Pripremite domaće slatko od celih mandarina

Foto:pixabay.free

Foto:pixabay.free

Imajte na umu da berete ili kupujete samo zrele mandarine jer nezrele mogu uticati na ukus

Mandarina se iznutra najčešće konzumira sirova, dok se od kore može koristiti čaj ili slatkiš. 

Potrebni sastojci:

mandarine – 1, 5 kg, cele, male
šećer – 1, 1 kg, kristal
voda – 500 ml
karanfilić – 7 cvetova
limuntus – 1 kašičica
Priprema:

Odaberite male mandarine. Zbog toga što se vode kao treća klasa, kora im se ne tretira voskom. Operite mandarine. U šerpu sa debelim dnom stavite cele mandarine i prelijte ih hladnom vodom. Postavite ih na umerenu vatru. Ostavite da provri i merite 2-3 minute nakon toga.

Vodu izlijte i odmah ulijte novu hladnu vodu. Ponovo se stavljaju na vatru da provre, posle 2-3 minute, voda se ponovo izliva i treći put se ponavlja isti postupak.

Kada poslednji put voda provri, mandarine postavljamo pod mlaz hladne vode. Ako je neka mandarina raspukla, odstranite je. Izvadite ih iz vode i oštrim nožem odstranite mesto gde je bila drška. Taj mali otvor se pravi kako bi pri kuvanju u unutrašnjost mogao da uđe sirup. 

U šerpu sipajte vodu po receptu, šećer, cimet i stavite na umerenu vatru. Rastopite šećer uz mešanje. Stavite mandarine u sirup da se kuvaju na slaboj vatri oko sat, sat i po. Kada prođe to vreme, skinite ih sa vatre i ostavite u sirupu 12-24 sata, u početku, kada su tople bez, a kasnije sa poklopcem ili pamučnom krpom.

Sledećeg dana kuvanje na slaboj vatri produžava, dok se sirup ne zgusne, oko 40-45 minuta. U poslednjih minut-dva, dodajte limontus. Vruće slatko sipajte u suve i vruće tegle sa širokim otvorom.

Agroinfo.rs/stvarukusa.rs

Pripremite domaće slatko od celih mandarina

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Prva stvar vezana za mandarine koja u samom startu privlači je osvežavajuće dejstvo i niska kaloričnost, obezbeđuje 80 odsto potrebnog dnevnog unosa vitamina C.

Sigurno će vas oduševiti ovaj recept koji će te praviti stalno. Još jedna prednost je to što su izuzetno jednostavne za pravljenje. Uživajte u mandarinama iz tegli.

U prošlosti se pšenica smatrala religioznom biljkom i bila je izuzetno cenjena zbog svoje velike hranljive vrednosti.

Na Veletržnici Beograd i dalje je najprodavanije povrće koje se najviše koristi za pripremu zimnice, a pristigle su i prve mandarine iz Hrvatske i Turske.

Bolovi u zglobovima, kolenima, kukovima, donjem delu leđa i vrata se mogu ublažiti prirodnim koktelom koji ćemo predstaviti u ovom tekstu.

Učili su nas kako su pune vitamina C i kako će nas sačuvati od virusa i bakterija kojima smo skloniji tokom zime.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета