Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Sladite se i uživajte u najlepšem ukusu domaćeg pekmeza od šipka.

SASTOJCI ZA PEKMEZ
- 3 kg šipka
- 1 kg šećera
POTREBNO ZA PRIPREMU
- 1 veliki lonac ili 2. manja
nekoliko pari jednokratnih rukavica
- 1 veća cediljka sa sitnim rupicama
- 1 posuda na kojoj će biti cediljka
- 1 posuda za otpadke
- 1 veliki lonac za ukuvavanje pekmeza


PRIPREMA

1. Šipku prvo odrežite crne kapice, zatim ga operite i stavite u jednu veliku ili dve manje posude te zalijte s toliko vode da ga komplet prekrije i još 2 cm iznad. Tako ga kuhajte dok se ne počne raspadati, odnosno kad ga s kulačom pritisnete biti mekan. Po potrebi dolivajte vode ako vam tokom kuvanja ispari.

2. Kad je kuvan, ostavite ga da malo odstoji … nekih 30 minuta, ispasirajte ga štapnim mikserom, pa ga počnite kroz sito pasirati.

Šipak komplet s tekućinom u kojoj se kuvao, stavite sa kutlačom u sito pa ga razmuljajte rukom (stavite na ruku rukavicu). Po potrebi dodajte tople vode u kojoj se šipak kuvao bice lakše za gnječenje i da se više dobije marmelade.

3. Tako radite dok se sav šipak ne utroši. Dobijenu masu još jednom procedite kroz cediljku za čaj preko koje ste stavili gazu. Potom sipajte u veliku posudu u kojoj ćete je i kuvati. Dodajte 1 kg. šećera i lagano kuvajte celo vreme mešajući žicom. Ni sekunde se ne odvajajte od posude, jer je pekmez gust sama po sebi, s dodatkom šećera jako lako zagori. Tako kuvajte sledećih pola sata pa napravite probu je li dovoljno ukuvano, ako ne samo dalje ukuvavajte … za nekoliko minuta bit će gotov.

4. U međuvremenu, prethodno oprane i osušene teglice sterilizujte u pećnici na 100 stepeni C. Gotov pekmez sipajte u vruće teglice i odmah zatvarajte. Tegle prekriti ćebetom i tako ostavite da se ohlade

 

Izvor:biljemdozdravlja.com

Domaći recept za PEKMEZ OD ŠIPKA

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Orahovača se pravila u svim krajevima Balkana.

Prva stvar vezana za mandarine koja u samom startu privlači je osvežavajuće dejstvo i niska kaloričnost, obezbeđuje 80 odsto potrebnog dnevnog unosa vitamina C.

Tortu nije teško napraviti, ima samo nekoliko dodatnih koraka, ali krajnji rezultat je uživanje u svakom zalogaju.

Svakodnevna upotreba nara u ishrani usporava razvoj Alchajmerove bolesti, sprečava oštećenje bubrega i regeneriše jetru. U antičko doba nar su koristili kao lek.

Ovseno mleko veoma dobro utiče na zdravlje, jer smanjuje holesterol u organizmu a takođe je bogato i vlaknima.

Ovaj sos je veoma lako pripremiti i u sopstvenom domu, jer ne iziskuje mnogo vremena, a pravi se u obliku praha koji se kasnije kombinuje sa drugim namirnicama,

  • Најновије
  • Најчитаније

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета