Starinsko srpsko jelo: Pileće meso u medu (recept)
Foto: Pixabay
Jelo koje ćemo predstaviti služeno je na dvoru Stefana Prvovenčanog, a recept datira iz 1196. godine.
Za vreme vladavine Nemanjića na srpskim trpezama se služila hrana na kojoj su zavideli mnogi narodi. Jelo je imalo posebnu važnost na dvoru, a dobro su jela i vlastela. Njihove trpeze su bile bogate svim vrstama mesa domaće stoke, kao i raznih vrsta ribe i divljači.
Pčelarstvo je bilo jedna od najznačajnijih privrednih grana. Med i vosak bili su izvozni artikli, a jela koja su u svom sastavu imala med, bila su posebno cenjena i predstavljala su svojevrsne specijalitete.
Začina, takođe, nije manjkalo. Pored uobičajenih začina koristile su se hajdučka trava, majčina dušica, šafran, mirođija, cimet, karanfilčić...
Za piće se koristilo vino, a Stefan Prvovenčani je prvi standardizovao proizvodnju vina donevši povelju kojom se zabranjuje dodavanje vode u vino.
Recept
Pileće meso od grudi se posoli i dobro utrlja medom. Zatim ga ostavite u frižider da odstoji dva sata da se rashladi.
Nakon toga se uvalja u pšenično brašno i prži na masti.
Meso se izvadi sa strane, a u posudu gde se meso pržilo sipa se naseckan beli luk, malo majčine dušice i belo vino. Kratko se ukuva (par minuta, ne duže) i tim sosom se prelije meso i odmah služi.
Prijatno!
Agroinfo.rs
Komentari
Ostavi komentar
Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.
Повезане вести
Odrežite dno lubenice da bi stajala stabilno, a zatim je prepolovite kako je pokazano u videu, otprilike nešto iznad polovine. Potom kašikom izvadite meso lubenice
Piletina u sosu sa pečurkama je nešto što ne može da dosadi, a ovaj recept je posebno jednostavan, pa će uspeti i onima koji nisu preterano vešti u kuhinji.
Pripremite sebi lagan prijatan obrok koji će vas zasititi, a ujedno će te uneti i zdrave namirnice.
Ovo jelo spada u takozvanu Tex Mex kuhinju – tesnoj i saradnji sklonoj fuziji američke i meksičke.
Evo jednostavnog i brzog recepta za ukusan, zdrav i jeftin ručak!
Pileće belo meso mnogima je omiljeno. Vrlo je zdravo i puno proteina, ali znamo pravimo greške u pripremi kojih nismo ni svesni.
Речник Народних Израза за Људске Особине и Карактере
Реч/Појам - Позната је чињеница да ће читалац бити спутан правим читљивим текстом на страници када гледа њен распоред. Поента коришћења чињеница да ће читалац бити спутан правим читљивим.
Речник израза за људске особине и карактере
Пратите наш портал
Временска прогноза
Курсна листа
Анкета