Foto:Pixabay

Foto:Pixabay

Циљ сваког конзервисања хране је спречавање размножавања и развоја микроорганизама. Сушење поврћа (дехидратација) је поступак којим се из свежег поврћа одстрањује вода. Под контролисаним условима температуре, влажности и ваздушних струја долази до испаравања воде до те мере да се обезбеди одређени квалитет и временска трајност производа.

При овом начину конзервисања, микроорганизми већином не угињавају, али се не могу развијати. За сушење се углавном употребљава вездух. Он не само што суши већ се њиме преноси и топлота од топлотног извора до производа а у исто време одводи испарена вода. Приликом сушења, утицај топлоте као и испаравање воде се одигравају на површини сировине. Брзина испаравања зависи од температуре, брзине ваздушне струје, величине додирне површине сировине са ваздухом, конструкције сушаре итд.

При нормалном току сушења, сразмерно испаравању воде са површине сировине притиче вода из њене унутрашњости. Уколико дође до поремећаја ове равнотеже ствара се кора на површини сировине и успорава се сушење.

 Сировина намењена сушењу мора бити, здрава, свежа и квалитетна. Сушење мора бити обављено тако да осушени производ после рехидратације у највећој мери поврати својства свеже сировине. Поврће се може сушити уцело или у сеченом облику, са покожицом или без ње. Најчешће се суши грашак, боранија, шаргарепа, першун, целер, паприка, црни и бели лук, спанаћ, парадајз и др. и то тако да се доводи до стања које је најпогодније за исхрану.

У припремне радње спадају сортирање, калибрација, прање, преглед, сечење, љуштење и бланширање.

Бланширање је делимична обрада намирница врелом водом температуре од 82-95 °С у трајању од пола до 5 минута. После припреме се ставља на решетке и уноси у сушару.

Сушење се обавља на температури од 50-80 °С, oд 3-24 сата. Поврће се углавном суши од више ка нижој температури јер се тако највишој температури излаже у моменту када садржи максималну количину воде. У осушеном поврћу се дозвољава највише до 15% воде.

Приликом паковања може се користити картонска или папирна амбалажа, пластични материјали или алуфолија који штите производ од светлости, влаге, ваздуха, прашине, микроорганизама итд.

Izbor:zdravasrbija.com

СУШЕЊЕ ПОВРЋА

Komentari

is propecia safe GI bleeding secondary to variceal hemorrhage may be present

7 depending on the chemotherapy administered canadian pharmacy cialis

  • Od VZoKHg
  • 2023-07-24 06:07:26

Dosing regimens and dosing intervals may also be determined by methods known to those skilled in the art canadian pharmacy cialis

  • Od Ivymar
  • 2023-09-08 23:12:18

[url=https://neurontin.monster/]neurontin generic brand[/url]

  • Od Ivymar
  • 2023-09-24 20:24:44

[url=http://pharmgf.com/diflucan.html]diflucan over the counter singapore[/url]

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Na obroncima Suve planine, na izlazu iz Sićevačke klisure smestilo se selo Tamnjanica, koji mnogi danas nazivaju srpskom Provansom. Zahvalujući svom položaju, ruža vetrova ovde ne prestaje tokom cele godine, a to su kažu idealni uslovi za gajenje brojnih autohtonih vrsta biljaka, voća i vinove loze.

U nekom selu živeli su čovek i žena, čovek na njivi, a žena radila u kući. Čovek bi odmah, čim bi dan osvanuo, uhvatio volove i otišao u polje orati, a žena bi ostala kod kuće radeći, te bi mu uvek donela ručak na njivu.

Od početka godine 260 seoskih kuća sa okućnicom dobilo je nove stanare, a među današnjim dobitnicima je 80 parova, 16 samohranih roditelja i 55 pojedinaca.

Vredne ruke, traktor i parcela dobre zemlje odavno nisu garant za uspešnu poljoprivrednu proizvodnju.

Opalo lišće ispod drveća je vredan biološki materijal za pravljenje komposta. Ako je zaraženo, napraviće više štete nego koristi i treba ga ukloniti.

Život jedne prosečne sredovečne žene koja nije u stalnom radnom odnosu u nekoj firmi, već samo domaćica u Srbiji. Znate li šta to znači? Ne, ne znaju svi! Znaju samo one žene koje tako žive!!

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета