Domaći recept za PEKMEZ OD ŠIPKA
Foto: Pixabay.com
Sladite se i uživajte u najlepšem ukusu domaćeg pekmeza od šipka.
SASTOJCI ZA PEKMEZ
- 3 kg šipka
- 1 kg šećera
POTREBNO ZA PRIPREMU
- 1 veliki lonac ili 2. manja
nekoliko pari jednokratnih rukavica
- 1 veća cediljka sa sitnim rupicama
- 1 posuda na kojoj će biti cediljka
- 1 posuda za otpadke
- 1 veliki lonac za ukuvavanje pekmeza
PRIPREMA
1. Šipku prvo odrežite crne kapice, zatim ga operite i stavite u jednu veliku ili dve manje posude te zalijte s toliko vode da ga komplet prekrije i još 2 cm iznad. Tako ga kuhajte dok se ne počne raspadati, odnosno kad ga s kulačom pritisnete biti mekan. Po potrebi dolivajte vode ako vam tokom kuvanja ispari.
2. Kad je kuvan, ostavite ga da malo odstoji … nekih 30 minuta, ispasirajte ga štapnim mikserom, pa ga počnite kroz sito pasirati.
Šipak komplet s tekućinom u kojoj se kuvao, stavite sa kutlačom u sito pa ga razmuljajte rukom (stavite na ruku rukavicu). Po potrebi dodajte tople vode u kojoj se šipak kuvao bice lakše za gnječenje i da se više dobije marmelade.
3. Tako radite dok se sav šipak ne utroši. Dobijenu masu još jednom procedite kroz cediljku za čaj preko koje ste stavili gazu. Potom sipajte u veliku posudu u kojoj ćete je i kuvati. Dodajte 1 kg. šećera i lagano kuvajte celo vreme mešajući žicom. Ni sekunde se ne odvajajte od posude, jer je pekmez gust sama po sebi, s dodatkom šećera jako lako zagori. Tako kuvajte sledećih pola sata pa napravite probu je li dovoljno ukuvano, ako ne samo dalje ukuvavajte … za nekoliko minuta bit će gotov.
4. U međuvremenu, prethodno oprane i osušene teglice sterilizujte u pećnici na 100 stepeni C. Gotov pekmez sipajte u vruće teglice i odmah zatvarajte. Tegle prekriti ćebetom i tako ostavite da se ohlade
Izvor:biljemdozdravlja.com
Komentari
Ostavi komentar
Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.
Повезане вести
Orahovača se pravila u svim krajevima Balkana.
Prva stvar vezana za mandarine koja u samom startu privlači je osvežavajuće dejstvo i niska kaloričnost, obezbeđuje 80 odsto potrebnog dnevnog unosa vitamina C.
Tortu nije teško napraviti, ima samo nekoliko dodatnih koraka, ali krajnji rezultat je uživanje u svakom zalogaju.
Svakodnevna upotreba nara u ishrani usporava razvoj Alchajmerove bolesti, sprečava oštećenje bubrega i regeneriše jetru. U antičko doba nar su koristili kao lek.
Ovseno mleko veoma dobro utiče na zdravlje, jer smanjuje holesterol u organizmu a takođe je bogato i vlaknima.
Ovaj sos je veoma lako pripremiti i u sopstvenom domu, jer ne iziskuje mnogo vremena, a pravi se u obliku praha koji se kasnije kombinuje sa drugim namirnicama,
Речник Народних Израза за Људске Особине и Карактере
Реч/Појам - Позната је чињеница да ће читалац бити спутан правим читљивим текстом на страници када гледа њен распоред. Поента коришћења чињеница да ће читалац бити спутан правим читљивим.
Речник израза за људске особине и карактере
Пратите наш портал
Временска прогноза
Курсна листа
Анкета