Znate li zašto jabuka tamni kada je oljuštite?

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

U dodiru sa vazduhom jabuka isječena na kriške poslije samo par minuta potamni i dobije neprivlačnu braon boju zahvaljujući mehanizmu koji se istog trena aktivira, a koji štiti plod od spoljašnjih bakterija i gljivica.

Tom prilikom aktivira se enzim koji reaguje na kiseonik stvarajući oksidirajući zaštitni sloj. Enzim sastavljen od monofenola i katehola, koji se još i zove polifenol, oksidira u dodiru sa kiseonikom pretvarajući tkivo jabuke u organsko jedinjenje hinon koje čuva meso jabuke od bakterija i gljivica delujući na njih kao prirodni antiseptik.

Hinon sam po sebi nema nikakvu boju, ali u kontaktu sa amino kiselinama iz kiseonika hinon proizvodi melanin te otuda i braon boja na kriškama isječene jabuke.

Na sreću postoji nekoliko vrlo jednostavnih rešenja uz pomoć kojih možete da sprečite potamnjenje isečene jabuke.

Prvo je da kriške jabuke držite u frižideru, jer to drastično usporava hemijsku reakciju, a drugo rešenje jeste da isečene jabuke poprskate sokom od limuna koji će sprečiti da vam jabuke potamne i postanu odbojne za jelo.

Izvor:nezavisne.com

Znate li zašto jabuka tamni kada je oljuštite?

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Nakon što talas poskupljenja zaljuljao cene na pijačnim tezgama širom Srbije prethodnih godina, ovog proleća može se reći da je došlo do stagnacije i da je većina cena ostala na nivou prošlogodišnjih. Na čačanskoj pijaci ponuda je kao i obično jako bogata i šarenolika, ali ni potražnja nije mala.

Sudeći prema trenutnom stanju plodova, biće i poljoprivrednika koji ove godine neće da zovu radnike za berbu jer neće biti šta da se obere

Najhladnija destinacija je Besna Kobila sa 13 stepeni ispod nule, dok je na Kukavici temperatura vazduha pala na minus 11 stepeni, koliko je bila i na Kopaoniku.

  • Најновије
  • Најчитаније

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета