Koliko klimatske promene zaista nanose štete proizvodnji hrane?

Foto: Pixabay free

Foto: Pixabay free

Nova studija pokazuje da je više od petine globalnog rasta proizvodnje hrane izgubljeno zbog klimatskih promena od 1960-ih godina, dok se procenjuje da 34 miliona ljudi živi na ivici gladi.

Klimatske promene koče proizvodnju hrane decenijama, a nova studija pokazuje da je oko 21% rasta poljoprivredne proizvodnje izgubljeno od 1960-ih. To je jednako gubitku u poslednjih sedam godina rasta produktivnosti, prema istraživanju koje je vodio Univerzitet Kornel objavljenom u časopisu 'Nature Climate Change’. Studiju je finansirala jedinica američkog Ministarstva poljoprivrede.

Do ovog otkrića se dolazi dok Svetski program hrane Ujedinjenih nacija upozorava na „katastrofu koja se nazire“ sa oko 34 miliona ljudi širom sveta na ivici gladi. Grupa koja je sprovodila istraživanja je navela klimatske promene kao glavni faktor koji doprinosi naglom povećanju gladi širom sveta. Inflacija hrane takođe raste, jer se poljoprivrednici suočavaju sa uticajem ekstremnih vremenskih prilika u vreme snažne potražnje.

Ovo je prva studija koja je proučavala kako su klimatske promene istorijski uticale na poljoprivrednu proizvodnju na globalnom nivou, koristeći ekonometriju i klimatske modele da bi se utvrdilo koliki je deo biljne i stočarske proizvodnje pogođen kada je u pitanju ukupna produktivnost.

Gubitak u produktivnosti se javlja čak i kad su milijarde uložene u poboljšanje poljoprivredne proizvodnje razvojem novog semena, sofisticirane poljoprivredne mehanizacije i drugog tehnološkog napretka.

- Iako je poljoprivreda globalno produktivnija, ta veća produktivnost u proseku ne dovodi do veće klimatske otpornosti - , rekao je Ariel Ortiz-Bobea, autor rada i vanredni profesor na Kornelovoj školi za primenjenu ekonomiju i menadžment.

Štete, kada je u pitanju rast produktivnosti, nisu ravnomerno raspoređene po regionima. Toplija, tj tropska područja su posebno pogođena i to važi za sve zemlje u kojima poljoprivreda čini veći udeo u ekonomiji. Bobea takođe upozorava da trenutna istraživanja poboljšanja proizvodnje možda neće dovoljno uzeti u obzir tempo klimatskih promena:

- Bojim se da se da proizvodnju sprovodimo ili pripremamo za klimu u kojoj smo sada, a ne za ono što će se dogoditi u narednih nekoliko decenija. -

Agroinfo.rs/aljazeera.com

Koliko klimatske promene zaista nanose štete proizvodnji hrane?

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Poljoprivredna inspekcija nastavlja intenzivne kontrole u cilju zaštite potrošača i pružanja visokog nivoa bezbednosti hrane na tržištu Srbije.

Dok se mnogi raduju prvim kilogramima domaćih trešanja na proleće, ovogodišnja sezona je ponovo otvorila večito pitanje — zašto nas ovo ukusno voće košta koliko i luksuzni desert u restoranu?

Pod organskom proizvodnjom u Srbiji nalazi se svega dva odsto lekovitog bilja, zbog čega bi u budućnosti trebalo raditi na razvoju tog sektora, izjavila je danas posebna savetnica ministra poljoprivrede Tatjana Brankov na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu.

Poziv mlekara i stočara nadležnim državnih organima na razgovor, zbog, kako su naveli, „neodrživog stanja u poljoprivredi“ za sada je okončan porukom da “Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ostaje otvoreno za saradnju i dijalog sa poljoprivrednim udruženjima“, ali da će udruženja morati da „pokažu svoju reprezentativnost na transparentan način“, ne navodeći na šta su tačno mislili

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede pojačalo je tokom maja nadzor i kontrolu prometa hrane životinjskog porekla.

Uprava za agrarna plaćanja pri Ministarstvu poljoprivrede raspisala je javni poziv za podnošenje zahteva za ostvarivanje prava na podsticaje za investicije u unapređenje i razvoj ruralne infrastrukture a zainteresovane lokalne samouoprave

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета