Квалитет јаја за потрошњу

Foto:Pixabay

Foto:Pixabay

Квалитет јаја се одређује на основу њихових спољашњих и унутрашњих особина. Оне особине које може да оцени потрошач чине тзв. конзумни квалитет.

Од спољашњих особина најважније су величина (маса) , облик јајета, боја, чистоћа и грађа љуске.

Класификација јаја по маси, која се у нас још увек примењује.

Супер велика 73г и висе

велика 63-75г

средња 53-63г

мала испод 53г

Наши потрошачи воле јаја правилног облика (без деформација) , тамно смеђе боје љуске, која је, такође, чиста, цела и правилне грађе.

Од унутрашњих особина највише се цени свежина јајета, која се одређује мерењем величине ваздушне коморе и густином беланца. Јаје које није старије од 3 дана има ваздушну комору непокретну и мању од 4 мм (што се утврђује просветљавањем). Величина ваздушне коморе се повећава, како вода испарава кроз љуску, а брзина овог процеса зависи од температуре и релативне влажности ваздуха у којем се јаје чува, као и од структуре љуске.

Квалитет беланца оцењује се разбијањем јајета на равну површину и мерењем висине густог беланца, које се изражава Хоговим јединицама (XЈ). Јаје доброг конзумног квалитета има лоптасто жуманце мањег пречника и беланце је густо и покрива малу површину. Јаје лошег комзумног квалитета, насупрот томе, има пљоснато жуманце већег пречника и беланце које је воденасто и које покрива велику површину.

Наши истраживачи су установили да јаја за потрошњу, држана на собној температури (око 20°Ц) , чији је почетни квалитет био 85 XЈ, у прва 3 дана чувања губе просечно 5 XЈ дневно, у следећих 4 дана 2, 5 XЈ дневно (тј. у првој недељи чувања губе 25 XЈ) , у другој недељи губе укупно још 9 XЈ, у трећој још 6 XЈ, у четвртој још 4 XЈ и у петој недељи само једну XЈ, али су тада јаја већ изразито лошег унутрашњег квалитета. Јаја држана у фрижидеру на 4°Ц знатно су спорије губила XЈ и после чувања од 5 недеља имала су још увек 69 XЈ, што је по унутрашњем квалитету одговарало истим јајима држаним на собној температури 3 дана и неколико сати.



Ако се смеши за носиље додаје хром (10 ппм) и суви отпаци дестилације, то повољно утиче на квалитет беланца. Неповољно утиче велики садржај сачме репице или коришћење фосфата са великим садржајем ванадијума, као и појава неких болести (атипична кокошија куга, заразни бронхитис, синдром пада носивости).

Да би се у производњи обезбедио добар унутрашњи квалитет јаја, треба их скупљати често и што пре носити на чување у просторију са нижом температуром (10°Ц) и вишом релативном влажношћу ваздуха (85%).

Боја жуманца је, такође, унутрашња особина јајета коју многи потрошачи посебно цене. Она се мери лепезом Рош. Оцена 1 означава најблеђе, 15 најобојеније жуманце. Наши потрошачи највише воле изразито жуту, па и наранџасту боју жуманца (9 до 12 Роша). Треба напоменути да су у нас јаја из традиционалне екстензивне производње често имала жуманца интензивније обојена него што је највећа оцена (15) на лепези Рош, као последица обиља обојених материја у храни кокоши.

У боји жуманца може доћи до неких аномалија: сива нијанса се појављује ако се користи хлортетрациклин, мермерно ишарано смеђа кад се користи памукова сачма, никарбазин и велика доза пиперазина, зелена ако кокоши једу семе неких корова.

Обојеност жуманца се може смањити ако се у кокоши јаве унутрашњи паразити или ако су коришћени пигменти у храни били предуго складиштени.

Квалитет љуске при крају ношења биће бољи ако се користи смеша са већим садржајем калцијума и нешто мањим садржајем фосфора, ако се повећа удео смеше који се даје поподне и ако се током ноћи обезбеде 1 до 2 сата светлости, како би се омогућило да у време формирања љуске кокоши узму више хране, па и калцијума, нарочито у виду зрна калцијумкарбоната. На квалитет љуске могу негативно да утичу инфекције неким вирусима или бактеријама.

 Izvor:seoski poslovi

Квалитет јаја за потрошњу

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Osim što popravlja oštećene pramenove kose, takođe jača kosu

Pogledajte šta treba da uvrstite u svoju ishranu kako biste što pre pocrneli

Žitište ima svoj jedinstveni festival - Pile fest. Manifestacija koja je posvećena živinarstvu i proizvodima od živine, održana je 16. put a njen zaštitni znak jeste priprema a potom i degustacija najveće kajgane na ovim prostorima.

Jaja subogata proteinima. Svako jaje sadrži 6,28 g proteina, vitamine A, B2, B12, B5, D i E.

Vlasti u Mađarskoj ubile su više od 91.000 pataka nakon što su objavile izbijanje teškog virusa ptičjeg gripa (H5N1) na farmi u blizini rumunske granice, saopštila je danas Svetska organizacija za zdravlje životinja (OIE).

Srbija je danas izvezla prve količine svežih jaja u Albaniju, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета