Foto:Pixabay.com

Foto:Pixabay.com

Iako mnogi od nas bacaju koru voća i povrća i smatraju istu neprivlačnom, istina je ta da ona zapravo ima odličan uticaj na naše telo.

U kori povrća i voća nalaze se vrlo dragocene supstance. Pre svega, tu su dve vrste celuloze: rastvorljiva i nerastvorljiva. Čisteći voće i povrće od kože, lišavamo se upravo te, korisne druge vrste celuloze. Zato se preporučuje da voće i povrće jedemo s kožurom.

Slatki krompir: U kori ovog povrća se nalaze beta-karoteni, koji se u telu pretvaraju u vitamin A. Jedan tanjir slatkog krompira,utiče na kožu,tako što sadrži više vlakana, folata i vitamina C, nego ovsena kaša.

Kivi: Probajte ceo kivi da prervorite u kašu. Njegova kora sadrži tri puta više antioksidanata nego unitrašnjost i pomaže u borbi protiv stafilokoka i drugih bakterija koje su uzročnici trovanja hranom.

Patlidžani: Kora od ovog povrća sadrži desetine antioksidansa. Najvažniji i najređi od njih jeste nasunin. On elimiše štetne materije u tkivima, usporavajući taki starenje ćelij

Jabuka: Urzolinska kiselina koja se nalazi u kori jabuke, pomaže u rešavanju problema viška kilograma. Dokazano je da on povećava količinu braon masti, što zauzvrat ubrzava sagorevanje kalorija. Kora jabuka takođe sadrži kvercetin, koji dobro utiče na našu memoriju,baš kao i jedinjenja zvana, triterpenoidi, koja štite kožu od raka.

Limun: Dodajte limunovu koru, jak prirodni antioksidant u kolač, smuti ili salatu. Ne samo što je kombinacija odlična za jutarnju energiju, već  je i ovaj deo limuna odličan za vašu kožu. Limunova kora sadrži i limonen,koji sprečava pojavu raka dojke.

Krastavac: Kora krastavca se sastoji iz silicijum dioksida. 5 miligrama na dan je preporučljiva doza, količina koju ćete naći i u samoj kori krastavca.

Pomorandža:  Kora od pomorandže sadrži čak i 2 puta više kalcijuma nego sama voćka. A to je veoma dobro, jer je poznata činjenica da je kalcijum od vitalnog značaja za zube i naše kosti.

Agroinfo.rs

 

MOĆ JE U NJIHOVOJ KORI

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Jedna od najzdravijih i najjeftinijih namirnica biće nam dostupna cele jeseni, a izvanredan je dodatak svakom ručku.

Profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Zoran Keserović ocenio je danas da će, zbog velikih vrućina, rod voća u Srbiji ove godine biti manji pet do osam odsto u odnosu na 2023. godinu. Keserović je rekao da, ako Srbija u proseku proizvede oko 1,45 miliona tona voća, da će ove godine prinos biti između 1,22 i 1,25 miliona tona.

U jeku turističke sezone, otkupljivači su prestali da kupuju paprike i krastavce od povrtara sa područja Virovitice.

Voćari koji imaju borovnicu zadovoljni su ovogodišnjom prosečnom sezonom u pogledu prinosa, ali ne i trenutno cenom od 3,8 EUR po kilogramu.

Proizvođači borovnica i suvih šljiva u Srbiji zadovoljni su mogućnošću da to voće izvoze u Kinu bez carine, nakon stupanja na snagu Sporazuma o slobodnoj trgovini sa tom zemljom.

Da vaši mališani unesu vitamine kroz zdravi sladoled od svežeg voća.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета