Глог - пријатељ срца

Foto:Pixabay
Глог се од давнина користи у народној медицини за јачање и лечење срца и срчаних тегоба, а у узгоју не захтева велику бригу.
Цвет, лист и плод глога су од давнина коришћени у народној медицини. Глог лечи од срчаних обољења, регулише рад срца и уравнотежује крвни притисак и пулс, јача срце, помаже у случају лупања срца, нервозе, несанице, знојења, зујања у ушима.
Ипак, не ваља га узимати у дужем временском периоду. Након 5 до 7 дана, требало би направити паузу од 2 до 3 дана и бити под наџором лекара.
Бели глог у медицини
Глог припада породици ружа, Росацеае. У природи се сусрећу бели глог и црвени глог, а у баштама су бројне форме украсног глога који привлаче пажњу својим цветовима. Најчешће се у медицинске сврхе користи бели глог, који је и шире распрострањен.
Не тражи велику бригу
Може да се гаји као жбун, дрво, украсна живица или као бонсаи. Расте у шумама, крај планинских потока и река, у живицама. Као дрво нарасте до 5 м, а грм до 3 м висине. Већина се одликује присуством трнова. Добро подноси орезивање, ствара много изданака. Листови су тропери или петоперасти са назубљеним ивицама. Цветови су беле или црвенкасте боје, а цвета током маја и јуна. Не захтева велику бригу. Има добро развијен коренов систем који продире дубоко у тло. Осетљив је на загађење ваздуха и сушу.
Плодови сазревају у септембру и октобру и одликују се лепом црвеном бојом. Задржава својства и током замрзавања и дуготрајног складиштења. Код белог глога плод има једну коштицу, а плод црвеног глога има 2 до 3 коштице. Може бити одлична жива ограда која је због свог трња практично непробојна. Глог је одлична медоносна биљка и склониште за мале птице, а може живети и преко 300 година.
Размножавање глога
Размножава се семеном, кореновим резницама и калемљењем. Семе клија споро и неједнако. Сеје се на дубину 2 до 3 цм, а размак између редова је 20 до 25 цм. Семе глога се одликује чврстом опном и период ницања може трајати 1-2 године. Сва семена неће да клијају, јер је велик број празних семена. Семе се сакупља са глога који није потпуно зрео, а затим се семе остави 3 дана у води потопљено. Овако натопљено семе скарификовати (напрати) шмиргл папиром или песком. Семе потопити у раствор 1% калијумперманганата на 48х, након чега се семе посеје. У другој години садница треба да је висока 60 до 65 цм, а затим се прикрати на 3 пупољка уз корен. Бочни изданци се одсеку. Семе се може чувати у песку на температури 3 до 5°Ц током 6 до 12 месеци. Уколико се глог добија сетвом семена треба знати да касно почиње плодоносити и зато је боље узети калемљене саднице.
Код размножавања корен резницама узети делове корена и исећи на дужину 9 цм и положити у земљу под углом. Може се садити у јесен и пролеће у топлом пластенику или неком заштићеном месту. Калемљење се обавља на једногодишњу или двогодишњу садницу дебљине 0,7цм. Глог може да буде подлога за калемљење крушке и јабуке.
Садња и нега глога
Глог воли добро осунчана, дренирана и плодна земљишта. Садња се обавља у јесен или пролеће. Саднице су старе 2 године. Ширина садне рупе је 40 до 50 цм, дубина садње је око 50 до 80 цм.
Пожељно је приликом садње у садну рупу додати креча, али припазити да креч не дође у директан контакт са кореном. На дну рупе поставља се дренажни слој (шљунак, пољомљена цигла, ломљеног камена), у слоју од 15 цм. Након садње је обавезно заливање. За садњу одабрати осунчана места. Уколико глог садимо да буде у форми грма - посадити глог 5 до 8цм дубље него што је растао - то ће стимулисати јако базално разграњење. Оставити 5-6 главних грана, грм висине 2 до 2,5м.
За живу ограду копа се ров ширине 40 до 50цм и дубине 50 до 70 цм. Биљке се садне на удаљености од 30 цм у цик-цак форми.
Посебна пажња није потребна глогу. Редовно уклонити суве, поломљење гране. Резидба се обавља у пролеће и могуће је направити различите облике крошње. Около глога окопати до дубине 11 до 15 цм и уклонити коров. Не садити га близу јабуке, крушке, шљиве, трешње јер имају заједничке штеточине. Током сушних месеци глог треба редовно заливати.
Сакупљање глога
Са сакупљањем цветова започети када је половина цветова отворена, а друга половина још у пупољку. Листови се беру док су млади. Осушити их у танком слоју и одмах оставити у затвореној посуди. Плодови се беру црвени и зрели. Плодови садрже витамин Ц, провитамин А, воћне киселине (лимунска), шећере, пектин и погодни су за припрему џемова, сирупа, ликера, ракије. За терапеутске сврхе користе се цвет, лист, плод и кора. Са једног грма може да се прикупи од 15 до 20 кг плода. Плодови се сабирају без петељке.
Сируп од глога за посластице
Састојци: 1кг глога, 1л воде, 1кг шећера, сок од лимуна или лимунске киселине 5г.
Припрема: Глог опрати, убацити у кључалу воду и кувати док не омекша. Након тога све добро процедити кроз газу и додати шећер, кувати и на крају додати сок од лимуна или лимунску киселину. Да би сачували боју сирупа лонац са још врућим сирупом нагло охладити тако што ћете лонац ставити у другу посуду са хладном водом. За дуго чување потребно је боце са сирупом стерилисати 5 до 10 минута. Много се користи у кулинарству за припрему разних посластица, а одличан је и за људе који пате од гастритиса. И поред тога што је веома укусан овакав сируп може снизити притисак - зато опрез са конзумацијом.
Џем од глога
Састојци: 500г глога, 500мл воде, 1 кг шећера и сок од два лимуна.
Припрема: Плодове глога опрати и скувати у 300 мл воде. Скуване бобице згњечити да се ослободе пулпе и коштице, додати остатак топле воде и процедити да се уклоне коштице. Пулпу пребацити у посуду за кување додати шећер, лимунов сок и кувати до потребне густине. Према жељи количина воде и шећера се може променити.
Ликер од глога
Састојци: 300г плодова глога, 1 л ракије и 150 г шећера.
Припрема: За припрему узети боцу ширег отвора и у њу ставити плодове глога, посути их шећером и прелити ракијом. Добро затворити и током месец дана повремено боцу прострести како би се шећер отопио. Након тога садржај боце процедити и спремити у боцу од тамног стакла.Овако припремљен ликер се остави да одлежи још 2 седмице. Ликер се пије сваки дан по мала чашица за бољи рад срца.
Izvor:agroklub.rs
Komentari
Ostavi komentar
Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.
Повезане вести
Ova biljka raste na livadama, svetlim šumama i na čistinama planinskog i subalpskog pojasa. Veoma je rasprostranjena i na našim prostorima a često je možemo videti na mestima gde raste i Mrazovac.
O tamjanu, smoli drveta koje raste u Severnoj Africi, i njegovi lekovitim svojstvima govorio je doktor Branimir Nestorović.
Ruzmarin je lekovita, aromatična biljka koja se koristi u fitoterapiji, kozmetici i vrlo je popularan začin. Med od ruzmarina poboljšava cirkulaciju, pa je dobar izbor za sve one koji imaju kardiovaskularne probleme.
Rakija travarica je aperitivno piće. Može biti bistro i maslinasto-zelene i smeđe boje, u zavisnosti od toga koje se trave i koji njihovi delovi koriste za njeno spravljanje
Iako je čaj važan i lekovit napitak, te ga treba piti redovno, a ne samo kada imamo zdravstvenih tegoba, ipak postoje preporučene doze koje ne treba prelaziti.
Zagađenje vazduha predstavlja vrlo ozbiljan problem koji može dovesti do komplikacija kako kod osetljiivih grupa, tako i kod potpuno zdravih ljudi. Iz ovih razloga vrlo je korisno koristiti određene biljne vrste koje će zaštiti pluća od aero zagađenja.
Речник Народних Израза за Људске Особине и Карактере
Реч/Појам - Позната је чињеница да ће читалац бити спутан правим читљивим текстом на страници када гледа њен распоред. Поента коришћења чињеница да ће читалац бити спутан правим читљивим.
Речник израза за људске особине и карактере
Пратите наш портал
Временска прогноза
Курсна листа
Анкета