Borovnice iz okoline Iriga prodaju se po celoj Evropi

Foto:pixabay

Foto:pixabay

Voćari koji imaju borovnicu zadovoljni su ovogodišnjom prosečnom sezonom u pogledu prinosa, ali ne i trenutno cenom od 3,8 EUR po kilogramu.

Voćar iz Grgetega kod Iriga Zoran Đorđević izjavio je za Dnevnik da je borovnica na početku berbe koštala oko 5 EUR bez PDV-a, ali da se ta cena nije dugo zadržala, već brzo spustila na 3,3 EUR, a da od pre nekoliko dana kilogram borovnice vredi više - 3,8 EUR.
 
- Polovina borovnice je već obrana i prodata na strana tržišta u EU. Berba je krenula još 20 maja, a prošle godine je počela 10. juna. Računali smo da će ranija berba doneti i bolju cenu, ali hladnjačari kažu da se zbog španske borovnice, koja je već obrana, cena na svetskom tržištu spustila. Prvobitna cena od 5 EUR nam je odgovarala, jer smo s tom cenom imali zaradu, pokrivali troškove proizvodnje i vraćali troškove ulaganja. Sada nas ohrabruje što je borovnica poskupela pre nekoliko dana za pola evra i očekujemo da kilogram borovnice bude četiri evra, kako bi bar pokrili troškove proizvodnje i ulaganja - naveo je Đorđević.

Najbolje bi bilo, kazao je, kada bi se voćari udružili i bili prva ruka u izvozu:
 
- Ne bi zavisili od hladnjačara, koji ugovaraju cenu sa stranim kupcima, a našu borovnicu otkupljuju po cenama od koje ne samo što nemamo zaradu, nego ne uspevamo da pokrijemo ni troškove proizvodnje. Prošle sezone oko tona i po borovnice ostavio sam na plantaži jer je kilograma borovnice bio ispod dva evra.
 
Đorđević ističe da ne bi bilo dobro da vlasnici plantaža borovnica kao i malinari odustaju od proizvodnje i da bi država kao njihov partner u podizanju plantaža trebalo da povede računa po kojim cenama se borovnica izvozi.
 
- Država na to ima pravo jer smo državnim novcem i iz fondova podigli plantaže borovnice. Ukoliko bi počeli da krčimo plantaže, značilo bi da je državni novac bačen. Bar od 50% do 60% novca za podizanje plantaža stiglo nam je od državnih podsticaja - predočio je Đorđević i rekao da za hektar plataže borovnice treba oko 50.000 EUR. U tu cenu uračunata je i kupovina zemlje, čiji hektar u Grgetegu i okolini košta od 20 000 do 30.000 EUR.

Bila bi šteta, napomenuo je, da zbog velikih ulaganja, a niske cene borovnice, ostanemo bez ove voćke, jer imamo gde da je prodamo.
 
Sezonskih radnika ima
 
Berba borovnice ne može bez sezonskih radnika, čije dnevnice predstavalju najveći trošak voćarima. Satnica košta 400 dinara, a radno vreme je osam sati.
 
Đorđević kaže da borovnice beru sezonci iz okoline Grgetega, da imaju plaćen prevoz i da je lako našao radnu snagu.


Agroinfo.rs/ D05S

Borovnice iz okoline Iriga prodaju se po celoj Evropi

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Proizvođači borovnica i suvih šljiva u Srbiji zadovoljni su mogućnošću da to voće izvoze u Kinu bez carine, nakon stupanja na snagu Sporazuma o slobodnoj trgovini sa tom zemljom.

Da vaši mališani unesu vitamine kroz zdravi sladoled od svežeg voća.

Teška 20,4 grama, uzgajana u australijskoj državi Novi Južni Vels, oborila je Ginisov svetski rekord za najtežu borovnicu na svetu.

Zahlađenje sa kišom u odnosu na protekle dane ne bi trebalo da naudi ranim sortama voća, procvetalog usled toplog vremena krajem februara sve dok ne nastupi naglo snižavanje temperature ispod nule.

Borovnice su toliko blagotvorne, da zaslužuju mesto u ishrani čak i kada su van sezone. Da biste uživali u njima tokom svih 12 meseci u godini, možete da zamrznete sveže ili da kupite već smrznute bez dodanih sastojaka

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета