Istraživanje pokazalo da neka vina umanjuju dejstvo korone!
Foto: Pixabay.com
Istraživači sa Tajvana navode da biljni polifenoli iz crvenog vina i crnog grožđa mogu da umanje dejstvo virusa i ublaže tok bolesti.
Tanini, biljni polifenoli oporog ukusa koji umnogome utiču na ukus i teksturu vina, mogu, kao što znaju svi vinoljupci, biti svileni, baršunasti, zreli, nezreli, fino zrnasti - a nauka sada govori da mogu da budu lekoviti, i korisni u borbi protiv pandemije koronavirusa.
Istraživači sa Tajvana demonstrirali su da tanini pokazuju određeni uspeh u zaustavljanju aktivnosti dva ključna enzima virusa SARS-Cov2, izazivača bolesti kovid 19. Ne treba, naravno, ni za trenutak pomisliti da će ispijanje čaše za čašom tempranilja ili nebiola oterati virus: veliko istraživanje lekovitih svojstava tanina na ovom planu tek počinje, i oni su samo jedan deo slagalice u stvaranju budućih antivirusnih lekova koji će se pridružiti vakcinama u arsenalu medicine protiv ove zastrašujuće bolesti.
Mijen-Čije Hung, predsednik Medicinskog univerziteta na Tajvanu, predvodio je istraživanje koje je, pored ostalog, pokazalo da tanini koji se nalaze u vinu uspešno doprinose u slabljenju virusne aktivnosti. Kako je izvestila televizija TVBS, Hung je rekao da je inicijalni plan istraživanja bio da se pronađu prirodne supstance koje imaju uticaj na virus SARS-Cov2.
- Isprobavali smo razna jedinjenja iz prirode za koja smo pretpostavljali da mogu da deluju na virus i pokazalo se da taninska kiselina ima snažna inhibitorna svojstva na virus - naveo je, objasnivši da su polifenolna jedinjenja i inače poznata po svom antiinflamatornom i antioksidativnom dejstvu.
Hung je rekao i da se nada da će tanini moći da pokažu dejstvo i u prevenciji i u kontroli infekcije, kao i da se oni lako ekstrahuju iz grožđa, banana, vina, čaja i raznih vrsta povrća. On je objasnio i da ovo nije nvoa grana istraživanja i da su još tokom epidemije SARS-a 2003. godine studije pokazale efikasnost tretmana koji uključuju taninsku kiselinu. Komercijalno dostupnih lekova koji uključuju taninsku kiselinu još uvek nema na vidiku u neposrednoj budućnosti, ali Hung u svakom slučaju preporučuje konzumaciju namirnica bogatih taninima kao jedan od jednostavnih i bezopasnih puteva ka boljem zdravlju.
Izvor: vinoifino.rs
Komentari
Ostavi komentar
Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.
Повезане вести
Ova biljka raste na livadama, svetlim šumama i na čistinama planinskog i subalpskog pojasa. Veoma je rasprostranjena i na našim prostorima a često je možemo videti na mestima gde raste i Mrazovac.
O tamjanu, smoli drveta koje raste u Severnoj Africi, i njegovi lekovitim svojstvima govorio je doktor Branimir Nestorović.
Ruzmarin je lekovita, aromatična biljka koja se koristi u fitoterapiji, kozmetici i vrlo je popularan začin. Med od ruzmarina poboljšava cirkulaciju, pa je dobar izbor za sve one koji imaju kardiovaskularne probleme.
Obično ljudi kuvaju crno, ali evo kako da skuvate belo vino.
Rakija travarica je aperitivno piće. Može biti bistro i maslinasto-zelene i smeđe boje, u zavisnosti od toga koje se trave i koji njihovi delovi koriste za njeno spravljanje
Iako je čaj važan i lekovit napitak, te ga treba piti redovno, a ne samo kada imamo zdravstvenih tegoba, ipak postoje preporučene doze koje ne treba prelaziti.
Речник Народних Израза за Људске Особине и Карактере
Реч/Појам - Позната је чињеница да ће читалац бити спутан правим читљивим текстом на страници када гледа њен распоред. Поента коришћења чињеница да ће читалац бити спутан правим читљивим.
Речник израза за људске особине и карактере
Пратите наш портал
Временска прогноза
Курсна листа
Анкета