Agroinfo predstavlja: Kako pravilno da koristite alkoholometar i napravite rakiju baš po svom ukusu?

Foto: Printscreen/youtube

Foto: Printscreen/youtube

Proces pravljenja rakije je složen, a jedan od bitnih koraka je određivanje jačine krajnjeg proizvoda i prilagođavanje sopstvenom ukusu i afinitetima.

Rakija koja je odstojala prethodnih nekoliko meseci sada se može pripremiti za upotrebu. Ovo piće može biti različite jačine, što se odnosi na količinu alkohola u njemu. Ipak, znajte da procenat alkohola u rakiji možete prilagoditi svom ukusu. Ukoliko niste zadovoljni jačinom rakije, odnosno smatrate da je prejaka, možete je razblažiti, tj. smanjiti procenat alkohola u njoj.

Alkoholometri su aparati koji se koriste za merenje jačine rakije ili sadržaja etanola izraženog u zapreminskim  procentima, ponekad i u gradima. To je posredno merenje preko gustine. Princip rada alkoholometra zasniva se na uravnotežavanju sile potiska rakije i težine alkoholometra. Alkoholometri se baždare i rade se alkoholometarske skale na uobičajenim temperaturama radne okoline, koje se nazivaju referentnim temperaturama. 

Pravilno razblaživanje rakije

Postupak razblaživanja se vrši tako što se destilovana voda pomeša sa postojećom rakijom. Kako bi se tačno odredio željeni procenat alkohola u ovom piću, koriste se tabele u kojima su date preporučene vrednosti jačine voćnih rakija.

Vrste merača

 

Razlikuju se dve vrste merača jačine rakije:

- klasični merači se koriste tako što se jednostavno postave u rakiju i tada se može koristiti bilo kakav sud ili specijalizovana menzura. Određena količina rakije se sipa u te sudove, postavi se merač i jednostavno očita koliko stepeni, odnosno gradi ima testirana rakija;

- specijalizovani merači, tj. alkoholometri se koriste kada su neophodna preciznija merenja. Ovi merači sadrže i termometar koji nam pokazuje temperaturu alkohola. Termometri su vrlo bitni, jer se na različitoj temperaturi rastvor različito ponaša, te pokazuje različit procenat alkohola.

Redukciona tabela

Kada kupujete alkoholometar, možete kupiti i redukcionu tabelu koja će vam pomoći da napravite baš onakvu rakiju kakva vam odgovara, odnosno, pomoću nje ćete lako moći da razblažite piće do željenog procenta.

Kada ste dobili rakiju željene jačine, važno je da je pravilno skladištite. Za ove namene koristite staklene flaše ili drvenu burad. Ukoliko rakiju flaširate, možete koristiti klasične čepove koji hermetički zatvaraju sud ili plutane koji omogućavaju protok gasova iz ambalaže.

Agroinfo.rs

 

Agroinfo predstavlja: Kako pravilno da koristite alkoholometar i napravite rakiju baš po svom ukusu?

Komentari

[url=http://buycialikonline.com]cheapest cialis[/url] Kamagra 50mg Uk

Buy Amoxicillin 250mg price for ivermectin tablets

msd stromectol J AOAC Int 2006; 89 4 1215 1227

30 31 Literature suggests the non replicative property of endothelium buy priligy tablets

Antiseizure activity occurs primarily where GABA mediates neurotransmission nolvadex dosage for epistane

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Zbog niske otkupne cene šljive, od svega 25 dinara po kilogramu, proizvođači negoduju. Ipak, većina njih je krenula u branje i na području oko Prokuplja se uveliko vrši otkup.

Orahovača se pravila u svim krajevima Balkana.

Odležavanje, ili starenje destilata, podrazumeva najkraće vreme koje je potrebno da destilat ili gotova rakija odstoji pod određenim uslovima.

Gde i kako nastaje padavina za koju kažemo da je nepogoda jer nanosi velike štete poljoprivredi?

Srpska rakija nadaleko je poznata, ona je u našem narodu lek za telo, za dušu, ali i sredstvo za dezinfekciju i mnogo toga još.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета