Agroinfo savet: Napravite mleko i sir koji su idealni za vreme posta

Foto:pixabay.free

Foto:pixabay.free

Vreme je posta i mnogi su često u nedostatku ideja kada je priprema jela u pitanju. Pokazaćemo vam kako da napravite posno mleko i sir koji su odlični i za sve one koji inače ne jedu životinjskee proizvode.

Sojino mleko je zdrava alternativa kravljem mleku, a mnogi smatraju da je i zdravije od kravljeg. Sojino mleko ne sadrži holesterol, dobro je za mršavljenje i dobar je izvor proteina. Takođe vam pomaže da oslobodite telo od toksina. Međutim, dugotrajna upotreba sojinog mleka nije poželjna i može izazvati brojne hormonske poremećaje kako kod žena, tako i kod muškaraca. Poenta je da vam ishrana bude izbalansirana, te da proizvode od soje konzumirate povremeno.

Primpremite mleko od soje i sir od soje – tofu sir

Od sastojaka vam je potrebno:

- 100 g nepečene soje u zrnu,

- 1 kašika meda,

- voda,

- 1 limun (samo ako pravite i tofu sir).

Još vam je potrebno:

- 2 šerpe,

- mašina za mlevenje mesa ili neki čvršći, kvalitetniji blender,

- 1 pamučna pelena,

- 1 krpa (takođe može pamučna pelena, ali da je mnogo gušća nego obična)

Priprema sojinog mleka

1. U jednu posudu staviti 100 g soje u zrnu, preliti je sa pola litre vode i ostaviti preko noći da se natopi.

2. Ujutro (ili kada budete imali vremena) procedite soju i sameljite je. Kada se melje preko mašine za mlevenje mesa, dobije se za oko 50% više tofu sira nego kada se samelje na blenderu. Sve zavisi od tog koliko će je blender dobro samleti – što sitnije, to bolje.

3. Samlevenu soju stavite u šerpu, sipajte litar vode i kuvajte je dok ne proključa.

4. Kada proključa, skinite šerpu sa vatre i ostavite da se malo ohladi.

5. Nakon toga uzmite drugu šerpu, u nju stavite pamučne pelene (one ređe) kroz koje ćete procediti ovo sojino mleko. Kada ste dobro iscedili mleko, stavite na stranu ono suvo što je ostalo. To se zove okara i ako želite, možete je iskoristiti za pravljenje vegetarijanskih hamburgera.

6. Pošto ovako dobijeno sojino mleko nema toliko lep ukus, dobro je dodati neki popravljač ukusa kao što je vanila sa 1 kafenom kašičicom meda.

7. Takođe, ukoliko planirate da odmah popijete ili da ne čuvate mleko od soje duže od jednog dana, možete da stavite i neko voće (npr. banana).

Priprema tofu sira (sira od soje)

1. Ukoliko želite da napravite “tofu sir”, dobijeno sojino mleko ne treba da zasladite. Samo stavite ponovo na vatru i dopustite da ponovo prokuva.

2 Kada sojino mleko prokuva, obavezno sklonite šerpu sa vatre pa tek onda dodajte limunov sok (4 supene limunovog soka na 1l sojinog mleka).

3. Nakon par trenutaka ćete primetiti da lumnov sok reaguje sa sojinim mlekom i da mleko počinje da se siri.

4. Nakon pola sata uzmite onu gušću pamučnu pelenu ili neku krpu i procedite ovaj sir.

5. Na kraju dodajte siru malo soli i druge začine kako želite da ih začinite, kao npr. mirođija, crvena paprika i sl.

Za 100 g soje dobije se količina od oko 100 g sira, tako da se isplati praviti sir od soje samo ako pravite veću količinu.

Agroinfo.rs/zemlja.rs

Agroinfo savet: Napravite mleko i sir koji su idealni za vreme posta

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Ove godine je definitivno da kvalitet neće biti izvanredan, objašnjavaju stručnjaci

Dve nedelje pred kraj kalendarske godine na robno berzanskom tržištu beleži se povećan obim prometa. Svi primarni poljoprivredni proizvodi nastavili su negativan cenovni trend iz prethodne nedelje.

Na Produktnoj berzi, ove nedelje, zabeležen je rast cena svih primarnih poljoprivrednih proizvoda.

Genetski nemodifikovana soja je proizvod koji je sve traženiji u razvijenim zemljama, a isključivo takva se proizvodi na Institutu za ratrstvo i povrtarstvo u Novom Sadu. Poslednja u nizu saradnja sa institucijama iz inostranstva je ostvarena kada je potpisan ugovor sa distributerima iz Kanade, saopšteno je iz ovog Instituta.

Priroda je naš moćni saveznik, a da je moguće izbeći lekove, pokazuje i primer Milice Vujić, lekara prirodne medicine, energoterapeuta, instruktora joge i kondicionog trenera.

Da bismo ostali zdravi, nakon obroka je vrlo važno da izbegavamo neke aktivnosti koje mnogi od nas ipak praktikuju ne znajući koliko mogu da budu štetne..

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета