Koje namirnice treba da ima u jelovniku svaka žena iznad 40. godina

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Važno je minerale i vitamine uzimati iz ishrane, u njihovom prirodnom obliku, pa se preporučuje da jedete zdravu, organsku hranu, bez previše obrađivanja. Ishrana bogta kalcijumom i vitaminom D smanjuje rizik od prevremene menopauze.

Zrelo životno doba, odnosno posle 40. rođendana i u 50. im godinama, telo i organizam žene počinje polako da se menja, zato je važno da se u tom životnom periodu oslobode nezdravih navika, pogotovu onih u ishrani.  koje Namirnice koje treba da ima u jelovniku svaka žena iznad 40. godina: 

Sardine

Konzumiranje ribe pozitivno utiče na zdravlje kostiju i zglobova. Standardna porcija sardina sadrži 370 mg kalcijuma. Ispitivanja pokazuju d aukoliko jedete ribu dva puta nedeljno, smanjujete rizik od pojave Alchajmerove bolesti.

Badem

Veoma zdrava užina koja će popuniti nedostatak proteina, zdravih ugljenih hidrata, vlakana i kalcijuma. Pola čaše ovih orašastih plodova dnevno učiniće puno za vaše zdravlje.

Peršun

100 grama mirisne zelene veze peršuna sadrži 138 mg kalcijuma i sadrži visok nivo vitamina C. Peršun je delotvoran u prevencii upalnih procesa mokraćne bešike i u izbacivnaje viška tečnosti iz tela sa kojim se suočavaju mnoge žene u 50. godinama. 

Mlečni proizvodi

Šampioni u kalcijumu, bogati su i zdravom mlečnom masti koja je važna za apsorpciju vitamina D. Pokušajte da popijete čašu mleka ili pojedite krišku mladog sira svakog dana i osetićete se zdravo i energično. 

Losos

Ova zdrava i ukusna riba bogata je vitaminom D, omega-3 kiselinama i kalcijumom.

Čia semenke

Ako ste zabrinuti za zdravlje creva, ovo seme treba da jedete češće, jer sadrži puno zdravih vlakana. Uz to, 100 grama chia semena sadrži 631 mg kalcijuma.

Soja

Ova hranljiva biljka sadrži proteine, kalcijum i vlakna. Važno je da ne preterujete sa konzumiranjem soje, većč da je jedete jednom do dva puta nedeljno. 

Humus

Leblebija, glabvni sastojak humusa, je jedna od najzdravijih namirnica jer sadrži puno vlakana, vitamina i minerala. Pozitivno utiče na krvne sudove i reguliše apetit, pa humus može biti sjajan izbor za doručak ili večeru. 

Tunjevina

Ovu vrstu ribe ne treba jesti često, jer tuna može akumulirati živu, ali se povremeno može koristiti kao večera ili ručak. A ako nemate vremena za kuvanje, možete uzeti redovnu konzervu tunjevine, dodati joj povrće ili pasulj i imaćete divnu večeru.

Grčki jogurt

Standardna porcija sadrži 20 g proteina i 8 g ugljenih hidrata, ali samo ako ste kupili jogurt bez šećera i voćnih dodataka.

Jaja

Standardna porcija sadrži 6 g proteina i manje od 1 g ugljenih hidrata. Jaja - tvrdo kuvana ili pržena sa paradajzom i lukom - ubedljivo su neka od najboljih namirnica za doručak.

Izvor:.lovesensa.rs

Koje namirnice treba da ima u jelovniku svaka žena iznad 40. godina

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Borovnice su toliko blagotvorne, da zaslužuju mesto u ishrani čak i kada su van sezone. Da biste uživali u njima tokom svih 12 meseci u godini, možete da zamrznete sveže ili da kupite već smrznute bez dodanih sastojaka

Osnovni mikronutrijenti neopodni organizmu za normalno funkcionisanje su ugljeni hidrati, proteini i masti. Masti, kako biljnog, tako i životinjskog porekla su važne, jer bez njih ne bi mogao da se odvija niz funkcija u organizmu. Postoje različite vrste masti, a transmasti su najopasnije, zato ih treba izbegavati.

Dijeta koja je razvijena za regulisanje visokog pritiska, masnoće i šećera u krvi već godinama važi za jednu od najzdravijih i preporučuje se i ljudima koji jednostavno žele da smršaju bez velikih promena u načinu ishrane.

U moru dijeta, koje obećavaju kule i gradove, veliki je broj onih koje na kraju razočaraju svoje korisnike. Intuitivna ishrana je pravac koji tek odnedavno stiče popularnost.

Bik Veliša, austrijski Simentalac iz Mačve, jedna je od atrakcija ovogodišnjeg 89. međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu.

Mnogo je recepata za zdrave smutije i napitke koji nam daju snagu i vitalnost, a čuvena glumica Žaklin Smit, zvezda "Čarlijevih anđela" je otkrila recept za svoj "čarobni napitak".

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета