ONE IZAZIVAJU 90% ALERGIJA: Ovih 8 namirnica OBAVEZNO izbacite iz jelovnika ako loše reagujete na hranu

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Ukoliko naš organizam neadekvatno reaguje na neku hranu ili piće, vrlo verovatno je reč o nekoj vrsti alergije. Najveća svetska organizacija koja se bavi problemom alergija na hranu (FARE) izdvaja osam namirnica koje izazivaju 90 odsto svih alergija na hranu.

Blage reakcije podrazumevaju svrab ili osip na koži, svrab ili peckanje oko usta ili u grlu, curenje ili zapušen nos, mučninu, u ozbiljnije reakcije spada oticanje usana ili jezika, lica ili udova, kratak dah, grčevi u stomaku, povraćanje i dijareja, a najžešća reakcija vodi u anafilaktički šok, stanje koje je životno ugrožavajuće i neophodna je hitna medicinska intervencija, piše Glas javnosti.

Kravlje mleko

Alergija na mleko je imunološka reakcija na jedan od proteina u životinjskom mleku i najčešći uzrok alergijskih reakcija kod male dece. Reakcija je obično sporija, simptomi se razvijaju od nekoliko sati do čak nekoliko dana kasnije, a uključuju grčeve u stomaku, dijareju, osip po koži, povremeni kašalj, curenje iz nosa. Deca sa alergijom na mleko mogu imati i ozbiljne reakcije, kao i veće šanse da razviju alergijske reakcije na drugu hranu ili astmu.

 

Kikiriki

Kikiriki čak i u malim količinama može da izaziva ozbiljne alergijske reakcije, koje mogu biti opasne po život. Deca češće nego odrasli imaju alergije na kikiriki, kod nekih se vremenom izgubi, međutim ima i onih koji moraju da ga izbegavaju doživotno. U većini slučajeva, alergijska reakcija će postati očigledna samo nekoliko minuta nakon kontakta sa kikirikijem, a hitno treba obezbediti medicinsku pomoć u slučaju oticanja grla, teškoća sa disanjem, pada krvnog pritiska, ubrzanja pulsa, vrtoglavice, gubitka svesti.

Riba

Alergija na ribu može da izazove veoma ozbiljne reakcije, čak i ako je prethodna reakcija bila blaga, a ima visoko osetljivih ljudi kod kojih će se alergija javiti i samo na miris ili dodir ribe. Simptomi se kreću od takozvanog oralnog alergijskog sindroma, u kojem sluznica u ustima i grlu počinje da pecka ili otiče nekoliko minuta do nekoliko sati nakon izlaganja, do anafilaktičkog šoka praćenog otežanim disanjem i cirkulatornim kolapsom. 

Jaja

Čak dva odsto dece je alergično na jaja. Kad je u pitanju alergija na ovu namirnicu, verovatnije je da će proteini u belancu izazvati reakciju, iako neki ljudi mogu biti alergični i na belance i na žumance. Simptomi alergije na jaja su slični drugim vrstama alergija i mogu uključivati jedno ili više od sledećih reakcija: promene na koži kao što su ekcem, koprivnjača ili otok; bol u stomaku, mučnina, dijareja ili povraćanje; otežano disanje; zapušen nos ili curenje iz nosa; ubrzan rad srca. Alergije na jaja se obično javljaju u vrlo ranom dobu, a najteže reakcije se javljaju u uzrastu između 6 i 15 meseci.

Soja

Alergija na soju obično se javi pre treće godine, a često se povuče do 10. godine. Ipak, ovo je jedna od najproblematičnijih namirnica za izbegavanje, jer postoji čitava lista proizvoda u kojima može biti soje – raznorazni sosevi, majonezi, svi proizvodi s prirodnom ili veštačkom aromom, čorbe, zamene za meso, mesne prerađevine, smrznuti obroci, puteri, mlečni proizvodi… Alergija na soju izuzetno retko može izazvati anafilaksiju i često javlja zajedno sa drugim alergijama.

Školjke i morski plodovi

Kod alergije na školjke, reakcije su brze i najčešće kreću nekoliko minuta do sat vremena nakon konzumacije, pa ako mislite da neposredno posle obroka osećate oticanje lica, usana, jezika, grla, gušenje, bol u stomaku, vrtoglavicu – odmah idite lekaru. Ova alergija je odvojena od alergije na ribu - ako ste alergični na ribu, možda vam školjke neće praviti problem, međutim, ako ste imali reakciju na školjke, važno je da izbegavate sve vrste morskih plodova. To uključuje dagnje, škampe, ostrige, jastoge, ali i lignje i hobotnice. Ova vrsta alergije može se pojaviti u svim uzrastima, ali je češća kod odraslih.

 

Pšenica

Mada se alergija na pšenicu često meša sa celijakijom, to su dva različita stanja koja se dijagnostikuju različito i imaju različite simptome. Celijakija izaziva abnormalni imuni odgovor na gluten, koji je jedan od proteina koji se nalazi u pšenici, ne izaziva trenutne simptome, ali uzrokuje dugotrajno oštećenje creva.

Simptomi alergije na pšenicu - koprivnjača ili osip, iritacija usta i grla, mučnina i povraćanje, dijareja, nazalno začepljenje, teškoće sa disanjem. Ako ste alergični, svako izlaganje proteinima u pšenici će izazvati imuni odgovor. To uključuje hleb, testeninu i žitarica, ali i kečap, sladoled, pivo, soja sos, mesni proizvodi kao što su viršle ili narezak, pa čak i neke kozmetičke proizvode.

Orašasti plodovi

Alergijske reakcije na orašaste plodove mogu varirati od blagih (svrab, suzenje očiju i grebanje grla) do opasnih po život. Takođe, možete biti alergični na samo jednu vrstu, ili na više njih, a ukoliko alergolog nije tačno odredio šta vamsmeta – pametno je izbegavati sve orašaste plodove. To su orasi, bademi, lešnici, indijski orah, brazilski orah, pistaći, pekan… „Zabrana“ se odnosi i na proizvode kao što su bademovo ulje ili puter od pistaća. U nekim slučajevima, simptomi će se pojaviti za nekoliko minuta i biti ozbiljni, u drugim može proći 30 minuta do nekoliko sati pre nego što osetite simptome.

Agroinfo.rs/ Glas javnosti

ONE IZAZIVAJU 90% ALERGIJA: Ovih 8 namirnica OBAVEZNO izbacite iz jelovnika ako loše reagujete na hranu

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Prema podacima Državne revizorske institucije, u Srbiji se najčešće falsifikuju med, kafa, sok, čokolada, rakija, crni hleb i sir, a s obzirom na to da su to osnovne životne namirnice koje se svakodnevno koriste, ova institucija je predložila usvajanje termina "prevare sa hranom" i usklađivanje sa postojećim zakonskim okvirom o zaštiti potrošača.

Borovnice su toliko blagotvorne, da zaslužuju mesto u ishrani čak i kada su van sezone. Da biste uživali u njima tokom svih 12 meseci u godini, možete da zamrznete sveže ili da kupite već smrznute bez dodanih sastojaka

Profesor Erik Milston je otkrio neverovatne činjenice o tome ko finansira razne evropske studije

Dijeta koja je razvijena za regulisanje visokog pritiska, masnoće i šećera u krvi već godinama važi za jednu od najzdravijih i preporučuje se i ljudima koji jednostavno žele da smršaju bez velikih promena u načinu ishrane.

Kako bi izbegle prskanje ulja većina domaćica poklapa meso prilikom prženja što utiče na teksturu posebno ukoliko pripremate stek.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета