Зашто се суши кајсија
Foto:Pixabay
Превремено сушење кајсије представља, без сумње, најштетнију појаву када се ради о успешном гајењу ове воћке.
Због сушења појединих стабала које почиње рано, већ после треће-четврте године од садње, засад се проређује и гране суше, па чак крче и читави засади, што ову воћку чини све мање рентабилном и често доводи у питање њено даље успешно гајење.
Сушење или такозвана апоплексија кајсије стара је колико и само гајење ове воћке. Одувек је представљало велику економску штету, па пошто се о природи сушења недовољно знало, настајала су о томе разна тумачења.
Како се касније испоставило, једну само наоко исту болест проузрокују разни чиниоци: ниска температура, инкопатибилност подлоге и племке, поремећаји и физиологији исхране, разне врсте паразитних гљива (Цyтоспора цинцта, Еутyра армениацае, Вертициллиум спп, Монилиниа спп, бактерија Псеудомонас сyрингае и други паразити (вируси и микроплазме).
Сви ови побројани чиниоци у стању су да проузрокују сушење кајсије.
Када ће се и који од њих у одређеном рејону појавити зависи понајвише од услова самог подручја. Тако су у нашој земљи последњих пентаестак година предоминирале бактерија Пс. Сyрингае и гљива Ц. Цинцта. Оба паразита идентично се понашају. Њихова највећа активност испољава се у периоду моровања воћака. Када је у питању поменута гљива, највеће промене настају од краја лета, па до почетка вегетације, док је бактерија најактивнија од почетка отпадања лишћа у јесен, па до кретања вегетације у пролеће.
Оба паразита нападају елементе коре и дрвета, проузрокујући њихово изумирање. Пропадање ткива почиње обично од повређених места на гранама и деблу, па се шири уздужно обимом гране или дебла.
При томе је изумирање коре и дрвета обимом гране и дебла од највећег значаја, јер формирани некротични прстен спречава спровод воде и хранљивих материја у горње делове гране или дебла изнад "прстена", због чега се суши читава грана или воћка, у зависности од тога где се оболели прстен формира: на грани или на деблу.
Активност ове гљиве и бактерије у периоду вегетације је мала, јер је кајсија у то доба свог развоја отпорна, због чега тада настају слабе промене на оболелој воћки.
Током вегетације, када су услови неповољни за њен развој, гљива се одржава у оболелом ткиву у виду мицелије и пикнида (ситних лоптица) с пикноспорама, одакле се заразе касније шире нападајући повређене гране и дебло.
Бактерија за време летњих прилика изумире или се одржава на површини листа, не проузрокујући тада никакве промене. Тек у јесен кишом спрана доспева с лишћа на гране и дебло кајсије, проузрокујући прво такозване рак-ране, а касније и сушење кајсије.
Како спречити сушење кајсије?
Овакво понашање паразита проузроковача апоплексије, односно сушења кајсије, намеће следеће мере заштите:
Пошто кајсија најчешће оболева на местима разних повреда, а највећа опасност од болести прети у периду мировања воћака, о томе је потребно водити највише рачуна. Због тога треба пазити да не дође до разних повреда дебла и грана кајсије, нарочито од почетка јесени до пролећа.
Није све једно када се кајсија реже. С обзиром на то да и резидба представља известан вид повреде воћке и отвара врата за продор паразита, све се више препоручује да се резидба изводи у пролеће, уместо досадашње у јесен, јер су у пролеће слаби услови за развој болести.
Треба бодити рачуна и о томе како се калеми кајсија. Кајсију треба калемити на висини од 8 до 120 и више центиметара на белошљиву, а засаде заснивати на северном и северозападном положају земљишта. Јужна страна мање одговара, услед честих колебања температуре и повољнијих услова за развој болести.
У јесен, одмах после почетка отпадања лишћа, или када је 50% лишћа отпало, и у рано пролеће пре почетка вегетације пожељно је прскати кајсије препаратима на бази бакра, односно бакар-оксихлорида.
Ако се примени све горе наведено може се у великој мери спречити сушење кајсије.
Izvor.poljoprivrednisavetnik.com
Komentari
Ostavi komentar
Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.
Повезане вести
Tržnica u centru Kaira, a na njoj ponuda - malina iz Arilja, borovnica iz Šapca, šljiva iz Osečine ili jabuka iz Topole.
Spretniji berači se sa vlasnikom dogovaraju o zaradi po ubranom kilogramu, pa njihova zarada zavisi od umeća, brzine ruku i od toga koliko ko može da podnese rad na visokim temperaturama.
Prema ranim prognozama, cena maline će ove godine ići i do 800 dinara po kilogramu, dok su najavljivane dnevnice za berače i do 8.000 dinara. Iz Asocijacije proizvođača malina i kupina u Srbiji kažu da su ovi iznosi dnevnica nerealni.
Verovali ili ne, ovo egzotično voće koje dolazi iz Afrike, a zove se kivano, može se uspešno gajiti i u našim uslovima. Seje se krajem aprila, početkom maja, nije preterano zahtevna, a uspeće čak i u saksiji.
U sredu popodne olujno nevreme praćeno jakom kišom i gradom zahvatilo je delove opštine Topola kada je zasadima naneta velika šteta.
Pokrajinski sekreterijat za poljoprivredu dodelio je 60 ugovora za sufinansirеnjе nabavkе oprеmе za zaštitu od grada u voćnjacima i vinogradima u AP Vojvodini, na površini od 140 hеktara ukupne vrednosti 53,8 miliona dinara.
Речник Народних Израза за Људске Особине и Карактере
Реч/Појам - Позната је чињеница да ће читалац бити спутан правим читљивим текстом на страници када гледа њен распоред. Поента коришћења чињеница да ће читалац бити спутан правим читљивим.
Речник израза за људске особине и карактере
Пратите наш портал
Временска прогноза
Курсна листа
Анкета