Jednostavan recept za pekmez od smokvi koji će vas ODUŠEVITI!

Foto: Pinterest

Foto: Pinterest

Ovo slatko, ukusno i vrlo zdravo voće prepuno je vitamina i minerala. Od svežih smokvi možete napraviti i sjajan pekmez, a danas vam predstavljamo recept po kom ga možete pripremiti, a zatim u njemu i uživati!

Smokve često konzumiramo osušene, sveže, koristimo ih u pripremi kolača, slatkog... Danas vam donosimo jednostavan recept za pripremu pekmeza od smokvi koji će vas oduševiti.

SASTOJCI ZA PEKMEZ OD SMOKVI:

- 5 kg svežih smokvi
- 250 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 150 g meda
- narendana korica od tri pomorandže
- 2 kašičice cimeta u prahu (po želji)
- 1 kašičica limunske kiseline u prahu

PRIPREMA PEKMEZA:

- Na laganoj vatri rastopite šećer dok ne dobije zlatno žutu boju, zatim dodajte med.
- Smokve narezane na četvrtine dodajte u smesu šećera i meda te nastavite kuvati na laganoj vatri 90 minuta.


- Kada dobijete kašastu smesu, dodajte naribanu koricu narandže, cimet, vanilin šećer i limunsku kiselinu. Sve zajedno kuvajte još 30-ak minuta.
- Dok se pekmez kuva, pripremite čiste teglice za punjenje. Temeljno ih operete, osušite i stavite u rernu 15 minuta na 120 stepeni radi dezinfekcije.
- Pekmez polako sipajte u vruće teglice, dobro zatvorite i okrenite teglice naopačke par minuta, a zatim vratite u normalan položaj i ostavite da se ohlade.

Prijatno!

Agroinfo.rs/zemlja.rs

 

Jednostavan recept za pekmez od smokvi koji će vas ODUŠEVITI!

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Postoji odličan recept sa suvim smokvama koji će bukvalno preporoditi vaše tijelo!

Maline uglavnom sazrevaju krajem juna, ali morate znati da sezona malina prilično kratko traje. Najvažnije je da nabavite maline koje su čvrste i krupne, ali nemojte birati one koje su preterano zrele.

Većina kečapa koje možete kupiti u prodavnicama su puna fruktoze, kukuruznog sirupa i genetski modifikovanih paradajza. Stvarno se isplati NApraviti domaći kečap od paradajza a recept je jednostavan.

Krem čorba od karfiola je prava stvar za okrepljenje organizma i predah od mesa. Pravi se lako i brzo i obožavaće je cela porodica.

Piletina u sosu sa pečurkama je nešto što ne može da dosadi, a ovaj recept je posebno jednostavan, pa će uspeti i onima koji nisu preterano vešti u kuhinji.

Ribu treba često jesti, ne samo kada je post. Ovaj recept za prženog šarana je nešto zaista posebno. Pripremićete ga lako i brzo, a poseban ukus ribi će dati svinjska mast.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета