijalnim aromatizovanim mamcem, koji možete naći u specijaliziranim prodavnicama. Mamac se ne treba nalaziti na dnu, već treba da se kreće po vodi. Prema stručnjacima, tolstolobika privlači više hrana životinjskog porekla. 

Lovi se ribolovačkim priborom, sa više uspeha na plovak u srednjim slojevima vode nego dubinski, najlonom od 0,20mm do0,30 mm i šaranskim udicama. Za uspešan ribolov obavezno je korišćenje primame (primama u vodi treba da stvara oblak po čitavoj visini vodenog stuba i blago muti vodu oko hranilice, od mamaca se koristi, prazna udica kod sistema sa tehnoplanktonskom tabletom (tolstolobik usisa udicu prilikom hranjenja), stiroporna kuglica, svila mladog kukuruza, mlad ili kuvani kukuruz, list deteline, komadići vodenog bilja. 


Kako odabrati kvalitetan tolstolobika za jelo

Obratite pažnju na spoljašnji izgled tolstolobika. Oči treba da budu bistre i sjajne, meso elastično, a koža ne treba da bude lepljiva. Ukoliko riba ima previše oštar i neprijatan miris, sumnjivog je kvaliteta. Tolstolobik se mora dobro oprati hladnom vodom. Po potrebi se ljuštura skida nožem. Pravi se poprečni razrez na stomaku, i pažljivo se uklanjanju sve unutrašnjosti. Ukoliko su peraja velika, mogu se skratiti, ali ipak treba ostaviti 1 cm od njih.

Meso tolstolobika je belo. U predelu repa ima više kostiju. Nežnog je i prijatnog ukusa, ali ima jednu negativnu osobinu - ukus mu slabi ubrzo nakon ulova, pa je dobro pripremiti ga što je pre moguće. 
Tolstolobik je vrlo ukusan pohovan, pečen na roštilju, u obliku ražnjića ili filea. Od unutrašnjosti tolstolobika se može napraviti bujon, koji se nakon toga može pripremiti kao supa i čorba, i pravi je užitak za čula. Može se koristiti i za pihtije. 

Tolstolobik se može začiniti biberom, bosiljkom, mirođijom, majčinom dušicom, matičnjakom, origanom, lovorovim listom, estragonom i dr. Ukus mu se može poboljšati i pomoću luka i limuna.
Meso tolstolobika je korisno, jer ima mnogo proteina, gvožđa, sumpora, cinka, magnezijuma i dr. Izvor je dragocenih omega-3 i omega-6 masnih kiselina. Prema stručnjacima, konzumacija tolstolobika pomaže u prevenciji kardiovaskularnih problema, i onkoloških bolesti. Dokazano je da konzumacija ove vrste ribe ima pozitivan uticaj kod ateroskleroze. 

Redakcija Agroinfa

Tolstolobik - Aziski Šaran

Komentari

  • Od Simo
  • 2021-01-04 19:16:26

Ovo na prvoj slici uopste nije tolstolobik. I piše se aziJski, a ne aziski.

  • Od stefan
  • 2021-03-23 15:08:52

na prvoj slici su pastrmke a ne tolstolobik

[url=http://buycialikonline.com]purchase cialis online cheap[/url] Levitra Dopo Mangiato

ivermectine mylan acheter du cialis

For a sound wave incident perpendicular to the interface the ratio of transmitted to incident intensity is given by I t v v ivermectin cream viagra para durar toda noche

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Nova studija istraživala je navike dece kada je ishrana u pitanju i pokazala da neke namirnice utiču na razvoj mozga i bolje rezultate u školi.

Nije baš svaka vrsta ribe zdrava kao što većina misli. Neke su posebno rizične za trudnice, decu, ali i odrasle ljude.

Ribu treba često jesti, ne samo kada je post. Ovaj recept za prženog šarana je nešto zaista posebno. Pripremićete ga lako i brzo, a poseban ukus ribi će dati svinjska mast.

Srbija bi ponovo mogla da bude veliki izvoznik kavijara, ocenjuju domaći analitičari, kao pre više decenija kada je u SAD i druge zemlje godišnje izvoženo dve do tri tone ovog specijaliteta po ceni od 900 dolara za kilogram i ostvarivan prihod veći od 2,5 miliona dolara.

Uoči Vaskršnjih praznika JVP "Vode Vojvodine" u pojačanim kontrolama ribolovnih voda zaplenile su čak 11 kilometara nelegalno postavljenih mreža.

Pred Veliki petak beleži se značajan porast cena ribe u ribarnicama i marketima.

  • Најновије
  • Најчитаније

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета