Foto:Pixabay

Foto:Pixabay

МОРСКЕ АЛГЕ, морско поврће – зелениш су мора, има их око 21 врсте које се користе у свакодневној исхрани у Јапану. Веома су укусне и корисне због ефекта прочишћавања тела.

Садрже праву ризницу хранљивих материја: протеине (више у црвеним него у смеђим), мало масноћа, угљене хидрате, многобројне минерале и олигоелементе (свих 77 колико их је и уморској води), богате су витаминима А, Б1, Б2, Б6, Ц, Е и Д, мастима, глуцидима, хлорофилом и највећи су извор јода. Садрже и мале количине омега-3 масне киселине. Садрже и посебне врсте биљних влакана са занимљивим својствима. Оне су природна храна, добра за здрав живот, али и лек који је природа подарила.Треба их користити у малим количинама у свакодневној употреби као допуну редовној исхрани. Алге се у уравнотеженој исхрани користе заједно са житарицама и поврћем. Припремају се на разне начине (свеже су најздравије): куване у води, пржене на уљу, печене у пећници или се додају јелима као зачин у праху. Делују као прави индуктор производње хормона. Без јода не може да функционише размена материја и енергије у организму.
Садржај овог текста има информативни карактер, који треба да прикаже морске алге у исхрани људи, а које одговарају и целијачним болесницима.

Алге се према боји деле у четири групе:
- смеђе,
- зелене,
- црвене,
- тамноплаве.

Тамне и љубичасте алге дају јединствен укус и боју па су традиционално коришћене за јачање бубрега, црева, дигестивног тракта, репродуктивних органа, за растварање масти и холестерола.

Код нас су заступљене у макробиотичкој и вегетеријанској исхрани.
Припремају се на разне начине: куване у води, пржене на уљу, печене у пећници или се додају јелима као зачин у праху. За почетнике се препоручују араме и комбу алге јер имају благ и неутралан укус. Алге се једу повремено, неколико пута у недељи или сваког дана у врло малим количинама. Вакаме, комбу и хиџики алге користе се у малим количинама, углавном у домаћој супи и у комбинацији са коренастим поврћем или са целим зрнима соје. Комбу, нори и вакаме алге обично се користе са житарицама, махунаркама и у супама. Хиџики и араме алге се користе у комбинацији са коренастим, главичастим и лиснатим поврћем. Дуго кување мења њихову боју, мирис и укус полако ишчезавају, али то их прави мекшим и лакше сварљивим.
Пропоручују се анемичним особама, дијабетичарима, људима са лошом циркулацијом и са реуматичним тегобама.
Лековита својства: побољшавају варење и ресорпцију, јачају срце, бубреге и нервни систем. Имају антибактеријско и антивирусно дејство. Препоручују се за елиминацију токсина код особа које су конзумирале веће количине намирница животињског порекла, код запаљења зглобова, за регулисање притиска и код лечења хемороида, проширених крвних судова и других обољења вена и различитих тумора. Делују превентивно и на декалцификацију и заустављање артериосклеротичних процеса.
Неке од морских алги имају и састојке с позитивним особинама: повећање преноса и искористљивост хранљивих састојака из намирница (витамина и других додатака) и повезују се с тешким металима који су доспели у организам и избацују их.

Посебна информација: морске алге преобраћају неорганске минерале у органске соли које се спајају са аминокиселинама. Оне алкализују крв чистећи лошу масноћу и слуз. Ангилска киселина које има у комбу и вакама алгама трансформише тешке метале у цревима у нешкодљиве соли које се избацују путем столице.
Лековита својства: одлични су чистаћи организма, побољшавају квалитет крви, варење и ресорпцију. Препоручују се за елиминацију токсина код особа које су конзумирале веће количине намирница животињског порекла, код запаљења зглобова, за регулисање притиска и код лечења хемороида, проширених и других обољења вена и различитих тумора. Делују превентивно и на декалцификацију и заустављање артериосклеротичних процеса.


Најпознатије морске алге

Агар-агар алга – беличасти желатин добијен од једне врсте морске прозирне спужвасте алге. У промет се испоручује у облику праха, пахуљица и штапића. Користи се за израду кантена, за желирање уместо густина и скроба, за припрему аспика и умака за поврће и сл. Прашак се потопи 1 сат у води, после чега се оцеди и кува 5-10 минута у 2 дл воћног сока, од чега се добија воћни желе (у који се додаје воће).

Араме алга – смеђе је боје, слаткастог укуса и слабије текстуре Може се користити као мали гарнирунг. Суши се и сече на танке резанце. Садржи калцијум и натријум. Купује се у осушеном стању. Пре кувања треба је испрати у 2-3 л воде и натопити. Углавном се динста са коренастим поврћем, тофуом или сојом. Користи се за припрему зачина, умака, као додатак. Кува се 30-40 минута. Кувана има изглед тамнозелене боје.


Дулсе алга – Веома је богата гвожђем. У промет долази обично у тракама или праху, просушена. Пре коришћења треба је испрати. Користи се за супе, чорбе, салате и са другим поврћем као додатак храни (зачин) и као украс. Скувана алга је црвенољубичасте боје. Кува се 5-10 минута.

Хиџики (хизики) алга – тамнобраон је боје, изгледају као малени резанци. Сушењем постаје црна. Јако је жилава. Веома је богата калцијумом (садржи 14 пута више од млека), гвожђем, мање фосфором, јодом, натријумом и витаминима А, Б1, Б2 и ПП.
Користи се за припрему јела на разне начине, сама и са другим поврћем и у супама и салатама. Одлична је као гарнирунг за пропржено коренасто поврће (печена или кувана). Пре коришћења треба је испрати 2-3 пута или потопити 15 минута у води. Време кувања је 30-45 минута. Скувана алга је црне боје. Послужује се са домаћим умаком.

Лековита својства: регулише крвни притисак, олакшава варење и асимилацију хране, јача црева, прочишћава крв и коси даје сјај. Добра је за анемију и циркулацију.

Комбу алга – тамнозелене је боје, широка, дебела и широких листова. Суши се 2 године пре него стигне у промет. Садржи алгиничну киселину која помаже ослобађању вишка холестерола из крви. Користи се за бујоне, у чорбама, као засебно јело и за кување са другим поврћем (нарочито махунаркама) и са житарицама, као додатак јелима (зачин), десертима и сл. Пре употребе треба је испрати у 2-3 воде или потопити 3-5 минута. Величине је око 5џ5 цм. Кува се око 40 минута. Кувана алга је зелене или црне боје. Имају благи и неутрални укус и посипају се по већ припремљеном јелу.

Лековита својства: против нервне напетости, олакшава варење и убрзава рад црева, регулише крвни притисак, уклања радијацију из организма„ делује антиканцерогено. Јача крвну слику.

Нори алга (Порпхyра) – ситна црвена алга од које се формирају танки листови сушене алге који су тамнољубичасте или црне боје и у том облику се налази у промету. Има пријатан мирис. Хранљива вредност: 25-35% протеина суве масе (око 75% се може сварити. Два листа ове алге садрже једнако витамина А као 45 г спанаћа, витамина Б2 (као 50 г меса), калцијума и гвожђа (као 2 дл крављег млека). Тостира (пржи) се изнад пламена док не позелени. Користи се за гарнирање, увијање куваног традиционалног јела од пиринча (суши), теста, пиринчаних куглица, а измрвљена се користи за посипање преко јела (житарица, поврћа, тестенина) или се додаје у супе у виду комадића и за салате. Може се загрејати на тигању за 1 минут.

Лековита својства: против артериосклерозе.

Вакаме, Њакаме (Ундариа пиннатифида) – саставни је део традиционалне кухиње југоисточне Азије (у мисо супама). Алга је у свежем стању сивосмеђа, а кувањем постаје зелена. Богата је протеинима, минералима: јодом, калцијумом, гвожђем и витаминима А, Б и Ц. Користи се осим миса, као додатак супама, житарицама, махунастом поврћу и салатама, у припреми са динстаним поврћем и рибама.
Пре употребе треба је испрати са 2-3 л воде или потопити 3-5 минута. Време кувања је 5-10 минута.

Лековита својства: прочишћава крв, јача имуносистем, има снажно антибактеријско деловање. Поседује и компоненту каротеноид фукосантин (Фуцоџатхин) која подстиче губитак тежине и утиче на оксидацију масних киселина и производњу топлотне енергије у митохондријама масног ткива. Митохондрије ћелија претварају шећер и масне киселине у енергију и имају главну улогу у регулисању метаболизма. Истовремено фукосантин делује и против дијабетеса.

Izvor:bezgluten.net

МОРСКЕ АЛГЕ

Komentari

cialis generic 5mg bev stayart levitra

ivermectin for humans walmart Cialis Generika Aus Polen

How Do I Buy Viagra Online Spain stromectol side effects Baclofene Amm 2012

coupons for cialis 20 mg 2 percent of Pfizer s total revenue

free samples of priligy There s an excellent chance that it will work for you

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Ova biljka raste na livadama, svetlim šumama i na čistinama planinskog i subalpskog pojasa. Veoma je rasprostranjena i na našim prostorima a često je možemo videti na mestima gde raste i Mrazovac.

O tamjanu, smoli drveta koje raste u Severnoj Africi, i njegovi lekovitim svojstvima govorio je doktor Branimir Nestorović.

Ruzmarin je lekovita, aromatična biljka koja se koristi u fitoterapiji, kozmetici i vrlo je popularan začin. Med od ruzmarina poboljšava cirkulaciju, pa je dobar izbor za sve one koji imaju kardiovaskularne probleme.

Rakija travarica je aperitivno piće. Može biti bistro i maslinasto-zelene i smeđe boje, u zavisnosti od toga koje se trave i koji njihovi delovi koriste za njeno spravljanje

Iako je čaj važan i lekovit napitak, te ga treba piti redovno, a ne samo kada imamo zdravstvenih tegoba, ipak postoje preporučene doze koje ne treba prelaziti.

Zagađenje vazduha predstavlja vrlo ozbiljan problem koji može dovesti do komplikacija kako kod osetljiivih grupa, tako i kod potpuno zdravih ljudi. Iz ovih razloga vrlo je korisno koristiti određene biljne vrste koje će zaštiti pluća od aero zagađenja.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета