Jeste li probali JESTIVE BUKETE, ideja stigla iz Rusije u Srbiju

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Manje od četiri meseca trebalo je ekonomisti Iji Makejevoj (33) iz Rusije i njenoj kreativnoj ideji da se toliko dopadnu žiteljima Novog Sada, pa da jestive bukete počnu da poklanjaju svojim prijateljima i rođacima za rođendane, slave, venčanja.

Ija je prvi buket napravila od dve vrste luka, crnog i belog, i to kao iznenađenje za njenog trenera zumbe. On je fotografije te kreacije podelio na društvenim mrežama, a Iji su ubrzo počele da se javljaju ljubiteljke ručnog rada i da ih naručuju za lepe prilike. 

Tako se rodio nov posao, a Ija je u međuvremenu proširila asortiman i počela da pravi jestive bukete od više vrsta voća i povrća: od cvekle, nara, krastavca, šargarepe, banane, uz latice ili ceo cvet koje dodaje kao dekoraciju. Kaže da se najviše traže paprika, limun i pomorandža, ali i da je bilo zahteva poput grožđa za jednu baku. Otkriva i da joj Novosađani, kao veliki gurmani, sve češće naručuju i kobasice i sir u buketima!  Nije očekivala da će uspeh tako brzo doći, praktično od septembra 2018. godine pa do Nove godine, kao i da je pomalo iznenađena što je, izgleda, prva u Srbiji koja se bavi ovim poslom. Srećna je što je svoj korak napred napravila upravo u našoj zemlji, u kojoj poslednje dve i po godine živi sa suprugom i trojicom sinova.

U njenoj rodnoj Rusiji pravljenje buketa od voća i povrća sa elementima hrane sasvim je uobičajeno, a to zanimanje, u prevodu na engleski, zove se „food florist“. Nema mnogo ulaganja, a može da se zaradi. Ja sam preko interneta završila kurs za „food floristu“, zatim sam u vidu ispita mentoru slala slike napravljenih buketa i, naposletku, dobila ocene i sertifikat – priča Ija na tečnom srpskom jeziku, koji je naučila u Novom Sadu. Atelje u kojem pravi bukete nalazi se u porodičnom stanu, tačnije na terasi koju je preuredila u kreativnu radionicu. Ija nema mnogo opreme za rad, to su voće, povrće, cveće, drveni štapići na kojima stoje namirnice i njena mašta. Po prihvatanju narudžbine ona obavezno pita za koju priliku je buket namenjen, a zatim se prepušta kreativnosti. Svaki buket je unikatan.

Izvor:www.pricesadusom.com

Jeste li probali JESTIVE BUKETE, ideja stigla iz Rusije u Srbiju

Komentari

generic tadalafil https://elitadalafill.com/ tadalafil daily use

is chloroquine over the counter https://pharmaceptica.com/

erythromycin opthalmic ointment erythromycin iv

[url=https://buyviagra200tablets.quest/]can i buy viagra online in canada[/url]

[url=https://phenergan.email/]phenergan over the counter south africa[/url]

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Jedna od najzdravijih i najjeftinijih namirnica biće nam dostupna cele jeseni, a izvanredan je dodatak svakom ručku.

Profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Zoran Keserović ocenio je danas da će, zbog velikih vrućina, rod voća u Srbiji ove godine biti manji pet do osam odsto u odnosu na 2023. godinu. Keserović je rekao da, ako Srbija u proseku proizvede oko 1,45 miliona tona voća, da će ove godine prinos biti između 1,22 i 1,25 miliona tona.

U jeku turističke sezone, otkupljivači su prestali da kupuju paprike i krastavce od povrtara sa područja Virovitice.

Voćari koji imaju borovnicu zadovoljni su ovogodišnjom prosečnom sezonom u pogledu prinosa, ali ne i trenutno cenom od 3,8 EUR po kilogramu.

Proizvođači borovnica i suvih šljiva u Srbiji zadovoljni su mogućnošću da to voće izvoze u Kinu bez carine, nakon stupanja na snagu Sporazuma o slobodnoj trgovini sa tom zemljom.

Da vaši mališani unesu vitamine kroz zdravi sladoled od svežeg voća.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета