IZBEGNITE TROVANJE: Ukoliko ste meso termički obradili, ovo je jedini PRAVILAN način da ga čuvate u frižideru
Foto: Unsplash
Određene vrste hrane se drugačije čuvaju u frižideru. Isto je i sa mesom koje mora biti skladišteno na poseban način kako ne bi došlo do kvarenja.
Nikada ne treba čuvati termički obrađeno meso u frižideru, a da ga prethodno niste izrezali. Takođw, ako hoćete da sačuvate meso koje je ostalo posle ručka, postoji procedura i za to.
- Velike komade mesa, poput pečenja ili celog pileta, treba podeliti u male količine, kada ih stavljamo u frižider. Ostatke treba čuvati u frižideru na temperaturi od četiri i po stepena ili hladnije i to najkasnije dva sata nakon kuvanja. Međutim, ako je hrana bila izložena temperaturama višim od 32 stepena, trebalo bi je staviti u frižider u roku od jednog sata. To se radi kako bi se sprečio razvoj bakterija - tvrde stručnjaci iz američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, a prenosi lepaisrecna.mondo.rs.
U mesu se najčeće mogu namnožiti bakterije poput ešerihije koli i salmonele koje mogu dovesti do trovanja. U najvećem riziku od propratnih simptoma kao što su dijareja, povraćanja, infekcije krvotoka i slično su deca mlađa od 5 godina, trudnice i osobe starije od 65 godina.
Termički obrađeno, pohovano, pečeno ili prženo meso u frižideru sme da stoji do četiri dana, dok slanina ili kobasica mogu sigurno izdržati u frižideru do nedelju dana. Pre nego što meso ubacite u frižider, dobro bi bilo da ga ubacite u neki sud koji ćete poklopiti ili ga možete prekriti aluminijumskom folijom.
Agroinfo.rs
Komentari
Ostavi komentar
Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.
Повезане вести
Koliko se zadrži trenutna otkupna cena ili tovljenici uskoro poskupe, što stočari priželjkuju, moguće je očekivati da pojedini obori više ne budu prazni
Sredstva za čišćenje znaju često da budu jaka, iritirajuća ili potpuno neefikasna. Evo recepta za domaći sprej za čišćenje svih nečistoća po kući.
Mnogo je recepata za zdrave smutije i napitke koji nam daju snagu i vitalnost, a čuvena glumica Žaklin Smit, zvezda "Čarlijevih anđela" je otkrila recept za svoj "čarobni napitak".
Plakanje i iritacija očiju dok sečete luk će od sada biti prošlost jer ovaj trik zaista funkcioniše.
Deca bi sa pet godina trebalo da znaju mnoge korisne stvari koje se posebno tiču njihove svakodnevne bezbednosti.
Nije baš svaka vrsta ribe zdrava kao što većina misli. Neke su posebno rizične za trudnice, decu, ali i odrasle ljude.
Речник Народних Израза за Људске Особине и Карактере
Реч/Појам - Позната је чињеница да ће читалац бити спутан правим читљивим текстом на страници када гледа њен распоред. Поента коришћења чињеница да ће читалац бити спутан правим читљивим.
Речник израза за људске особине и карактере
Пратите наш портал
Временска прогноза
Курсна листа
Анкета