Koje su to greške zbog kojih čaj može da postane nezdrav napitak?

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Bez obzira na to koliko je čaj samo po sebi zdrav, ako ne pazite što dodajete u njega, on lako može da postane nezdrav napitak.

Konzumiranje čaja, nebitno od čega je, ima brojne zdravstvene prednosti. 

Dodajete previše šećera
Čak iako se radi o kašičici šećera, šećer je šećer. Dodavanje male količine šećera u čaj kratkoročno vam neće naneti štetu. Međutim, ako dodate previše šećera, vaš napitak može vrlo brzo da postane nezdrav. Najbolji način za uživanje u čaju je ispijanje čaja bez ikakvih dodataka.

Dodajete mleko
Dodavanje malo mleka u čaj ne mora nužno da bude loša navika, dobro je biti svestan dodatnih kalorija koje na taj način unosimo.

Preterujete sa veštačkim zaslađivačima
Ako i dalje žudite za nečim slatkim u čaju, ali ne želite da dodajete suvišne kalorije, čini se da je dobra opcija upotreba alternativnih zaslađivača koji ne sadrže kalorije. Postavlja se pitanje koliko je to sigurno? Iako su se veštački zaslađivači pažljivo proučavali tokom godina, istraživači još uvek nisu uspeli da utvrde vezu između veštačkih zaslađivača i bilo koje vrste zdravstvenih rizika. Zbog toga Američka agencija za hranu i lekove (FDA) preporučuje da i dalje ograničavate količinu veštačkih zaslađivača

Predugo držite kesicu čaja u vodi
U čajevima se takođe nalazi određena doza kofeina. Prosečna količina kofeina koju unesete ispijanjem čaja kreće se od 20 do 40 miligrama , dok šoljica kafe sadrži oko 100 miligrama. Međutim, ako ne vodite računa koliko dugo držite kesicu čaja u vodi, količina kofeina može da se poveća. Što duže držite kesicu, to će čaj postati tamniji, imaće gorak ukus i povećaće se količina kofeina koju sadrži.

Agroinfo.rs/rs.n1info.com

Koje su to greške zbog kojih čaj može da postane nezdrav napitak?

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Nadležne inspekcije će u cilju zaštite potrošača svakako sprovesti pojačane kontrole

Prestanak Uredbe o ograničenju cena osnovnih životnih namirnica se približava, a još uvek je neizvesno koliko će ovi proizvodi koštati.

Pomoću ovog trika može te svežinu i ukus kačkavalja savršeno očuvati i do 14 dana.

I pored sušne godine koja je donela brojne probleme poljoprivredi, šećerna repa je imala odličnu sezonu, pa je na srpskim njivama proizvedeno više od deset tona šećera po hektaru.

Teško da će neko, osim iskusne srpske domaćice, dati tačan odgovor na pitanje u čemu je razlika između ovih domaćih slatkiša koje prosto obožavamo?!

Zdrave alternative kada je u pitanju ishrana su sve popularnije. Danas pričamo o brezinom šećeru ili ksilitolu i tome da li je zaista zdrav i pogodan čak i za dijabetičare.

  • Најновије
  • Најчитаније

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета