Kako da lako napravite domaće vino (crno ili belo)
Foto: Instagram/Printscreen
Proizvodnja domaćeg vina može da bude jednako zabavna kao i njegovo ispijanje. Proizvodnja vina će vam doneti nova znanja, ispuniti vas ponosom i mnogo je zabavno.
Takođe nije ni približno teško kao što izgleda. Ovaj recept je prilično teško zabrljati i proizvodi oko 2,5 litare, što je, po mom skromnom mišljenju, savršena početna količina.
Iako je ovo vodič za vinarstvo, ako želite da se bavite pravljenjem piva, ipak bih predložio da prvo počnete ovde. Pravljenje vina je lakše od pravljenja piva, a ovaj recept je prilično jeftin. Svi sastojci se mogu naći u vašoj lokalnoj trgovini, što znači da nema potrebe da kupujete nikakvu specijalnu opremu za varenje, specijalni kvas ili neku skupu mašinu. A ako ste pametan kupac, volio bih se kladiti da sve možete kupiti (ako već nemate neke stvari) za par hiljada dinara.
Sastojci:
1 1/2 do 2 šolje šećera
1 paket kvasca
Sok od grožđa od 1/2 galona (Ovde zavisi od vaše želje. Ako želite napraviti crno vino, kupite ljubičasti sok od grožđa. Za belo vino kupite sok od belog grožđa. A ako želite da napravite nešto zanimljivo, probajte bilo koju drugu vrstu voćnog soka koji privlači vašu maštu. Važna napomena: Vodite računa da je sok pasterizovan a i da nema konzervansa koji bi ubili kvasac.
Uputstvo: Jednostavno pravljenje vina
Sve temeljito operite u vrućoj vodi. Ovo je u osnovi jedino što možete učiniti pogrešno. Ako je vaša mešavina kontaminirana, ne smete ga piti.
Izlijte između 3/4 i 1 šolje soka od grožđa. Znam da zvuči kontra intuitivno, ali verujte mi da se mora učiniti da se napravi prostor za sastojke koje ćete dodavati.
U sok od grožđa dodajte 1,5 šolje šećera. Ako želite da vino bude manje alkoholno, dodajte 1 šolju; a ako želite da vino bude alkoholnije, dodajte dve šolje. Zatim čvrsto zavijte kapu i istresite tu bocu kao da izvodite neki ludi ples iz osamdesetih i zaista želite da impresionirate svoju devojku. Radite to otprilike minut, ili dok ne mislite da je šećer prilično dobro rastvoren.
Dodajte jedan paket kvasca. Za to ne treba da koristite levak, ali možete ako želite. Ne treba preterivati s kvascem - to je najjeftiniji deo celog ovog projekta, zato nemojte pokušavati da traje.
Čekaj 5 minuta. Dajte vreme kvascu da navlaži. Nakon toga napravite još jedano snažnoi mućkanje 10 ili 15 sekundi i verujte da ste završili sa najtežim delom. Stavite balon preko vrha boce.
Boca treba da se zatvori i treba da izgleda kao na slici iznad. Zatim probušite 1–2 rupe veličine vrha čiode u donjoj trećini balona (područje najbliže vrhu boce). Balon deluje kao vazdušni otvor. Ako želite da budete profi, možete kupiti pravi, profesionalni airlock na internetu po povoljnim cenama. Kao dodatnu sigurnost, ja lično koristim i ribolovački kanap da bi čvrsto vezao balon za bocu, za svaki slučaj, ali nije neophodno. Ono što kvasac radi dok kisi je jede šećer i ispušta ugljen dioksid i alkohol. Ono što zelimo je alkohol, ali ne i ugljen dioksid. Ako zatvorimo bocu, pritisak unutar boce bi se povećavao sve dok boca nije nebi eksplodirala ili je bi ugljen dioksid ubio kvasac. Mislim da ne želite da saznate šta bi se prvo dogodilo, tako da ja ne bih ni pokušao da sam na vašem mestu!
Šta je sledeće? Sačekajte da se vaše domaće vino fermentira!
Uzmite svoju flašu sa tečnošću (koja će uskoro postati vino) i čuvajte je na hladnom i tamnom mestu (kvas posebno uživa tamo). Nakon par sati proverite i vidite da li vam se balon naduvao. Ako nije, pokušajte lagano da promešate smesu ili samo nastaviti sa čekanjem. Ako vam balon izgleda naduvano (ili se naduvava), onda ste na dobrom putu da uskoro probate vaše sopstveno vino. Samo ga čuvajte na hladnom i tamnom mestu. Tokom narednih nekoliko nedelja vino će vriti i videćete povremeno balončiće. To je normalno i neophodno je da dolazi do biohemijskih reakcija.
Ispijanje i čuvanje domaćeg vina
Nakon nekoliko nedelja, kvasac će sa vremenom odumreti i na taj način prestati da stvara ugljendioksid, usled čega će balon izduvati. U tom trenutku ste skoro gotovi! Samo odnesite bocu u vašu kuhinju i odlučite šta bi radije uradili: Popite vino onakvo kako jeste. U ovom koraku je vaše vino spremno za piće. Samo sipajte sebi čašu i uživajte. Međutim, pripazite da ne popijete ono što se nalazi na dnu i zove sedimenUkus je jako gadan. Ja lično preferiram da ga ohladim prvo. Nije strogo potrebno, ali ako nećete piti sve odjednom, to je dobar način da osigurate da neke loše bakterije ne dođu do njega.
Flaširati. Za ovo će vam trebati prazna flaša vina i potpuno drugo uputstvo koje ćemo napisati
Znakovi upozorenja uz domaće vino
Ako, kada skinete balon, vaše vino ima smrdljiv miris, logično - NE pijte ga.
Ako niste sigurni, NE MOJTE DA PIJETE.
Ako je fino mirisalo kad ste skinuli balon, ali ne nakon što ste ga ostavili nekoliko dana u frižideru, NE PIJITE.
Redakcija Agroinfa
Komentari
Ostavi komentar
Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.
Повезане вести
Čuveni italijanski vinar Bibi Grec postavio je rekord za istoriju: boca od 27 litara vina Colore 2016, unikatni primerak koji je napravio lično Bibi Grec, postala je najskuplja ikada prodata flaša italijanskog vina
Svi zainteresovani poljoprivredni proizvođači mogu podneti prijave za podsticaje na portalu ePodsticaji
Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Vlade Republike Srbije saopštilo je da će prvi međunarodni sajam vina „Vinska vizija Otvoreni Balkan“ biti održan na Beogradskom sajmu od 1. do 4. septembra pod pokroviteljstvom vlada Srbije, Severne Makedonije i Albanije, u okviru inicijative „Otvoreni Balkan“.
Ministarstvo poljoprivrede sa Upravom agrarna plaćanja raspisalo je Javni poziv za podnošenje zahteva za ostvarivanje prava na podsticaje za investicije u preradu i marketing poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u sektoru proizvodnje vina u 2022. godini. Za ove namene je opredeljeno 41 milion dinara.
Na Beogradskom sajmu, 25. i 26. februara održaće se sajam vina "Beowine", a prijave za ovaj događaj su u toku.
Obično ljudi kuvaju crno, ali evo kako da skuvate belo vino.
Речник Народних Израза за Људске Особине и Карактере
Реч/Појам - Позната је чињеница да ће читалац бити спутан правим читљивим текстом на страници када гледа њен распоред. Поента коришћења чињеница да ће читалац бити спутан правим читљивим.
Речник израза за људске особине и карактере
Пратите наш портал
Временска прогноза
Курсна листа
Анкета