МОРСКЕ АЛГЕ
Foto:Pixabay
МОРСКЕ АЛГЕ, морско поврће – зелениш су мора, има их око 21 врсте које се користе у свакодневној исхрани у Јапану. Веома су укусне и корисне због ефекта прочишћавања тела.
Садрже праву ризницу хранљивих материја: протеине (више у црвеним него у смеђим), мало масноћа, угљене хидрате, многобројне минерале и олигоелементе (свих 77 колико их је и уморској води), богате су витаминима А, Б1, Б2, Б6, Ц, Е и Д, мастима, глуцидима, хлорофилом и највећи су извор јода. Садрже и мале количине омега-3 масне киселине. Садрже и посебне врсте биљних влакана са занимљивим својствима. Оне су природна храна, добра за здрав живот, али и лек који је природа подарила.Треба их користити у малим количинама у свакодневној употреби као допуну редовној исхрани. Алге се у уравнотеженој исхрани користе заједно са житарицама и поврћем. Припремају се на разне начине (свеже су најздравије): куване у води, пржене на уљу, печене у пећници или се додају јелима као зачин у праху. Делују као прави индуктор производње хормона. Без јода не може да функционише размена материја и енергије у организму.
Садржај овог текста има информативни карактер, који треба да прикаже морске алге у исхрани људи, а које одговарају и целијачним болесницима.
Алге се према боји деле у четири групе:
- смеђе,
- зелене,
- црвене,
- тамноплаве.
Тамне и љубичасте алге дају јединствен укус и боју па су традиционално коришћене за јачање бубрега, црева, дигестивног тракта, репродуктивних органа, за растварање масти и холестерола.
Код нас су заступљене у макробиотичкој и вегетеријанској исхрани.
Припремају се на разне начине: куване у води, пржене на уљу, печене у пећници или се додају јелима као зачин у праху. За почетнике се препоручују араме и комбу алге јер имају благ и неутралан укус. Алге се једу повремено, неколико пута у недељи или сваког дана у врло малим количинама. Вакаме, комбу и хиџики алге користе се у малим количинама, углавном у домаћој супи и у комбинацији са коренастим поврћем или са целим зрнима соје. Комбу, нори и вакаме алге обично се користе са житарицама, махунаркама и у супама. Хиџики и араме алге се користе у комбинацији са коренастим, главичастим и лиснатим поврћем. Дуго кување мења њихову боју, мирис и укус полако ишчезавају, али то их прави мекшим и лакше сварљивим.
Пропоручују се анемичним особама, дијабетичарима, људима са лошом циркулацијом и са реуматичним тегобама.
Лековита својства: побољшавају варење и ресорпцију, јачају срце, бубреге и нервни систем. Имају антибактеријско и антивирусно дејство. Препоручују се за елиминацију токсина код особа које су конзумирале веће количине намирница животињског порекла, код запаљења зглобова, за регулисање притиска и код лечења хемороида, проширених крвних судова и других обољења вена и различитих тумора. Делују превентивно и на декалцификацију и заустављање артериосклеротичних процеса.
Неке од морских алги имају и састојке с позитивним особинама: повећање преноса и искористљивост хранљивих састојака из намирница (витамина и других додатака) и повезују се с тешким металима који су доспели у организам и избацују их.
Посебна информација: морске алге преобраћају неорганске минерале у органске соли које се спајају са аминокиселинама. Оне алкализују крв чистећи лошу масноћу и слуз. Ангилска киселина које има у комбу и вакама алгама трансформише тешке метале у цревима у нешкодљиве соли које се избацују путем столице.
Лековита својства: одлични су чистаћи организма, побољшавају квалитет крви, варење и ресорпцију. Препоручују се за елиминацију токсина код особа које су конзумирале веће количине намирница животињског порекла, код запаљења зглобова, за регулисање притиска и код лечења хемороида, проширених и других обољења вена и различитих тумора. Делују превентивно и на декалцификацију и заустављање артериосклеротичних процеса.
Најпознатије морске алге
Агар-агар алга – беличасти желатин добијен од једне врсте морске прозирне спужвасте алге. У промет се испоручује у облику праха, пахуљица и штапића. Користи се за израду кантена, за желирање уместо густина и скроба, за припрему аспика и умака за поврће и сл. Прашак се потопи 1 сат у води, после чега се оцеди и кува 5-10 минута у 2 дл воћног сока, од чега се добија воћни желе (у који се додаје воће).
Араме алга – смеђе је боје, слаткастог укуса и слабије текстуре Може се користити као мали гарнирунг. Суши се и сече на танке резанце. Садржи калцијум и натријум. Купује се у осушеном стању. Пре кувања треба је испрати у 2-3 л воде и натопити. Углавном се динста са коренастим поврћем, тофуом или сојом. Користи се за припрему зачина, умака, као додатак. Кува се 30-40 минута. Кувана има изглед тамнозелене боје.
Дулсе алга – Веома је богата гвожђем. У промет долази обично у тракама или праху, просушена. Пре коришћења треба је испрати. Користи се за супе, чорбе, салате и са другим поврћем као додатак храни (зачин) и као украс. Скувана алга је црвенољубичасте боје. Кува се 5-10 минута.
Хиџики (хизики) алга – тамнобраон је боје, изгледају као малени резанци. Сушењем постаје црна. Јако је жилава. Веома је богата калцијумом (садржи 14 пута више од млека), гвожђем, мање фосфором, јодом, натријумом и витаминима А, Б1, Б2 и ПП.
Користи се за припрему јела на разне начине, сама и са другим поврћем и у супама и салатама. Одлична је као гарнирунг за пропржено коренасто поврће (печена или кувана). Пре коришћења треба је испрати 2-3 пута или потопити 15 минута у води. Време кувања је 30-45 минута. Скувана алга је црне боје. Послужује се са домаћим умаком.
Лековита својства: регулише крвни притисак, олакшава варење и асимилацију хране, јача црева, прочишћава крв и коси даје сјај. Добра је за анемију и циркулацију.
Комбу алга – тамнозелене је боје, широка, дебела и широких листова. Суши се 2 године пре него стигне у промет. Садржи алгиничну киселину која помаже ослобађању вишка холестерола из крви. Користи се за бујоне, у чорбама, као засебно јело и за кување са другим поврћем (нарочито махунаркама) и са житарицама, као додатак јелима (зачин), десертима и сл. Пре употребе треба је испрати у 2-3 воде или потопити 3-5 минута. Величине је око 5џ5 цм. Кува се око 40 минута. Кувана алга је зелене или црне боје. Имају благи и неутрални укус и посипају се по већ припремљеном јелу.
Лековита својства: против нервне напетости, олакшава варење и убрзава рад црева, регулише крвни притисак, уклања радијацију из организма„ делује антиканцерогено. Јача крвну слику.
Нори алга (Порпхyра) – ситна црвена алга од које се формирају танки листови сушене алге који су тамнољубичасте или црне боје и у том облику се налази у промету. Има пријатан мирис. Хранљива вредност: 25-35% протеина суве масе (око 75% се може сварити. Два листа ове алге садрже једнако витамина А као 45 г спанаћа, витамина Б2 (као 50 г меса), калцијума и гвожђа (као 2 дл крављег млека). Тостира (пржи) се изнад пламена док не позелени. Користи се за гарнирање, увијање куваног традиционалног јела од пиринча (суши), теста, пиринчаних куглица, а измрвљена се користи за посипање преко јела (житарица, поврћа, тестенина) или се додаје у супе у виду комадића и за салате. Може се загрејати на тигању за 1 минут.
Лековита својства: против артериосклерозе.
Вакаме, Њакаме (Ундариа пиннатифида) – саставни је део традиционалне кухиње југоисточне Азије (у мисо супама). Алга је у свежем стању сивосмеђа, а кувањем постаје зелена. Богата је протеинима, минералима: јодом, калцијумом, гвожђем и витаминима А, Б и Ц. Користи се осим миса, као додатак супама, житарицама, махунастом поврћу и салатама, у припреми са динстаним поврћем и рибама.
Пре употребе треба је испрати са 2-3 л воде или потопити 3-5 минута. Време кувања је 5-10 минута.
Лековита својства: прочишћава крв, јача имуносистем, има снажно антибактеријско деловање. Поседује и компоненту каротеноид фукосантин (Фуцоџатхин) која подстиче губитак тежине и утиче на оксидацију масних киселина и производњу топлотне енергије у митохондријама масног ткива. Митохондрије ћелија претварају шећер и масне киселине у енергију и имају главну улогу у регулисању метаболизма. Истовремено фукосантин делује и против дијабетеса.
Izvor:bezgluten.net
Komentari
cialis generic 5mg bev stayart levitra
ivermectin for humans walmart Cialis Generika Aus Polen
How Do I Buy Viagra Online Spain stromectol side effects Baclofene Amm 2012
coupons for cialis 20 mg 2 percent of Pfizer s total revenue
free samples of priligy There s an excellent chance that it will work for you
Ostavi komentar
Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.
Повезане вести
Ova biljka raste na livadama, svetlim šumama i na čistinama planinskog i subalpskog pojasa. Veoma je rasprostranjena i na našim prostorima a često je možemo videti na mestima gde raste i Mrazovac.
O tamjanu, smoli drveta koje raste u Severnoj Africi, i njegovi lekovitim svojstvima govorio je doktor Branimir Nestorović.
Ruzmarin je lekovita, aromatična biljka koja se koristi u fitoterapiji, kozmetici i vrlo je popularan začin. Med od ruzmarina poboljšava cirkulaciju, pa je dobar izbor za sve one koji imaju kardiovaskularne probleme.
Rakija travarica je aperitivno piće. Može biti bistro i maslinasto-zelene i smeđe boje, u zavisnosti od toga koje se trave i koji njihovi delovi koriste za njeno spravljanje
Iako je čaj važan i lekovit napitak, te ga treba piti redovno, a ne samo kada imamo zdravstvenih tegoba, ipak postoje preporučene doze koje ne treba prelaziti.
Zagađenje vazduha predstavlja vrlo ozbiljan problem koji može dovesti do komplikacija kako kod osetljiivih grupa, tako i kod potpuno zdravih ljudi. Iz ovih razloga vrlo je korisno koristiti određene biljne vrste koje će zaštiti pluća od aero zagađenja.
Речник Народних Израза за Људске Особине и Карактере
Реч/Појам - Позната је чињеница да ће читалац бити спутан правим читљивим текстом на страници када гледа њен распоред. Поента коришћења чињеница да ће читалац бити спутан правим читљивим.
Речник израза за људске особине и карактере
Пратите наш портал
Временска прогноза
Курсна листа
Анкета