Foto:Pixabay

Foto:Pixabay

Ciganska pečurka (Rozites caperatus) rasprostranjena u nekim regijama Evrope, Azije i Severne Amerike.

Ciganska pečurka je pečurka koja se javlja tokom leta i može da se pronađe do jeseni. Najveća količina ove vrste se sreće u četinarskim šumama. Ipak vrsta je rasprostranjena u listopadnim i mešanim šumama. Na našim prostorima ciganska pečurka je vrsta ugrožene pečurke.

Odlikuje se žutoružičastom ili žutonarandžastom obojenošću svog klobuka. Dok je pečurka mlada, klobuk je zaobljen, a nakon toga se širi i dobija pljosnatiji oblik sa ispupčenim vrhom. Prečnik joj dostiže do desetak centimetara.

Odlikuje se suvom površinom i lepljivim slojem koji podseća na paučinu. 

Inače rub je savijen na unutra i u početku je povezan sa stručkom, ali nakon toga se odvaja.

Meso ciganske pečurke je vodenasto, krhko i mekano, žućkasto. Ima ljubičastu nijansu u zoni oko panja. Karakteriše se prijatnom, nenametljivom aromom i delikatnim ukusom. Pločice su priljubljene uz panj. One su zgusnute i obojene u boju rđe. Spore su u obliku jajeta i obojene su bledožuto. Na njih je zalepljen braonkasti polen. Tvrd je i relativno težak. Visok je oko desetak centimetara, a prečnik može da mu dostigne do 2, 5 centimetara. Ima dva belega, koji podsećaju na opštu zaštitu - dobro formiran prsten koji se nalazi u gronjem delu i nekoliko ljuspica koje se nalaze u osnovi.

Čuvanje ciganske pečurke

Sakupljene pečurke mogu da se čuvaju u fižideru nekoliko dana. Od značaja je da se ne dodiruju sa drugim pečurkama, kao i sa drugim različitim hranljivim namirnicama. Preporučljivo je da se drže u papirnoj kesi prethodno uvijene u vlažan papir.

Ciganska pečurka ima ukusno i aromatično meso, koje može da se stavlja u svakakva jela sa pečurkama. Najukusnije su, razume se, mlade pečurke. One se podležu pečenju, prženju, kuvanju, mariniranju i pohovanju.

Ova vrsta pečuraka ima svojstvo da snižava nivo šećera u krvi i holesterola. Osim toga odražava se dobro na rad srca i normalizuje krvni pritisak. Deluje antiupalno i ojačavajuće.

S njima treba da se pazi jer su sposobne da upiju štetne materije iz okolne sredine u kojoj rastu. Eto zašto ne treba da se beru sa zagađenih teritorija.

Izvor: bonapeti.rs

Ciganska pečurka

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Sorta šljive 'pozna plava' stvorena je 1980. godine samooplodnjom sorte 'čačanska najbolja'. Međutim, kao nova sorta, 'pozna plava' je priznata relativno skoro - 2008. godine. U nastavku teksta saznajte više o ovoj sorti.

Uvek je dobro uneti neku novu vrstu cveća u svoj vrt, tako da ono ulepša naš prostor, ali i da vredne pčele imaju posla. Danas vam predstavljamo jednu vrlo zanimljivu vrstu koja potiče iz Perua, ima intenzivan miris vanile i, sigurni smo, može da bude vaš naredni izbor za cvetnu baštu. Osim toga, ovaj prelepi cvet sa sobom nosi i legendu.

Border lester rasa ovaca je nastala ukrštanjem lester ovnova i tisveterskih ovaca, na granici Škotske i Engleske. Ovo je ranostasna rasa koja ima veliki format tela, snažnu konstituciju i otpornost na spoljašnje faktore.

Domaća balkanska koza je tipičan primer primitivnih životinja, slabih produktivnih osobina. Ova rasa je nastala od divljih koza koje su nastanjivale prostor Balkanskog poluostrva.

Smeđe goveče poreklom je iz Švajcarske i Austrije, i odlikuje ga čvrsta građa i otpornost. Ova rasa goveda daje mleko koje je odlična sirovina za proizvodnju kvalitetnih sireva koji su uvek traženi na tržištu.

U čitavoj Bačkoj i u Sremu beli bosiljak se smatra kao glavna pčelinja paša, zato što on redovno daje dugotrajnu odličnu pašu. Zapamćene su godine (1953.) kada su pčelari na pašama belog bosiljka dobijali 40-50 kg meda po košnici.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета