Sir PULE proizveden u Srbiji među 10 NAJSKUPLJIH SIREVA

Foto:Printscreen/youtube

Foto:Printscreen/youtube

Mnogi ljudi u svetu vole dobar komad sira, a svaka regija ima svoj način proizvodnje. Sir je mlečni proizvod koji je i univerzalan i svestran.

Postoji mnogo načina za uživanje u siru: uz veliku bocu vina, pored grožđa, sa krekerima ili hlebom za užinu, u sendviču, a to je samo nekoliko primera. Otkrivamo sorte sira koje su trenutno veoma tražene u celom svetu, pa su stoga veoma skupe, ulazeći u ring sa drugim prefinjenim delikatesima, poput kavijara.

1. PARMIGIANO REGGIANO - Poreklom iz Bolonje na severu Italije, ovaj sir je isključivo italijanske proizvodnje. Proces se mora pridržavati strogih propisa i standarda koje je postavila Evropska unija. Krave se hrane određenom vrstom hrane, zato je ukus sira specifičan. Snažni ukusi ovog sira potiču iz procesa starenja, koje se kreće od 12 do 36 meseci.

2WINNIMERE - proizvod iz Vermonta, proizvodi se na farmi Jasper Hill. Pošto se pravi samo zimi, to je deo razloga što je postao toliko vredan. Drugi razlog je njegova mekana kremasta tekstura i neverovatan ukus koji dolazi od starenja dva meseca.

3. GORAU GLAS - Jedan od najskupljih sireva proizvedenih u Velikoj Britaniji, Gorau Glas proizvodi se u Dviranu. Ovu sortu plavog sira je razvila mlekarka Margaret Dejvis 2002. Počela je da ga pravi na porodičnoj farmi, a način proizvodnje koji je smislila je vrlo specifičan i koriste se samo najbolji sastojci.

4. ROGUE RIVER BLUE - pravi se u Južnom Oregonu, a Dejvid Gremels smislio je ovaj zanimljiv recept. Rogue River Blue je još jedna sezonska sorta sira, ovog puta samo se pravi u jesenjim mesecima. Razlog je to što je kravlje mleko koje se koristi za njegovu proizvodnju bogatije tokom ovih meseci.

5. CACIO BUFALA - Napravljen od pasterizovanog bivoljeg mleka, ova sorta iz Italije je delikatan, polutvrdi beli sir. Cacio Bufala koristi prirodno sirište i so. Rezultat je kompaktni sir sa aromatičnim mirisom i blago slatkim ukusom.

6. JERSEY BLUE - Proizvodi ga švajcarski proizvođač sira od 2006. godine. Novi pogled na tradicionalnu plavu sortu, Jersey Blue postala je omiljena i poznata u celom svetu. Proizvedi se od sirovog mleka krava iz Džersija otuda i naziv.  Postupak se donekle razlikuje od izrade drugih sireva. Ručno se stavlja u kalup kako bi stvorilo nekoliko „džepova“. Zatim se uvode dve vrste plave plesni i ostave da odleže otprilike deset nedelja. Zbog toga se plesni šire, a na kraju prekrivaju i koru. Meke je i puteraste teksture. Kad malo odleži, ukus postaje oštriji, a sir postaje zelen.

7. OLD FORD - Proizveden u Engleskoj, ovaj izuzetno retki sir potiče od pasterizovanog kozjeg mleka. Čvrst, ali delikatne teksture, ovaj sir prvo mora da odstoji neko vreme, a zatim se ručno pritiska kako bi mu se dao oblik. Izuzetnog ukusa, na nepcu je mastan, slan i u isto vreme vrlo sladak, pa se našao na listi jednog od najskupljih sireva. 

8. WYKE FARM CHEDDAR - Ovaj čedar se proizvodi od 1860-ih na porodičnoj farmi u Velikoj Britaniji. Kada pomislite na sir čedar automatski pomislite na sortu u trgovini koja se nalazi po vrlo povoljnoj ceni. Iako je po izgledu baš kao i jeftinija verzija, nije.Ovaj je prožet francuskim tartufom i zlatnim listićima i ima drugačiji ukus od uobičajenijeg čedra. „Originalni“ čedar je osvojio mnoge nagrade za prepoznatljiv ukus i vrhunski kvalitet.

9. WHITE STILTON GOLD - Ovaj plavi sir koji zapravo izgleda kao beli zaštićen je evropskim zakonima i ograničen je na proizvodnju u tri britanske županije. Samo regioni Derbišir, Lisesteršir i Notinghamšir imaju prava da koriste svoje lokalno pasterizovano kravlje mleko za proizvodnju ove veoma skupe verzije Stilton sira.

10. PULE -  Najskuplji sir na tržištu danas. Proizveden u Srbiji, ovaj sir potiče od rase retkih balkanskih magarica koje žive u rezervatu prirode u Zasavici. Koristeći isti recept koji se koristio od 1700-ih, magarice je potrebno izmuzavati tri puta dnevno, i to samo ručno. Pošto u to vreme daju samo malo mleka, smatra se dragocenim. Magareće mleko takođe sadrži oko 60 puta više vitamina C od kravljeg mleka, ali samo jedan procenat masti. Poznat po svojim zdravstvenim prednostima, Pule ima meku mrvičastu teksturu. Ukus je pomalo orašast i sladak. Ako imate priliku da isprobate, javite nam šta mislite.

Agroinfo.rs/luxlife.rs

Sir PULE proizveden u Srbiji među 10 NAJSKUPLJIH SIREVA

Komentari

No Perscription Viagra [url=https://buycialikonline.com]non prescription cialis online pharmacy[/url] Cash On Delivery Progesterone

Tadalafil Cheapest Online ivermectin 3 mg tablet price

precio priligy 30 mg The median age of all patients was 53 years range 21 to 76 years

In vitro, electroporation is the most common delivery technique where to buy clomiphene citrate

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Ako imate naviku da skidate koru sa sira, radite pogrešnu stvar. Naime, stručnjaci ukazuju da je kora jestiva i da upravo ona siru daje ukus i teksturu.

Jelo popara se spominje i u tradicionalnoj kuhinji Grka i nosi sličan naziv – Παπάρα, pripremaju ga i susedi Bugari i zovu ga isto kao mi, s tim što ga ponekad prave od svežeg hleba. Na prostoru Turske, poparu zovu tirit i to je za njih specijalitet narodne kuhinje.

Navikli smo da slušamo o namirnicama koje su zamena za pravo meso, med, pa i mleko koje se može dobiti iz soje. Sada se govori o jednom novom načinu koji podrazumeva korišćenje gljiva u proizvodnji mlečnih proizvoda.

Jedna od najčudnijih stvari koje ste možda čuli kada je kulinarstvo u pitanju je priprema veoma otrovne ribe koju Japanci vole da konzumiraju. U pitanju je riba fugu koja luči otrov 1.250 puta jači od cijanida.

Kupinovača je voćna delikatesna rakija dobijena destilacijom profermentisanog kljuka svežih plodova ili šire kupine. Ova vrsta rakije je veoma cenjena, a naročito ako se pravi od divljih plodova.

  • Најновије
  • Најчитаније

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета