Šumska jagoda u Srbiji dostigla cenu od 160 EUR po kilogramu

Foto:freepik

Foto:freepik

Srpske šume prepune su divljeg samoniklog voća, a među 1.000 vrsta nalaze se i divlja borovnica, jagoda, kupina, drenjina, trnjina na kojima pojedini berači tokom leta zarade solidnu sumu novca.

Osim zarade, domaćice ove šumske izvore zdravlja koriste za pravljenje sokova, džemova, ali i čokolade.
 
O tome je govorila i sagovornica Blic Biznisa Ana Todorović. Ona je organsku čokoladu  u početku pravila za sebe, porodicu i prijatelje. Otkrila je kako će se kretati cena čokolade u narednom periodu, ali i kako je promovisala srpsku, divlju jagodu.
 
- Drago mi je što Srbija ima šumsku jagodu, to je retkost. U kombinaciji sa divljim kakaom je prava ekskluziva. Pokušala sam da istražim da li ima divlje jagode u drugoj čokoladi i nisam pronašla. Trenutno je i subvencionišem - rekla je ona.

Šumska jagoda u Srbiji ima visoku cenu po kilogramu
 
Ove godine nije bila rodna godina, pa je cena šumske jagode i veća. Trenutno, prema rečima proizvođača slatkiša, ona se kreće od 70 EUR po kilogramu (ranije) do sadašnjih 160 EUR.
 
Šumska jagoda ( lat. Fragaria vesca) raste na svetlim mestima u šumama, u travi i pored puteva i planinama na nadmorskoj visini do 1.500 metara. Mirisne zrele jagode koje sazrevaju od maja su najukusnije šumsko voće. Imaju samo 32 kalorije u 100 g, izuzetno su bogate vitaminom C, ali i vlaknima.
 
U tradicionalnoj medicini se koriste za poboljšanje rada jetre i žučne kese, za jačanje srca, bubrega, kod malokrvnosti i zatvora. Zanimljivo je da kad presadite šumsku jagodu iz njenog prirodnog staništa u baštu, plodovi gube deo svojih hranljivih i lekovitih svojstava. Mogu da se jedu u sirovom stanju, ali da se prerađuju i suše. Slatko i nekuvana marmelada od šumskih jagoda je najpoznatiji i najslađi proizvod ovog blaga prirode.

Agroinfo.rs/ B06S

Šumska jagoda u Srbiji dostigla cenu od 160 EUR po kilogramu

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Za kilogram semenske je potrebno između 3 i 5 kilograma merkantilne pšenice

Vađenje crnog luka na vojvođanskim poljima posejanog jesenas je na izmaku.

"Ukoliko insistirate na oblicama, onda jedan metar takvih drva košta 12.000 dinara", dodaje naš sagovornik.

Uvozna cena najviše diktira koliko će koštati prasetina kod nas, objašnjavaju stručnjaci

U Hrvatskoj se proizvede oko 500 hiljada komada pršuta godišnje, a potroši se oko milion

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета