MOĆNI ANTIOKSIDANS PUN VITAMINA: Crna ribizla je izuzetno zdrava, ali BUDITE OPREZNI!

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Crna ribizla ima sitne, sočne bobice prijatnog kiselkasto-slatkog ukusa i veoma su zdrave i lekovite. Blagotvorno deluju na zdravlje kostiju, pomažu u borbi s rakom i njegovoj prevenciji. U nastavku saznajte koliko je ovo voće korisno za naš organizam, kako bi trebalo da ga konzumiramo i čega da se pridržavamo.

Crna ribizla (lat. Ribes nigrum L.) je veoma zdravo voće. Njen plod ima veliku hranljivu, terapeutsku i tehnološku vrednost. Crna ribizla je počela da se uzgaja širom sveta tek sredinom XIV veka, a u Zapadnoj Evropi je gajena kao lekovita biljka. To nimalo ne čudi budući da je sastav ove bobice zaista impresivan, te tako ona sadrži esencijalna ulja koja daju karakterističnu aromu ovom voću, vitamine, salicilnu kiselinu, tanine, kao i puno minerala. 

Crna ribizla sprečava i leči teške infekcije, a pre svega upalu pluća. Plodovi i sok ove biljke veoma su korisni u slučaju bubrežnih bolesti, grčeva i bolova probavnih organa. Preporučuje se za jačanje i čišćenje krvi. Čaj od crne ribizle povoljno utiče na rad bubrega i ublažava tegobe izazvane reumom i gihtom. Plod ribizle i njegove prerađevine potpomažu normalizaciji i stabilizaciji krvnog pritiska, a posebno se preporučuje osobama koje su sklone anemiji. Ovo voće blagotvorno deluje na zdravlje kostiju, pomaže u borbi protiv raka i njegovoj prevenciji i predstavlja svojevrsni prirodni multivitamin i vrlo je korisno za jačanje imuniteta kod ljudi

Vitaminski sastav

Crne ribizle su bogate vitaminom C, pa se u 100 g svežih bobica nalazi 69 odsto preporučene dnevne doze, tako da predstavljaju snažan antioksidans koji se bori, pa čak i poništava dejstvo slobodnih radikala u ćelijama kože. Sadrže takođe zavidne količine vitamina B1, B2 i B6, niacina, kao i vitamina E. Ribizle su dobar izvor i vitamina K koji čuva zdravlje kostiju.

Budite oprezni pri konzumiranju

Osim benefita za naš organizam, ribizle mogu izazvati i štetu. Crna ribizla se ne preporučuje za upotrebu kod tromboflebitisa, jer visok sadržaj vitamina K u plodovima povećava zgrušavanje krvi. Ljudi koji imaju gastritis i čir na želucu ne bi trebalo da je konzumiraju, kao ni oni kod kojih postoji rizik od srčanog ili moždanog udara. Osim toga, trudnice i mala deca bi morali da budu oprezni prilikom konzumiranja jer crna ribizla može izazvati u nekim slučajevima alergijske reakcije.

Agroinfo.rs

MOĆNI ANTIOKSIDANS PUN VITAMINA: Crna ribizla je izuzetno zdrava, ali BUDITE OPREZNI!

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Borovnice su toliko blagotvorne, da zaslužuju mesto u ishrani čak i kada su van sezone. Da biste uživali u njima tokom svih 12 meseci u godini, možete da zamrznete sveže ili da kupite već smrznute bez dodanih sastojaka

Dijeta koja je razvijena za regulisanje visokog pritiska, masnoće i šećera u krvi već godinama važi za jednu od najzdravijih i preporučuje se i ljudima koji jednostavno žele da smršaju bez velikih promena u načinu ishrane.

Sredstva za čišćenje znaju često da budu jaka, iritirajuća ili potpuno neefikasna. Evo recepta za domaći sprej za čišćenje svih nečistoća po kući.

Mnogo je recepata za zdrave smutije i napitke koji nam daju snagu i vitalnost, a čuvena glumica Žaklin Smit, zvezda "Čarlijevih anđela" je otkrila recept za svoj "čarobni napitak".

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета