10 najboljih namirnica za snižavanje (ili regulisanje) šećera u krvi

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Za osobe sa predijabetesom, dijabetesom ili drugim stanjima koja utiču na šećer u krvi, dijeta je glavni deo održavanja zdravih nivoa šećera u krvi.

Iako faktori poput telesne težine, aktivnosti, stresa i genetike takođe igraju ulogu u održavanju šećera u krvi, zdrava ishrana je presudna za kontrolu šećera u krvi. Dok neke namirnice, uključujući predmete sa visokim sadržajem šećera i rafiniranih ugljenih hidrata, mogu doprineti kolebanju šećera u krvi, druge mogu da optimiziraju kontrolu šećera u krvi istovremeno utičuči na sveukupno zdravlje.


1. Brokula i brokoli 

Sulforafan je vrsta izotiocijanata koji ima svojstva smanjenja šećera u krvi. Ova biljna hemikalija proizvodi se kada se brokoli seče ili žvače zbog reakcije između glukozinolatnog jedinjenja zvanog glukoraphanin i enzima mirosinaze, koji su koncentrisani u brokoliju. Ispitivanja epruveta, životinja i ljudi pokazala su da ekstrakt brokolija bogat sulforafanom ima snažna antidijabetička dejstva, pomažući pojačavanju inzulinske osetljivosti i smanjenju šećera u krvi i markerima oksidativnog stresa. Kod brokule su koncentrovani izvori glukozinolata poput glukoraphanina, a pokazalo se da pomažu u promicanju inzulinske osetljivosti i smanjuju nivoa šećera u krvi kod dijabetesa tipa 2 kada se dodaju u prahu ili ekstraktu.

2. Morski plodovi

Plodovi mora, uključujući ribu i školjke, nude dragoceni izvor proteina, zdravih masti, vitamina, minerala i antioksidanata koji mogu pomoći u regulisanju nivoa šećera u krvi. Protein je neophodan za kontrolu šećera u krvi. Pomaže probavu i sprečava zgrušavanje šećera u krvi posle obroka i povećava osećaj punoće. Plus, možda će pomoći u sprečavanju prekomernog unosa hrane i podstaći gubitak viška telesne masnoće, dva efekta koja su neophodna za posedovanje zdravog nivoa šećera u krvi.


3. Seme bundeve i bundeve

Sjajno narandzasta, prepuna vlakana i antioksidanata, bundeva je odličan izbor za regulaciju šećera u krvi. U stvari, bundeva se koristi kao tradicionalni lek protiv dijabetesa u mnogim zemljama poput Meksika i Irana. Bundeva ima veliku količinu ugljenih hidrata zvanih polisaharidi, koji su proučavani zbog potencijala regulacije šećera u krvi. Pokazalo se da tretmani ekstraktima bundeve i praškovima značajno smanjuju nivo šećera u krvi. Semenke bundeve prepune su zdravih masti i proteina što ih čini odličnim izborom za kontrolu šećera u krvi.

4. Orasi i orašasti plodovi

Istraživanja su pokazala da jedenje orašastih plodova može biti efikasan način da se reguliše nivo šećera u krvi. Studija na 25 osoba sa dijabetesom tipa 2 pokazala je da konzumiranje kikirikija i badema tokom dana kao deo niske ishrane ugljenih hidrata smanjuje nivo šećera u krvi na tokom dana a posebno,  posle obroka.

5. Pasulj i Laćarak

Pasulj i Laćarak su bogati hranjivim sastojcima poput magnezijuma, vlakana i proteina, koji mogu pomoći u snižavanju šećera u krvi. Oni su posebno visoki u rastvorljivim vlaknima i otpornom skrobu, koji pomažu usporavanju varenja i mogu poboljšati reakciju šećera u krvi nakon obroka. Mnoga istraživanja pokazala su da konzumiranje pasulja i lećaraka nije samo da koristi regulaciji šećera u krvi, već takođe može pomoći u prevenciji razvoja dijabetesa.


6. Kiseli kupus

Fermentirana hrana poput kiselog kupusa prepuna je jedinjenja za promociju zdravlja, uključujući probiotike, minerale i antioksidante, a njihovo konzumiranje povezano je sa poboljšanjem i regulacijom nivoa šećera u krvi i osetljivošću na inzulin. Mnoga istraživanja na osobama sa dijabetesom pokazala su da je ishrana bogata fermentiranom hranom poput kiselog kupusa, dovodi do većeg smanjenja HbA1c u poređenju sa tradicionalnom ishranom.


7. Bobičasto voće

Brojne studije povezuju unos bobica sa poboljšanom kontrolom šećera u krvi. Bobice su prepune vlakana, vitamina, minerala i antioksidanata, i predstavljaju odličan izbor za ljude sa problemima u regulisanju nivoa šećera u krvi. Pored malina (koje su najzdravije), studije su pokazale da jagode, borovnice i kupine mogu imati korisna dejstva na regulisanje nivoa šećerau krvi tako što poboljšavaju osetljivost na inzulin i poboljšavaju uklanjanje glukoze iz krvi.

8. Avokado

Pored toga što je kremast i ukusan, avokado može ponuditi značajno uticati na regulaciju šećera u krvi. Ovo voće je bogato zdravim mastima, vlaknima, vitaminima i mineralima, a njihovo prisustvo u  ishrani dokazano pospešuje nivo šećera u krvi. Brojne studije su otkrile da avokado može pomoći smanjenju nivoa šećera u krvi i zaštititi od razvoja metaboličkog sindroma, što predstavlja skup stanja, uključujući visok krvni pritisak i visoki šećer u krvi, koji povećavaju rizik od hroničnih bolesti. Međutim, imajte na umu da je mnogo studija koje su istraživale efekte unosa avokada na nivo šećera u krvi finansirao Hass Avocado Board, što bi moglo uticati na neke aspekte studija ;)

5. Pasulj i Laćarak

Pasulj i Laćarak su bogati hranjivim sastojcima poput magnezijuma, vlakana i proteina, koji mogu pomoći u snižavanju šećera u krvi. Oni su posebno visoki u rastvorljivim vlaknima i otpornom skrobu, koji pomažu usporavanju varenja i mogu poboljšati reakciju šećera u krvi nakon obroka. Mnoga istraživanja pokazala su da konzumiranje pasulja i lećaraka nije samo da koristi regulaciji šećera u krvi, već takođe može pomoći u prevenciji razvoja dijabetesa.


6. Kiseli kupus

Fermentirana hrana poput kiselog kupusa prepuna je jedinjenja za promociju zdravlja, uključujući probiotike, minerale i antioksidante, a njihovo konzumiranje povezano je sa poboljšanjem i regulacijom nivoa šećera u krvi i osetljivošću na inzulin. Mnoga istraživanja na osobama sa dijabetesom pokazala su da je ishrana bogata fermentiranom hranom poput kiselog kupusa, dovodi do većeg smanjenja HbA1c u poređenju sa tradicionalnom ishranom.


7. Bobičasto voće

Brojne studije povezuju unos bobica sa poboljšanom kontrolom šećera u krvi. Bobice su prepune vlakana, vitamina, minerala i antioksidanata, i predstavljaju odličan izbor za ljude sa problemima u regulisanju nivoa šećera u krvi. Pored malina (koje su najzdravije), studije su pokazale da jagode, borovnice i kupine mogu imati korisna dejstva na regulisanje nivoa šećerau krvi tako što poboljšavaju osetljivost na inzulin i poboljšavaju uklanjanje glukoze iz krvi.


8. Avokado

Pored toga što je kremast i ukusan, avokado može ponuditi značajno uticati na regulaciju šećera u krvi. Ovo voće je bogato zdravim mastima, vlaknima, vitaminima i mineralima, a njihovo prisustvo u  ishrani dokazano pospešuje nivo šećera u krvi. Brojne studije su otkrile da avokado može pomoći smanjenju nivoa šećera u krvi i zaštititi od razvoja metaboličkog sindroma, što predstavlja skup stanja, uključujući visok krvni pritisak i visoki šećer u krvi, koji povećavaju rizik od hroničnih bolesti. Međutim, imajte na umu da je mnogo studija koje su istraživale efekte unosa avokada na nivo šećera u krvi finansirao Hass Avocado Board, što bi moglo uticati na neke aspekte studija.

9. Kefir i jogurt

Kefir i jogurt su fermentirani mlečni proizvodi koji mogu pomoći u regulisanju šećera u krvi. Na primer, jedno 8-nedeljno istraživanje kod 60 osoba sa dijabetesom tipa 2 pokazalo je da ispijanje 600 ml jogurta, bogatog probioticima, dnevno značajno smanjuje nivo šećera u krvi i HbA1c na testu.


10. Jaja

Jaja su izuzetno hranljiva namirnica koje pružaju koncentrisan izvor proteina, zdravih masti, vitamina, minerala i antioksidanata. Neka istraživanja povezuju konzumiranje jaja sa boljom kontrolom šećera u krvi. Nekoliko studija rađenih kod odraslih osoba sa prekomernom težinom, predijabetesom ili dijabetesom tipa 2 pokazalo je da jedenje samo jednog jajeta dnevno dovede do značajnog smanjenja šećera u krvi oko 4,4%, kao i do poboljšanja osetljivosti na inzulin. Štaviše, jedna 14-godišnja studija rađena u Koreji, kod odraslih osoba, pokazala je da česti unos jaja od dva do četiri obroka nedeljno je doveo do 40% nižeg rizika od dijabetesa, u poređenju sa konzumiranjem jaja jedanput ili manje nedeljno, kod muškaraca, ali ne i kod žena.

Agroinfo.rs

10 najboljih namirnica za snižavanje (ili regulisanje) šećera u krvi

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Ukoliko vam je rok trajanja nekih namirnica istekao, to ne znači da su automatski neupotrebljive i opasne po zdravlje. Evo spiska proizvoda koje možete koristiti i nakon isteka naznačenog datuma.

Mnoge sjajne biljke su nam nadohvat ruke i mogu biti od pomoći kod rešavaja brojnih problema. Jedna od njih je i kineski peršun.

Ukoliko naš organizam neadekvatno reaguje na neku hranu ili piće, vrlo verovatno je reč o nekoj vrsti alergije. Najveća svetska organizacija koja se bavi problemom alergija na hranu (FARE) izdvaja osam namirnica koje izazivaju 90 odsto svih alergija na hranu.

Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici Uredbu o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica u cilju dalje zaštite tržišta, odnosno sprečavanja deformacija u formiranju cena navedenih roba, koje su izuzetno važne za snadbevanje potrošača, a naročito siromašnijih socijalnih kategorija.

Da bismo bili zdravi i da bi naš organizam pravilno funkcionisao, trebalo bi da naša ishrana bude izbalansirana. U nastavku teksta su spiskovi namirnica prema kiselosti, odnosno njihovoj pH vrednosti.

Mobilnu aplikaciju je razvila domaća kompanija HyperEther iz Novog Sada, a korisnici Android i iOS uređaja mogu je besplatno preuzeti na Play, odnosno AppStore-u.

  • Најновије
  • Најчитаније

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета