Recept za BOZU: Prirodan, zdrav i okrepljujući napitak prepun vitamina
Foto: Pixabay.com
Boza se pravi od jednostavnih sastojaka. Ima karakterističan kiselkasto-slatkast ukus.
Boza je napitak, star više od hiljadu godina, nekada smo u svakoj poslastičarnici mogli da se osvežimo bozom. Nekadašnje bozadžije su ovaj hranjivi napitak, pun vitamina A, B i E, nudili iz limenih kanti sa kolica na ulici.
Nekoliko zanimljivih istorijskih činjenica o ovom napitku:
- Fermentisana pića od žitnog brašna, prvi put se u istoriji pojavljuju tokom 9. milenijuma pre nove ere u području Anadolije i Mezopotamije.
- Tokom 10. veka piće dobija naziv „boza“ i postaje popularno među srednjoazijskim Turcima, a nešto kasnije širi se i na područje Kavkaza i Balkana.
- U vreme Otomanskog carstva, boza uživa u svojoj zlatnoj eri.
- Do 16. veka boza se pije svuda, ali običaj pravljenja takozvane tartarske boze, kojoj se dodaje opijum, izaziva gnjev u redovima vlasti te sultan Selim II (1566–1574) zabranjuje ovo piće.
- U 17. veku sultan Mehmed IV zabranjuje konzumaciju svih alkoholnih pića, pa čak i boze koja ima veoma nizak nivo alkohola.
- Tokom 19. veka, kisela i alkoholna verzija boze postepeno izlazi iz mode i pada u zaborav, dok njena slatka i bezalkoholna naslednica postaje sve popularnija.
- U to vreme, tačnije 1876. godine, braća Haci Ibrahim i Haci Sadik otvaraju prodavnicu boze u istanbulskoj četvrti Vefa. Ova boza, guste konzistencije i trpkog ukusa, postaje poznato i omiljeno piće celog grada, uključujući tadašnje sultane i aristokrate. Zanimljivo je da je ova prodavnica, koja se danas nalazi u vlasništvu prapraunuka originalnih vlasnika i osnivača, jedina prodavnica boze iz tog perioda koja i danas posluje.
Sadrži veliku količinu B vitamina (B1, B2, B3, B6 i B12), vitamine A i E kao i gvožđe, a cenjena je kao napitak koji organizam puni snagom. Boza sadrži veliki broj korisnih bakterija; naročito je dobra za sportiste, trudnice, porodilje. Ona se pije dobro rashlađena, ali bez leda, dok u Turskoj, odakle potiče, vole da je posluže sa cimetom.
Recept za bozu je jednostavan i svako je, može pripremiti evo i kako:
Sipati pola kg kukuruznog brašna u lonac sa 5 l mlake vode ,dobro promešati i ostaviti da odstoji desetak sati.Tada staviti lonac na laganu vatru i pustiti da polako vri oko 3 sata. nakon toga skinuti lonac sa vatre i ostaviti da se masa hladi 5 - 6 sati. U međuvremenu staviti 20 g kvasca u malo mlake vode i ostaviti da nadođe.Kada je kvasac nadošao sipati ga u prokuvano i ohlađeno brašno, dobro promešati i ostaviti tako da stoji još desetak sati. Nakon toga kroz gustu gazu procediti bozu i zasladiti je sa oko pola kg šećera. Pripremljenu bozu sipati u flaše ali ih ne zatvarati jer mogu da puknu. Boza se pije hladna.
Agroinfo.rs/recepti.blogspot.com
Komentari
Ostavi komentar
Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.
Повезане вести
Gvožđe je jedan od najvažnijih elemenata u ljudskom telu i neophodan je za sintezu hemoglobina koji je dalje odgovoran za isporuku kiseonika organima i tkivima.
Bеli dud smаnjuje rizik оd diјаbеtеsа, štiti оd srčаnih bоlеsti, smаnjuјe hоlеstеrоl i pоmаžе u mršavljenju.
U prvih sedam dana života prasad, posebno belih plemenitih rasa, udvostruče svoju telesnu težinu. Ovaj period je vrlo važan da se kod jedinki zadovolje potrebe za gvođžem.
Uloga vitamina A u našem organizmu je veoma važna, jer pre svega učestvuje u sintezi vidnog pigmenta rodopsina, te deluje na razne očne bolesti, ali donosi i brojne druge koristi našem organizmu.
Hloroza, tj. žuti listovi kod biljaka se javljaju usled nedostatka nekih elemenata, najčešće gvožđa. Takođe, uzrok može biti i višak vlage u zemljištu ili nedovoljno zalivanje.
Šargarepa je veliki izvor zdravlja i gotovo svi vole da je konzumiraju.Popravlja vid, delotvorno deluje protiv raka, kožu čini mladom i zdravom; takođe, dobra je za srce, zube i desni, čisti telo i štiti srčanog udara.
Речник Народних Израза за Људске Особине и Карактере
Реч/Појам - Позната је чињеница да ће читалац бити спутан правим читљивим текстом на страници када гледа њен распоред. Поента коришћења чињеница да ће читалац бити спутан правим читљивим.
Речник израза за људске особине и карактере
Пратите наш портал
Временска прогноза
Курсна листа
Анкета