Zanimljivosti o popularnim KOKICAMA koje možda niste znali

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Naučnici su otkrili da jedna porcija kokica ima oko 300 miligrama antioksidanata, što je skoro dvostruko više od 160 miligrama, koliko sadrži porcija bilo kojeg voća. Najzdravije su napravljene na starinski način. Dakle, treba staviti zrna kukuruza kokičara na malo vrelog ulja, posoliti, poklopiti.

1. Zrna kokica mogu iskočiti do 3 metra u vazduhu.

2. Kokice imaju više proteina od bilo koje druge žitarice. Takođe sadrži više gvožđa nego jaja ili pečena govedina. Ima više vlakana nego pereci ili čips

3. Amerikanci svake godine pojedu oko 17 milijardi kvadrata kokica.

4. Kokice su zvanična grickalica u Ilinoisu. Od 1958. godine postoji godišnji „Dan kokica“.

5. Idealna temperatura iskakanja kokica je 400-460 ° F. Zrno će iskočiti u proseku kada dostigne 347 ° F

6. Naučno ime za kokice je Zea Mais Everta. To je vrsta kukuruza, pripadnik plemena Maideae u velikom, prirodnom redu trava zvanom Graminae

7. U bioskopima je svaki dolar potrošen na kokice oko 90 centi profit

8. U 1 šolji ima oko 1600 zrna kokica

9. Iskočene kokice dolaze u dva oblika: „pahuljica“ ili „pečurka“.

10. Kada je istraživač Felik de Azara posetio Paragvaj u 18. veku, primetio je da će ljudi stavljati zrna na kićanku, a kada bi se kuvalo u masti ili ulju, zrna bi pukla. Žene bi noću kosu ukrašavale kokicama.

11. Jesen je vrhunsko vreme za konzumiranje kokica, nakon čega slede zimski meseci. Prodaja kokica se smanjuje tokom proleća i leta .

12. Amerikanci jedu kokice više nego bilo koja druga zemlja.

13. Kokice se prodaju u bioskopima od 1912. Bila je velika zarada novca ne samo zato što su kokice prec
enjene, već i zato što ljudi obično ožedne i, shodno tome, kupe i gazirano piće ili vodu.

14. Šolja običnih kokica sadrži samo 31 kaloriju.

15. Američki domoroci nisu samo jeli kokice, već su od njih pravili i pivo i supu.

16. Postoji šest glavnih vrsta kukuruza: mahunarka, kukuruz šećerac , kukuruz od brašna, kukuruz u zubima, kremen kukuruz i kokice. Zrna kokica dolaze u tri oblika: pirinač, biser i južnoamerička. Većina komercijalnih kokica je tip bisera. Glavna osobina koju dele sve vrste zrna kokica je njihova sposobnost da eksplodiraju i stvore pahuljice kada su zrna izložena toploti.

17. Zrno kokica sadrži samo malu količinu vode. Kada se ova zrna zagreju, voda se pretvara u paru i zrna „iskaču“. Kokice su različite od mnogih drugih žitarica, jer njihova ljuska nije vodopropusna, što omogućava stvaranje pritiska sve dok zrno konačno ne eksplodira.

18. Nepokopani zrna kokica zovu se „usidjelice“ ili „stare sluškinje“. Kvalitetne kokice treba da proizvedu 98% iskočenih zrna, a manje od 2% su usidjelice.

19. Američki stručnjak za elektroniku, Perri Spencer, izumio je kokice u mikrotalasnoj pećnici. Kada je 1945. zastao ispred cevi za struju koja se naziva magnetron, osetio je „čudan“ osećaj i primetio da je cev otopila čokoladnu bombonu koju je imao u džepu. Odlučio je da vidi da li će pop kokice, što je i učinio.

20. Dokazi u Peruu sugerišu da su kokice postojale još 4700. godine pre nove ere, što je čini jednim od najstarijih oblika kukuruza . Peruanci nisu samo pucali kukuruz; mleli su je i u brašno da se kuva na druge načine.

21. Najstariji poznati popper na svetu, plitka posuda sa drškom i rupom na vrhu dizajnirana je oko 300. godine nove ere. Prva mašina za kokice je debitovala 1.500 godina kasnije na Svetskom sajmu 1893. (izložba Kolumbija) u Čikagu

22. Dok su drugi poslovi propali tokom Velike depresije , posao s kokicama je napredovao. Kokice se prodaju u vrećici od oko 5 do 10 centi, što je čini jednom od pristupačnijih poslastica za siromašne porodice.

23. Kada su televizije postale popularne početkom pedesetih godina, prodaja kokica se smanjila jer su ljudi ostajali kod kuće da gledaju filmove, a ne u pozorište. Međutim, kada su kokice bile dostupnije kod kuće, kokice su ponovo postale popularne.

Agroinfo.rs

Zanimljivosti o popularnim KOKICAMA koje možda niste znali

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Pre okopavanja kukuruza i pasulja moralo se obaviti neke predradnje kako bi alatke za takve radnje nilo u potpunosti spremno.

Ministar trgovine Srbije Tomislav Momirović izjavio je danas da građani po pitanju prehrambene bezbednosti mogu da budu spokojni, jer je Vlada Srbije kroz robne rezerve obezbedila dovoljno osnovnih životnih namirnica, precizirajući da se u skladištima nalazi na stotine hiljada tona pšenice i kukuruza, više od 11.000 tona šećera, 11.000 tona soli i 11.000 litara ulja.

Dve nedelje pred kraj kalendarske godine na robno berzanskom tržištu beleži se povećan obim prometa. Svi primarni poljoprivredni proizvodi nastavili su negativan cenovni trend iz prethodne nedelje.

Meksička salata je veoma zdrava, a njene nutritivne i vitaminske vrednosti zavise od njenog sastava.

U Srbiji je u 2022. godini zasejano 732.000 hektara pšenice, a prema rečima zvaničnika, imamo dovoljno hrane i za sebe i za izvoz.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета